Haydi İstanbul'a

Bu hafta sanat dünyasının kalbi İstanbul’da atacak. Bu nedenle hem Ankara’dan, hem de Türkiye’nin diğer kentlerinden birçok sanatçı, galerici geçen hafta İstanbul’un yolunu tuttu.

Haberin Devamı

Ankara’dan tanıdığım bazı galeri sahiplerinin birlikte çalıştıkları ressamların ve konsinyelerindeki eserlerini kamyonlara yükleyerek İstanbul’a götürdüklerine şahit oldum. Umarım aşağıda bahsedeceğim iki önemli etkinlik, sanatçılar, galeri sahipleri ve sanatseverler için olumlu ve kazançlı geçer.

ÖNCE TÜYAP

Her yıl TÜYAP tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı ile birlikte eş zamanlı olarak gerçekleştirilen İstanbul Sanat Fuarı bu yıl 25. yılını kutluyor. Kapılarını geçen cumartesi günü sanatseverlere açan sanat fuarı, kitap fuarı ile birlikte İstanbul Büyükçekmece’deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde. 15 Kasım’a kadar sürecek olan bu etkinliğe giderek hem kitap, hem de sanat fuarını birlikte gezme imkanına sahipsiniz. Bu yılki fuar, yaklaşık 1000 kadar sanatçının işlerini sergileyen galeriler, bağımsız grup ve inisiyatifler ile birlikte 150’ye yakın genç sanatçıyı da konuk edecek.
Fuarın bu yılki teması “Geçmişe tanıklık” olarak belirlendi. Günümüzde giderek değer kazanan geçmişle yüzleşme ve geçmişe tanıklığın imkanları fuar boyunca değişik oturumlarda ele alınıp tartışılacak. Sanat fuarının her yıl plastik sanatlara katkıları ve farklı alanlardaki çalışmaları nedeniyle verilen onur ödüllerinin sahipleri de belli oldu. Türk resim sanatına önemli katkıları nedeniyle Sanatçı Onur Ödülü geçen Ağustos’ta kaybettiğimiz Fikret Otyam’a verilirken, Eleştirmen Onur Ödülü Prof. Kemal İskender’e, Sanatsever Kurum Onur Ödülü Çanakkale Bienali’ni düzenleyen CABININ’e ve Koleksiyoner Onur Ödülü Max Maçoro’ya verildi.
Sanat fuarında Ankaralı birçok sanatçının eserleri de sergilenecek. Bu kapsamda Ankara’nın yetiştirdiği önemli ressamlardan Mustafa Ayaz’ın eserlerinin büyük bir alanda sanatseverlerle buluşacağını hatırlatayım.

Haberin Devamı

SONRA CONTEMPORARY

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı ile İstanbul Kongre Merkezi’nde 12 Kasım Perşembe günü başlayacak olan Contemporary Istanbul, Türkiye’nin bulunduğu coğrafya içindeki en önemli çağdaş sanat etkinliklerinden birisi. Bu yıl 10. yaşını kutlayacak olan Contemporary Istanbul 24 ülkeden 102 galeriyi ağırlayacak.
Dünyanın ve Türkiye’nin en iyi çağdaş sanat eserlerini sanatseverlerle buluşturmayı hedefleyen Contemporary Istanbul da, TÜYAP gibi 15 Kasım Pazar günü sona erecek. Contemporary Istanbul’un bünyesinde bu yıl çok sayıda yabancı galeri var ancak ana omurgayı başta İstanbul ve Ankara’dan olmak üzere Türkiye’deki galeriler oluşturacak. İstanbul’u uluslararası çağdaş sanatın merkezi haline getiren Contemporary Istanbul’un bu yılki ana teması “Contemporary Tehran” (Tahran’dan Çağdaş Sanat). Bu nedenle çok sayıda İranlı çağdaş sanatçının eserleri Türk sanatseverlerle ilk kez böylesine yoğunlukta buluşacak. Contemporary Istanbul bu yıl 23 galeriyi de ilk defa ağırlayacak. Contemporary Istanbul’un katılımcı galerilerinin CI Artistik Danışmanı Marc-Olivier Wahler, koleksiyoner Natalie Mamane Cohen, koleksiyoner ve küratör Freda Rozenbaum Uziyel ve The Empire Project kurucusu Kerimcan Güleryüz’ün yer aldığı seçici kurul tarafından belirlendiğini de hatırlatmakta fayda var.
Bir sanatsever olarak İstanbul’dakine benzer boyutta kalitesi yüksek, amatörlükten uzak sanat etkinliklerinin artık başkentte de gerçekleşmesi zamanının geldiğini bir kez daha vurgulayarak, İstanbul duyurularını sonlandırayım.

Haberin Devamı

AYAZ UÇUYOR

Geçen hafta kısa bir İzmir seyahatim oldu. Anadolu Jet’in uçakta dağıtılan Kasım ayına ilişkin Magazin dergisini okumak için elime aldığımda gördüğüm bir yazı beni gerçekten mutlu etti. Dergide, yukarıda da bahsettiğim Ankaralı ünlü ressam Mustafa Ayaz’ın kendi adını taşıyan müzesi ile sanatsal etkinliklerinin tanıtıldığı Zeynep Çetin imzalı yazının bulunmasını çok önemsedim. Anadolu Jet’in Türkiye’de bir çok kente uçtuğu dikkate alınırsa, plastik sanatların Anadolu’da daha çok sevilip yaygınlaşmasında uçakların koltuk ceplerine konulan dergilerde sanat içerikli yazların yer almasının önemli olduğunu düşünüyorum.

KENTTE NE VAR?

Goncagül Çulcuoğlu Atatürk sergisi -10 Kasım’da açılacak (M.Ayaz Müzesi/Balgat),
Ganço Karabacakov-21 Kasım’a kadar (Galeri Akdeniz/Yıldızevler), Fulya Turan-27 Kasım’a kadar (Atlas Sanat/Çankaya), Diana Avgusta Stauer-26 Kasım’a kadar (Galeri Fırça/Hilal Mah.), Tolga Akalın-Bugün açılacak (Türk Amerikan Derneği/Kavaklıdere), Gülseren Sönmez Şenay Sönmez-15 Kasım’a kadar (Çağdaş Sanatlar Merkezi/Çankaya) Bengü İzler-14 Kasım’a kadar (Galeri Çankaya), Ali Osman Coşkun-16 Kasım’da açılacak (Çağdaş Sanatlar Merkezi/Çankaya).

Yazarın Tüm Yazıları