RC Sanat'tan 100. müzayede

Resim sahip olmada en bilinen üç yöntem, galeriden, doğrudan ressamdan veya müzayededen satın alma. Her bir yöntemin kendine göre avantajları veya dezavantajları var.

Haberin Devamı

RC Sanattan 100. müzayede

Bir sanat eserinin değerinin ne olduğu sanat dünyası içinde en çok tartışılan konulardan birisidir. “Sanat sanat için midir, yoksa para için midir?” tartışmasını bilmeyenimiz yoktur. Küreselleşmiş ve serbest piyasa ekonomisinin hakim olduğu bir dünyada, “Sanatçı için paranın önemi olmamalı. Sanatçı, sadece sanat için olmalı” anlayışının hakim olması gerektiğini düşünmek, hayalperestlikten öteye gitmez. Bir ressam da ürettikleri ile insani ihtiyaçlarını karşılamalı, geçimini sağlamalı, her şeyden önce üretebilmek için boya, fırça, tuval gibi öncelikli ihtiyaç duyulan malzemelere sahip olabilmeli. Bu malzemeleri kimse kimseye bedava vermeyeceğine göre, ressam da para kazanmalı, ressamın ürettiğini insanlara sunacak olan da...Yani para kazanacak kesim içinde galerici de, müzayedeci de unutulmamalı.
Önemli olan burada bir dengenin tutturulması; ürünün, hem ressamı, hem de alıcıyı mağdur durumda bırakmayacak şekilde değerinin belirlenmesidir. Ne anormal fiyatla alıcı zarara sokulmalı, ne de ucuz fiyatla ressam. Ressam resminin satıldığını görünce daha çok şevk sahibi, daha çok üretken olur. Resmin evlerde görülmesi, sahat dünyasında konuşulması, bir ressam için en güzel reklamdır. Bu dengeyi sağlayacak olan, eser satışını yapan galerici veya müzayede yöneticisidir. Biliyorum, Türkiye’de birçok ressam ve galeri sahibi, eserlerin müzayede yöntemiyle satışına karşı. Ancak paranın, üretilmiş bir şeyin değerini belirlemede en önemli araç olduğu günümüz dünyasında, müzayede olgusunu ortadan kaldırabilmek mümkün mü? Değil. O zaman yapılması gereken, müzayedeciliği de sanatı sevdirecek, sanatçı ve sanatseverin çıkarlarını gözetecek şekilde sürdürmek.
Bunları neden yazdım? Biliyorsunuz bu köşede “Kentte ne var bölümünde” bazı haftalar RC Sanat’ın Ankara Bilkent Center’da müzayedelerini duyuruyoruz. RC Sanat’ın sabihi Rahmi Çöğendez, 18 Aralık’ta “Dalya” yapacak, yani 100’üncü müzayedeyi düzenleyecek. Çöğendez, büyük veya küçük boyutlarda olsun şimdiye kadar düzenlediği müzayedelerde sunulan resimlerle her eve orijinal bir resim sokmayı hedeflediğini söylüyor. 18 Aralık’taki müzayedede Kayıhan Keskinok, Adnan Turani, Mustafa Ayaz, Sabri Akça, Hüseyin Cahit Derman, Yakup Cem, Cevdet Batur, Tuncay Betil, Fatih Urunç, Haluk Evitan, Nurettin Akkaya ve daha birçok tanınmış yerli ve yabancı sanatçının çoğunlukla büyük boy eserleri satışa çıkacak. Müzayedede 10 resimin satışından elde edilecek gelir de değişik toplumsal etkinliklerde kullanılmak amacıyla Ankara Bahçelievler Rotary Kulübü’ne bağışlanacak. Son bir not da genç sanatseverler için. Çöğendez’in gençler için düzenlediği müzayedelerde satışa sunulan resimleri bundan böyle internette “www.yeninesilmuzayede.com” adresinde görmek mümkün.

Haberin Devamı

YILBAŞI ŞENLİĞİ

Haberin Devamı

Yaklaşan yılbaşı nedeniyle Ankara’da birçok galeride, sevdiklerinize, yakınlarınıza, yeni yıl hediyesi olarak alabileceğiniz küçük ebatlı resimlerden oluşan karma sergiler mevcut. Galeri duvarlarını şenlendiren ve çoğunlukla “Küçük Şeyler” adı altında sergilenen resimlerin satış fiyatları genelde makul. Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde de TÜSGAD’ın “Gençlerle birlikte sanat buluşması” etkinliği çarşamba gününe kadar sürecek. Kentteki diğer bazı etkinlikler de şöyle:
Erol Akyavaş-15 Ocak 2017’ye kadar (Galeri Nev/GOP), Mustafa Ayaz-31 Ocak 2017’ye kadar (M.Ayaz Müzesi/Balgat), Sedef Yavuzalp-30 Aralık’a kadar (KEV Sanat/Filistin Cad.-GOP), Habip Aydoğdu-16 Aralık’a kadar (Galeri Çankaya/Kızılay), Ahmet Yeşil- 30 Aralık’a kadar (Dışişleri Bakanlığı B Blok/Balgat), Fikri Cantürk-20 Aralık’a kadar (Sepa Sanat/Ümitköy), Zeki Serbest-25 Aralık’a kadar (Stillife/Yıldızevler), Osman Akbay-Bahar Akçura-Sezai Kara- 17 Aralık’ta açılacak (Emin Antik/Kale), Orhan Gürel-31 Aralık’a kadar (Fırça Sanat/Hilal Mahallesi), Rabia Çalışkan-Hatice Aras Çamaltı-15 Aralık’ta açılacak (Nurol Sanat/Güvenevler), Zeyno Pekünlü-7 Ocak 2017’ye kadar (Salt Ulus/Ulus), Nükhet Atar-16 Aralık’ta açılacak (Galeri Akdeniz/Yıldızevler), Hüseyin Macar-17 Aralık’ta açılacak (Ata Sanat/Atpazarı-Ulus), Filiz Onat-17 Aralık’ta açılacak (Galeri M-Armada AVM), Ömer Lütfi Çetin-17 Aralık’a kadar (Galeri Gözde/Y.Ayrancı), Abdullah Ayaydın-30 Aralık’a kadar (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Hülya Ulaş Feyzioğlu-20 Aralık’a kadar (Kent Sanat/Yıldız), Eyüp Büyükbostancı-15 Aralık’ta açılacak (Galeri Kara/Kızılay), Feriha Akpınarlı-Aysen Soysaldı-Yarın açılacak (TBMM-Necati Kültür Evi/Kızılay).

Yazarın Tüm Yazıları