Hüseyin Macar’ın masalsı resimleri

Hayal dünyanızı o an için neyle süslemek istiyorsanız, onun renkçilik anlayışı ve kıvrımlı fırça darbeleriyle doldurduğu tuvalde masalsı bir tat bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Doğduğu Kırşehir’in sınırları içinde kalan Seyfe Gölü’nde karşınıza çıkabilecek figürlerle süslemekten çekinmez eserlerini. Kıvrak fırça darbelerinden çıkan bulutlarla doldurduğu gökyüzünden, düşsel bir coğrafyayı tasarladığını fark edebilirsiniz. Doğayı yarı soyutlamacı olarak renk lekeleriyle yorumlamaktan keyif alır...

Hüseyin Macar’ın masalsı resimleri

Verdiğim ip uçlarından, “Bu haftaki konuk Hüseyin Macar” dediğinizi duyar gibiyim. Evet, yanılmadınız. 1960 yılında Kırşehir’de doğan Hüseyin Macar, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Anasanat Dalı Zahit Büyükişleyen Atölyesi’nden 1983 yılında mezun olmuş, 1996 yılında da aynı üniversitenin sanat tarihi alanında yüksek lisansını tamamlamış.
Eserlerinde çıkış noktası olarak doğayı renkleriyle ve şiirsel yorumlayışıyla ele alan Macar, Anadolu’nun sulak motiflerini renkçi bir anlayışla tuvale yansıtıyor. Resimlerinde genelde derin bir mekân anlayışına sahip. Macar, sanatını ifade ederken yaşadığı coğrafyanın izlerinden yola çıkmayı ön planda tutmayı tercih ediyor. İfade olarak derinlerinde yatan arzuların veya kopup geldiği yerlerin izinden gitmekten pek taviz vermek istemiyor.
Macar, “Doğacı sanat anlayışımda, görüntülerin ifadesini duygulu bir anlatımla yansıtmayı arzuluyorum hep. Gerçek olan, bize yansıyan somut dünya, artık başka bir hale gelmekte. Anıları da yanıma alarak, kararlı bir dışa vurumla hem kendimi, hem de izleyiciyi kötülüklerin olmadığı, doğadaki figür ve motiflerin ağır bastığı masalsı ve şiirsel dünyada dolaşmayı seviyorum. Eserlerimde doğayı amaç olarak değil, araç olarak görüyorum. Şiir tadında, türkü tadında resimlerle duygularımı paylaşmaktan mutlu oluyorum” diyor.
Hüseyin Macar, bilinen, ezberlenen ve o aşılan sınırlarda gezerek, aynı zamanda renkli bir değişimin sonuçlarını da göstermek isteyen bir sanatçı. İzleyicisini bir rüya aleminde gezdirerek, estetik kuralları ihlal etmeden, insanlığı dilediği gibi bir masal aleminin kapısından içeri sokmayı seviyor.
Çok uzaklardan gelen bir trenin buğulu yolculuğuyla, arkası dönük iki sevgiliyle, bir göl kenarında coşku ile koşan atlarla, bir ağaç dalının üzerinde veya göl kenarında kümelenip en güzel şarkılarını söyleyen kuşlarla, ışık ustalığını gösterdiği bulutlarıyla yaratıyor masal alemini. Masal dünyasındaki renk cümbüşünü de, insanı rahatsız etmeyen, aksine yüreğini coşturan şiirsel bir tatla tuvale yansıtıyor. Sanatçı kimi zaman öylesine renkçi oluyor ki, çocuk saflığı ile o dünyanın içine girip, hiç çıkmak istemiyorsunuz.
Bakın ressam ve sanat eleştirmeni Celal Binzet, Hüseyin Macar için neler diyor:
“Macar doğaya yüzde yüz anlayışta bağlı değil, büyük bir soyutlamaya gidiyor, daha doğrusu resmini renklere dönüştürüyor. Geniş lekeler, geniş planlar var. Büyük, canlı, parlak renkler ve bunların içinde yer alan ışık ölçekli lekeler....Bunlar resme dinamizm veriyor. Hüseyin Macar renkleri coşkuyla kullanıyor, parlak maviler, yeşiller, kırmızılar, beyazlar, sarılar...Bunların yer aldığı bir renk sepeti olarak resimleri bitiriyor.”
Uzun süre Ankara’nın birçok ilçelerinde resim öğretmenliği yaptıktan sonra, 2009 yılında Ankara il Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Kültür Komisyonu’nda Resim Komisyonu Başkanlığı görevinden emekli olan Macar, çalışmalarını kendi atölyesinde sürdürüyor. Açtığı kişisel sergilerin yanısıra çok sayıda karma sergiye katılan, özellikle çocuklara yönelik sosyal faaliyetlerin desteklenmesine resimleriyle katkı vermekten kaçınmayan sanatçının yerli ve yabancı koleksiyonlarda pek çok eseri bulunuyor. Hüseyin Macar’ın eserlerine Bilkent’teki RC Art Gallery’de ve “sessiz müzayede” altında yapılan on-line müzayedelerde sahip olabilmeniz mümkün.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Haberin Devamı

Durmuş Ali Akça-28 Şubat’a kadar (Medya Sanat/Çevre Sokak), Alev Ermiş Mavitan-1 Mart’a kadar (Siyah Beyaz Galeri/Şili Meydanı), Yalçın Gökçebağ-15 Şubat’a kadar (Armoni Sanat/Yıldız), Erol Pelioğlu-Murat Tolga-17 Şubat’a kadar (Galeri Soyut/Yıldız), Metafor zamanlar-26 Şubat’a kadar (Platform A/Taurus AVM), Nurgül Ferahoğlu-3 Şubat’ta açılacak (Grup Sanat/Hollanda Caddesi), Mehmet Ozan Ahi-Yarın açılacak (ÇSM/Çankaya), Ustalardan karma sergi-19 Şubat’a kadar (Sevgi Sanat/Hilal Mahallesi), Karma sergi-28 Şubat’a kadar (Valör Sanat/Yıldız), Karma sergi-15 Şubat’a kadar (Çankaya Sanat/Yıldız).

Yazarın Tüm Yazıları