Kahramanı keşfetmek

Ekrem Kahraman’ın resimleriyle ilk olarak, sanatçının 2014 yılında Galeri Soyut’ta açtığı “Açık adres” isimli sergisinde tanıştım.

Haberin Devamı

Kahramanı keşfetmek

Daha sonra 2017’de de artık faal olmayan Stillife Sanat Galerisi’nde açtığı “Gılgamış Yaprakları” sergisini hatırlıyorum. Yanılmıyorsam, resim yazılarına başladığımdan bu yana Ekrem Kahraman şimdi üçüncü kez kişisel sergisiyle Ankara’da.
Eski meslektaşımız Ahmet Erhan Çelik’in sahibi olduğu Maarif Sahaf ve Antika’da (Uğur Mumcu Caddesi-GOP) 8 Mayıs’a kadar sürecek olan Ekrem Kahraman sergisinin açılışına yoğun gündemin getirdiği dalgınlıkla maalesef katılamadım. Ahmet Erhan’ın yaptığı bilgilendirmeye göre sanatçı bu sergisine “Kahramanı Keşfet” adını vermiş. Şüphesiz Ekrem Kahraman, Türk resim sanatının yaşayan önemli soyutçularından biri. Açılışa katılamadığım gibi, sergi öncesi Ekrem Kahraman’la yapılan sohbette de hazır bulunamadım. Bu sohbete katılan gazeteci dostlarım Posta Gazetesi yazarı Murat Çelik ve NTV Ankara Haber Müdürü Uğur Şevkat’ten, son derece keyifli anlar geçirdiklerini öğrendim. Murat Çelik, sohbette neler konuşulduğunu bana gönderdiği notta şöyle özetlemiş:

Kahramanı keşfetmek

“Ekrem Kahraman, sadece renk, leke ve gölgeleriyle can verdiği tuvallerle değil; manifestoları, yazıları, şiirleri ve kitaplarıyla da sanat ve düşün yaşamı çok zengin olan bir sanatçı. 74 yıllık yaşamının birikimiyle üretmeye, konuşmaya, tartışmaya devam ediyor. Siyasi, edebi ve sanatsal görüşlerini büyük bir enerjiyle seslendiriyor. Modern resmin tarihi ve felsefi yanını önemseyen, araştıran ve anlatan Kahraman, aynı zamanda Türkiye’nin resim dünyasındaki güncel gerçeklerle de iç içe yaşıyor. Sanatçı–galerici–koleksiyoner üçgeninde yaşananları, son dönemde iyice yoğunlaşan müzayede piyasasının yarattığı ortamı, ressamın bu dünyada kalıcı olma mücadelesini ve maddi kaygılarını olanca açıklığıyla anlattı bizlere.”
Murat’ın yazdığı notun son cümlesi, Ekrem Kahraman’ın sanatın sadece para üzerinden değerlendirilmesine karşı olduğunu net şekilde ortaya koyuyor. Aslında Kahraman, kendi internet sitesindeki söyleşisinde de bu hassasiyetini uzun uzadıya anlatmış. Özetleyerek buraya koyuyorum:
“Sanat, doğası gereği kültür alanına ait bir olgu ve kültür alanına ait bir iş salt para üzerinden, çok dillendirilerek, altı çizilerek yapıldığında orada büyük bir sorun başlıyor demektir. Buna hep itirazım vardı ve son yıllarda buna karşı aşırı tepki duymaya başladım(...)Yeni bir bakış açısı getirmemiz lazım. Bir yol kurabileceğimizi biliyorum. Aslında tabi ki bunu tek başına ne sanatçılar ne de galericiler çözecek. Bir sanatçının tek başına bu ülkede var olması mümkün değil; mutlaka galerici ya da sanat tüccarı,-bütün eleştirilere rağmen bağımsız olmak koşulu ile-küratör, müze, özel koleksiyonerler ve sanat yazarları da olacak(...)Sanatçının dışındaki taraflar da hayal kurmak zorundalar. Toplum ile, para sahibi ile ya da kültür alıcısı ile sanatçı arasında hayallere dayalı bir çaba içerisinde olunması lazım. Bunun da yeni bir biçimini bulmak zorundalar. İstenirse bu yeni biçim yaratılabilir.”
Kendisini hayalperest bir çiftçi olarak tanımlayan, kendini havaya ve toprağa ait olarak gördüğünü söyleyen Kahraman’ın eserlerinde felsefe, mitoloji ve ideolojinin yansımalarını daha somut şekilde görmek istiyorsanız, Maarif Sahaf ve Antika’daki bu sergiyi kaçırmamanızı öneririm.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Haberin Devamı

Mübin Orhon-Phoebe Cummings-4 Haziran’a kadar (Galeri Nev/ Kırlangıç Sokak), Ayşegül Poroy-15 Mayıs’a kadar (Fırça Sanat/Hilal Mahallesi), Devabil Kara-21 Mayıs’a kadar (Siyah Beyaz-Şili Meydanı), Kayıhan Keskinok-21 Mayıs’a kadar (Keskinok Sanat Vakfı/Cinnah Caddesi), Rabia Çiloğlu-7 Mayıs’a kadar (Grup Sanat/Hollanda Caddesi), Aslı Sinman-28 Nisan’da açılacak (Deppo 29/GOP), Halime Türkyılmaz-29 Nisan’da açılacak (BRHD/Hollanda Caddesi), Ali Düzgün-12 Mayıs’a kadar (Emin Antik/Kale), Hakan Arıkan-6 Mayıs’a kadar (Valör Art House/Ümitköy), Sema Barlas-30 Nisan’a kadar (Platform A/Taurus AVM), Muhteber-Yusuf Demirtaş-30 Nisan’a kadar (Krişna Sanat/Kennedy Caddesi), Cebrail Ötgün-30 Nisan’a kadar (Detay Sanat/Kocatepe), Mehmet Emin Erdoğdu-30 Nisan’a kadar (Nurol Sanat/Güvenevler), Ali Fuat Süer-Emre Yılmaz (Karikatür)-29 Nisan’a kadar (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej.)

Yazarın Tüm Yazıları