Nihat Sırdar ve Sivrisinek

Bu hafta köşenin ilk bölümünü, alıştığınız şekilde ressam tanıtımına değil, sevgili dostum Nihat Sırdar ve onun ayrılmaz partneri Sivrisinek’e bırakıyoruz.

Haberin Devamı

Nihat Sırdar Türkiye’de radyoculuğun önde gelen duayenlerinden, tüm baskılara rağmen Türkiye’de özgür medyanın sesini yükseltebilen nadir isimlerden birisi.
Sırdar’ın geçen yıl Aralık ayında Ankara’da “Bütün Kazlar Toplandık” isimli sahne oyununa yaptığı davete, yurtdışında olduğum için gidememiştim. Geçen hafta CEPA Kültür Merkezi’ndeki şovunu ise kaçırmadım. Ailece Nihat ve gerektiğinde “acımadan sokan” Sivrisinek’i izlemeye gittik. Özellikle oğlum Sivrisinek’i çok merak ediyordu, sonunda görmeyi başardı.
Nihat Sırdar, bir siyasi hiciv ustası. Sırdar, Ankara programına elinde içi “dinozor oyuncak” ve “dolarcık”larla dolu bir ayakkabı kutusu, üzerinde ise “ekose ceketle” çıkınca, salonu hınca hınç doldurmuş izleyici mesajı aldı, coştukça coştu. Programını, “Zaten bunu Türk’ten başka kimse yapmaz” diyeceğiniz komik ama bir o kadar da acınacak durumumuzu ortaya koyan görsel unsurlarla süsleyen Sırdar’ın, gösterinin akışı sırasında eski siyasetçileri hatırlatıp, “Onları da eleştirirdik ama yarın bir gün başımıza ne gelecek diye endişemiz olmazdı. Şimdi düşünüyorum da, ister istemez haksızlık yapmışız o insanlara” demesi, bugün biz medya mensuplarının karşı karşıya olduğumuz tehdit ve zorlukların tercümesi niteliğindeydi.
Sivrisinek’in esprileri ve hayvanların insanlarla karşılaştırıldığında masumiyetlerini ortaya koyan slaytlar gösteriye farklı bir hava kattı. Nihat’ın vazgeçemediği Sivrisinek’le radyodan alışık olduğunuz muhabbeti de gösterinin arlarına serpiştirilmişti.
Sırdar, Türkiye’nin içinde bulunduğu sıkıntılı durumu ortaya koyarken, hiç ara vermeden sürdürdüğü iki saati bulan gösterinin sonuna doğru tüm olumsuzluklara rağmen umudun yitirilmemesi gerektiğini Kıbrıs’tan verdiği bir “İncir ağacı” örneği ile anlattı. Bunun ne olduğunu merak ediyorsunuz, Nihat Sırdar ve Sivrisinek’in bir sonraki Ankara gösterisini kaçırmayın o zaman. Umudun yitirilmemesi gerektiği mesajı verilirken, Gezi eylemlerinde kaybettiğimiz gençlerin sahne duvarına yansıması, alkış sesini gözyaşlarıyla buluşturdu. Teşekkürler Nihat Sırdar ve Sivrisinek.

Haberin Devamı

LOZAN HEYKELİ

Haberin Devamı

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ile birlikte bu köşeye daha önce konuk olmuş Türkiye’nin önde gelen heykeltıraşlarından Metin Yurdanur’ın atölyesini ziyaret ettik. Ziyaretin amacı Çankaya-Yıldız’daki Lozan Parkı’na dikilecek heykelle ilgiliydi. Hürriyet Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek, Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Nafiz Kaya, Siyasi Danışman Ali Haydar Fırat ve Basın Müşaviri Mahmut Aydın’ın da eşlik ettiği bu ziyarette Metin Hoca, bize Lozan Parkı’na yerleştirilecek heykelin proje aşamasındaki maketini gösterdi. Heykelin ön planında Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü görülüyor. Heykelde, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun temeli olan Lozan Anlaşması’ndan önemli ifadelerin yansıtıldığı bir bölüm de bulunuyor. Sanırım heykel, önümüzdeki sene Lozan Anlaşması’nın 94. yılını kutlayacağımız 24 Temmuz 2017 tarihinden önce parka yerleştirilmiş olacak.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Refik Epikman-Pertev Boyar-Necdet Kalay-Adnan Varınca-Selim Turan-Nevzat Akoral-Hakan Esmer’den “Çiçekler” isimli karma sergi-9 Haziran’a kadar (Güler Sanat/Ümitköy), Merkez Bankası Koleksiyonu’ndan başyapıtlar-31 Temmuz’a kadar (CerModern/Sıhhiye), Peker ödülleri sergisi-22 Haziran’a kadar (Peker Sanat/Yıldız), Sema Sanal ressamları karma sergisi-31 Mayıs’ta açılacak (Galeri Sanat Yapık/Beştepe), Hayati Misman-Abdurrahman Kaplan-14 Haziran’a kadar (Emin Antik/Kale), Tülay Çiftçi Grubu resim sergisi-6 Haziran’a kadar (BiTabu Sanat/Yıldız), Erkan Geniş-10 Haziran’a kadar (Dünyagöz Sanat Galerisi/Kavaklıdere), Hülya Kandemir-11 Haziran’a kadar (Nurol Sanat/Çankaya), Artı+Yorum karma sergi-23 Haziran’a kadar (Platform A/Taurus AVM), Osman Zeki Demirkale-Evrensel Baş-Ekrem Kutlu-4 Haziran’a kadar (Galeri Akdeniz/Yıldızevler), Neslihan Özgenç(resim)-Kemal Uludağ(seramik)-8 Haziran’a kadar (Galeri Soyut/Yıldızevler), Karapürçek Ortaokulu yağlıboya sergisi-5 Haziran’a kadar (TBMM Mustafa Necati Kültür Evi/Kızılay), İbrahim Ünay-10 Haziran’a kadar (Ziraat Kuğulu).

Yazarın Tüm Yazıları