Ankara sanata doyacak

Başkent bu hafta plastik sanatlar açasından önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacak.

Haberin Devamı

Üçüncü Çağdaş Sanat Fuarı (Art Ankara) 16 Mart Perşembe günü kapılarını sanatseverlere açacak. Geçen yıllarda olduğu gibi ATO Kongre Merkezi ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşecek ve 19 Mart Pazar gününe kadar sürecek fuarda, 100’ü aşkın galeri, müze ve sanatla ilgili kurum, kuruluş ve sanat inisiyatifleri yer alacak. Türk katılımcıların yanı sıra Güney Kore, İsviçre, İtalya, İngiltere, Avusturya, Fransa, İran, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Ukrayna, Kırgızistan, Bulgaristan, Macaristan, Rusya, Filipinler, Makedonya, Macaristan, Kazakistan, Lihtenştayn, Almanya ve Gürcistan’dan galeriler, sanatçılar ve koleksiyonerler Ankara’da olacak.

İŞE GİDEN SANAT

Bu yıl fuarda ilk kez iş dünyası ve sanat birlikteliğinin sonuçları da izlenebilecek. İş dünyası ve sanatçı buluşmasının hayat kalitesini olumlu ve derinden etkileyecek sonuçlar yaratacağı inancıyla hayata geçirilen “İşe Giden Sanat”ta, katılımcı firmaların tesislerinde atık malzemelerden ürettikleri eserler sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Soma’da yaşanan maden faciasını ve zor şartlarda çalışan madencileri konu alan, duyarlılık ve farkındalık yaratmayı hedefleyen “Soyunuyoruz” başlıklı sergi de, “İşe Giden Sanat” konseptinde fuarın dikkat çekici bölümlerinden biri olacak. Küratörlüğünü Füsun Kavalcı’nın yaptığı ve madencilerin soyunma odalarından esinlenerek düzenlenen sergide, 19 genç sanatçının eserleri yer alacak.

SOLO GÖSTERİ

“Solo gösteri” kapsamında Devrim Erbil, Ergin İnan, Ertuğrul Ateş, Bubi ve Nikolay Yanakiev’in de aralarında yer aldığı sanatçıların özel sergileri görülebilecek. Ergin İnan, 50. Sanat Yılı kitabının imza günüyle bu etkinliğe katılacak.

ANKARALI RESSAMLAR

Fuarda geçen Aralık ayında kaybettiğimiz Adnan Turani anısına, eserlerinin sergileneceği bir reyon da hazırlandı. Ünlü ressamlar Yalçın Gökçebağ ve Mustafa Ayaz’ın da bulunduğu Ankaralı çok sayıda sanatçının fuar için hazırladıkları yapıtlar, çalıştıkları galerilerin reyonlarında sergilenecek. Değişik galeri ve sivil toplum kuruluşları tarafından gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projeleri de Art Ankara’da tanıtılacak. Fuar kapsamında Türk çağdaş sanatının önemli isimlerinin katılacağı söyleşi, konferans, çalıştay ve diğer etkinlikler de takip edilebilecek.

Haberin Devamı

SANAT NE GÜZEL

Haberin Devamı

Bu hafta size sanatla ilgili yeni çıkmış bir kitap da tanıtmak istiyorum. Dışişleri mensupları arasında sanatla yakından ilgilenen çoktur. Emekli diplomatlardan Daver Darende kendine özgü resim çalışmalarıyla sanat dünyasının iyi bildiği isimlerden biridir. Ben, Darende’nin özellikle İstanbul çalışmalarını çok severim. Darende’nin İstanbul temalı resimleri insana yaşam sevinci veren tarzdadır. Türk resim sanatının ünlü isimlerinden merhum Neajd Devrim’in de yakın arkadaşı olan Darende çok yönlü bir sanatçı kişiliğe sahip. Bir yandan resimle uğraşırken, diğer yandan hem sanat, hem de dış politikayla ilgili kitaplar kaleme alır. Kısa süre önce gazetede masamın üzerinde Darende’nin yazdığı iki kitabı buldum. Telgrafhane Yayınları’ndan çıkmış kitaplardan birinin ismi “Sanat ne güzel”. Diğeri ise günümüz Türkiye’sinin dış politikasıyla yakından ilgilenenlere önerebileceğim “Ortadoğu bataklığında Türkiye” adını taşıyor. Köşenin içeriği gereği “Sanat ne güzel” isimli kitapta neleri bulabileceğinizi şöyle sıralayabilirim: “Sait Faik’i okumamış olmak insana neler kaybettirir?, Nejad Devrim’in kız kardeşi Şirin Devrim, Daver Darende’ye yazdığı mektupta büyük ressamı nasıl anlatıyordu?, Oktay Akbal’ın yazın dünyasında bıraktığı boşluğu doldurmak mümkün mü?, Nazım, ‘Vatan Haini’ şiirini ne zaman yazdı?, Yaşar Kemal’e göre insan ne zaman ölür?, Bernard Shaw’ın, Heifetz’e yazdığı mektubundaki ilginç önerisi neydi?, Hitler, Mendelssohn’a duyduğu nefreti nasıl göstermişti?”

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Orhan Taylan-18 Mart’a kadar (Armoni Sanat/Yıldız), Ekrem Kahraman-27 Mart’a kadar (Stillfe/Yıldız), Cebrail Ötgün-17 Mart’ta açılacak (Galeri Akdeniz/Yıldız), Güneş Terkol-26 Mart’a kadar (Galeri Nev/GOP), Kürşad Yılmaz-2 Nisan’a kadar (Kursart/Dikmen), Hüseyin Macar-15 Mart’ta açılacak (Rosetta Art/Çankaya), Can Göknil-31 Mart’a kadar (Nurol Sanat/Güvenevler), Şahin Demir-Emrah Emir-Devrim Demiral-22 Mart’a kadar (Galeri Soyut/Yıldız), Nevruz Erken-28 Mart’a kadar (Dünyagöz Hastanesi/Kavaklıdere), Tuncay Birand-29 Mart’a kadar (Medya Sanat/Çankaya), Mümtaz Bolmen- 31 Mart’a kadar (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Aynur Ocak Gündoğan-31 Mart’a kadar (Alev Sanat/Yenimahalle), Yasemin Lümalı-22 Mart’a kadar (And Sanat/Kavaklıdere), Tamer Derican-28 Mart’a kadar (AG Sanat Evi/Alacaatlı), Tülay Çiftçi-17 Mart’a kadar (BiTabu Sanat/Yıldız), Yusuf Baytekin Balcı-31 Mart’a kadar (Detay Sanat/Kocatepe), İzzet Temel (heykel)-19 Mart’a kadar (Galeri M/Armada AVM), Hüseyin Şahbudak-18 Mart’a kadar (Sevgi Sanat/Çankaya).

Yazarın Tüm Yazıları