Yolcu bedava internet istiyor

Yapılan anketlerde uçak yolcularının yüzde 100’ü sınırlı kotalarda olsa da uçakta internetin ücretsiz olmasını istiyor. Fiyatların dolar bazında yükselmesi değişik ülke havayollarında sıkıntı yaratıyor. Yolcuların büyük kısmı çok hızlı ve uzun süreli internet hizmeti yerine belli kotalarda kesintisiz ama ücretsiz internetin havayolunun rekabetinde önemli olduğunu vurguluyorlar.

Haberin Devamı

Aslında uçakla yolculukta yeryüzü ile bağlantıyı kesmek belirli bir süre için de olsa rahatlatıcı gibi gelebilir. Ama internet ile yaşamaya o kadar almıştık ki, bağlantı kesildiğinde sanki çok büyük bir şansızlık yaşanıyormuş gibi geliyor. Hatta panik yapıyoruz.  Neredeyse bunalım yaratıyor. Bir felaket olarak kabul edenler bile oluyor. Hele bu sorun uzun bir uçuşta yaşanıyorsa ve aşağı ile bağlantı tamamen kesilmişse gerçekten çok can sıkıcı oluyor.

Yolcu bedava internet istiyor

İŞLERİNİ YÖNETENLER VAR

Bir de uçaktaki internete güvenip, uzun bir uçuşta işlerini havadan yönetecekler bir kesinti ile karşılaştıklarında sorun onlar için çok daha büyük oluyor. Artık çoğumuz için uçakta kablosuz internet neredeyse bir zorunluluk. Neyse ki, giderek artan sayıda uçuş, çevrimiçi olmanızı sağlayacak yerleşik Wi-Fi ağları sunuyor ve istediğinizi yapabiliyorsunuz. Bu yıl itibarıyla da ücretsiz Wi-Fi avantajı sunan havayolu şirketi sayısı giderek artıyor.

Haberin Devamı

KOTA ARTTIKÇA FİYAT YÜKSELİYOR

Çoğu durumda, uçak içi kablosuz internet, havayolunun filosu ile Gogo veya Viasat gibi üçüncü taraf bir internet sağlayıcısı arasındaki uydu bağlantısı yoluyla sağlanıyor. Ancak bu bağlantıdan yüksek hız performansı beklemeyin. Ancak X platformunda gezinecekseniz ya da mail gönderecekseniz işinizi halledebiliyor. Ama yukarıda bu işler çok da ucuz ve sınırsız değil. Kotalar arttıkça fiyatlar da yükseliyor. Gökyüzünde internet fiyatları havayolu şirketlerine göre değişiyor. Hatta uçuştan uçuşa fark ediyor. Bu yüzden rezervasyon yapmadan önce uçuşunuzda Wi-Fi olup olmadığını ve fiyat tarifesini mutlaka öğrenin. Yani bir maliyet hesabı yapmanız gerekir. Hatta uçtuğunuz yere göre bilet fiyatı üzerine bunu da ekleyip tam bir maliyet çıkarabilirsiniz. Böylece bütçeniz bir sürprizle karşılaşmaz.

Yolcu bedava internet istiyor

Haberin Devamı

BEDAVA İNTERNET ÇOK AZ

Havayolu şirketleri rekabette artık sağladıkları internetle de övünüyorlar. Ama bedava internet sağlayan havayolları ne yazık ki hâlâ bir elin parmağı kadar az. Elbette bedava olan her şeyde olduğu gibi, bazı havayolları bu hizmeti yalnızca belirli rotalarda veya sınırlı bir süre için sunuyorlar. Ağırlık olarak o havayolunun sadakat programına hemen üye olunmasını da şart koşuyorlar. 2023’te bedava Wi-Fi hizmeti duyuran havayollarının ilk sıralarında bakın hangi şirketler var:

-ABD’de şu anda yalnızca iki havayolu uçuşta bedava internet sağlıyor. JetBlue ve Delta Hava Yolları.

-JetBlue, 2013 yılında Fly-Fi hizmeti aracılığıyla tüm yolculara ücretsiz Wi-Fi sunmaya başlayan ilk ABD havayolu şirketiydi. O zamandan bu yana, ABD’deki neredeyse tüm uçuşların yanı sıra Latin Amerika ve Karayipler’e yapılan birçok uçuşu kapsayacak şekilde genişledi. Ayrıca Avrupa’ya belirli uçuşlarda da ücretsiz Wi-Fi var.

Haberin Devamı

-Delta Hava Yolları, ABD’de çoğu uçuşta ücretsiz Wi-Fi sunmaya başlayan en yeni havayolu şirketi.  Bu yılın başlarında uygulamaya geçildi. Yıl sonuna kadar tüm büyük iç hat uçuşlarını, 2024’ün sonuna kadar da tüm uluslararası uçuşları ve bölgesel uçuşları kapsaması bekleniyor.

-Herkes için ücretsiz Wi-Fi’yi duyuran en son havayolu Singapur Havayolları oldu. 1 Temmuz’dan itibaren tüm kabinlerde yolcular için ücretsiz Wi-Fi hizmeti var. Daha önce, premium kabinlerde uçan yolcular zaten ücretsiz Wi-Fi erişiminden yararlanıyordu, dolayısıyla bu uygulamanın hemen tüm uçuşları ve rotaları kapsaması bekleniyor. Artık ekonomi sınıfında oturan yolcular da ücretsiz Wi-Fi’ye bağlanabilecek. 

Haberin Devamı

-Katar Havayolları ücretsiz Wi-Fi sunan bir diğer havayolu. Uçuşunuzda ücretsiz Wi-Fi erişiminden yararlanmak için havayolunun Privilege Club sık uçan yolcu programına üye olmanız gerekiyor ki bu da ücretsiz. Ama bu durumda 1 saatlik bedava, internette gezintiye devam etmek isterseniz ücretli bir pakete geçmekte zorundasınız.

-Norwegian Havayolları, Avrupalı düşük maliyetli havayolu Norveç Havayolları, uçuşlarının çoğunda ücretsiz Wi-Fi sunuyor. Avrupa içinde kısa mesafeli uçuş yapan yolcular ücretsiz Wi-Fi erişimine sahipler. Bu özellik birçok uzun mesafeli Atlantik ötesi uçuşta da artık var. 

-Ekonomi sınıfında belirli rotalarda veya sınırlı varış noktalarında sınırlı ücretsiz Wi-Fi sunan hava yolları var. Philippine Airlines, Qantas: Avustralya içindeki tüm iç hat uçuşlarında ücretsiz Wi-Fi sunuyor,  Tayland’lı Nok Air tüm uçuşlarda ücretsiz Wi-Fi sunuyor (çoğunlukla Tayland içi uçuşlar), Air New Zealand: Belirli uçuşlarda ücretsiz Wi-Fi hizmeti veriyor.

Haberin Devamı

Havayolları arasında ücretsiz Wi-Fi hizmeti giderek yaygınlaşıyor. Ama çoğunda sınırlar var. Kotalar önceden belirleniyor. Öyle çok da hızlı bir internet beklemeyin. Ama yine de uçuşta sıfır ya da daha az maliyetle sizi aşağıdaki dünyaya bağlayan havayolu şirketlerinin sayısı giderek artıyor. Bu işi bir yıldız meselesi olarak kabul eden şirketler daha hızlı sisteme dahil olup rekabette ön almak için çalışmalar yapıyorlar.

HIZLI İNTERNETE STARLINK ÇÖZÜMÜ

-SpaceX, Starlink uçak hizmeti için artık hazır. Şirketin web sitesinde, “Her irtifada canlı yayın, oyun, görüntülü görüşme deneyimi yaşayabileceksiniz. Starlink, her uçağa 350 Mbps’ye kadar internet sağlayarak tüm yolcuların aynı anda hızlı internete erişmesi mümkün olacaktır” bilgisi yer alıyor. İlk testler Amerikan Delta Havayolları uçaklarında yapıldı ve başarılı oldu. 100 Mbps hıza ulaşılan hizmet, gerçek kullanımda 350 Mbps’ye ulaşabilecek. Okyanus, kara ve kutup bölgelerini kapsayan ve dünyanın en büyük uydu takımı olan Starlink, uçuş rotalarının geçtiği yerlerde yolcuları birbirine bağlamak için konumlandırıldı. Hava yolu şirketleri Starlink aboneliği için başvurulara başladı.

Yolcu bedava internet istiyor

THY ÜCRETSİZ İNTERNET HAZIRLIKLARINA BAŞLADI

-Henüz kesinleşmiş bir şey yok. Ama THY’de de belirli sınırlamalarla ekonomi bölümünde de ücretsiz Wi-Fi hizmeti için hesaplar yapılıyor. Şu anda THY Business sınıfında Elit Plus kartı sahiplerine sınırsız hizmet veriliyor. Sonra kart seviyesine göre değişen kotalar ve fiyatlar var. Ekonomi sınıfında SMS mesajını bedava atabiliyorsunuz ama internet için üyelik ve para ödemeniz gerekiyor. Miles and Miles kart sahiplerinden Elite ve Classic Plus’da da bedava sınırlık haklar var. Şirketin 437 uçağından 220 sinde internet sistemi var. Bir kısmında uçağın kapısı kapanır kapanmaz sistem devreye giriyor. Bir kısmında ise bu belirli bir irtifaya çıkılınca oluyor. Henüz kapıdan kapıya internet sistemi için işaret ya da kabin ekiplerinin yolcuyu zorunla uyarı sistemi devreye girmedi. Yani yolcular sorarsa söyleniyor. Ama internet olan uçaklarda kabin önlerindeki panolarda Wi-Fi logoları var.

SINIRLARI OLACAK

THY bedava internet için rekabette geri kalmamak amacıyla çalışmalar yapıyor. Elbette bu bedavanın da sınırları olacak. Ama henüz ilan edilmedi. Çalışmalar hangi aşamada çok da bilinmiyor. Gelelim standartlara. Örneğin ben geçtiğimiz haftalarda Riga’ya uçtum. Uçak 737Max-8 uçağıydı ve internet vardı. Ama dönerken 737-800 ile geldim. Onda sistem yoktu. Elbette aynı hatta bir yönde internet olup diğer yönde olmaması standartları bozuyor. Yolcu şikayetleri ne yol açıyor. Ya da daha önce uçtuğunuz ve internet olan hatta iki yönde de bindiğiniz uçakta hiç internet olmaması sinir bozucu bir durum yaratıyor. THY’nin sürekli filo içindeki değişimi nedeniyle bu durumun daha uzun süre süreceğini sanıyorum. Yani şikayet etmeye devam edeceğiz.

Yazarın Tüm Yazıları