Yüzleşmesi zor olan gerçekliktir hayat

Sanat her şeyden söz edebilir. Ve kurgu elbette hayatın gerçeklerinden yola çıkar. Hangi türde müzik yapıyor olurlarsa olsunlar Ezhel gibi ozanların derdi hayatı anlatmaktır. Ve hayat serttir.

Haberin Devamı

Sizle paylaşacak ünüm münüm yok; Yap istediğini, pusulam şaşmaz; Çok emek verdim, kusura bakma... Davam aklımda, vicdanım rahat... Peşindeyim Rap’in, peşimde polis...’ diyor Ezhel; tutukluluğunun 21. gününde yayımladığı yeni teklisi ‘Kazıdık Tırnaklarla’nın sözlerinde. Şarkı yayımlandığı sırada ‘Uyuşturucu/uyarıcı madde kullanımını özendirme veya bu nitelikte yayın yapma’ suçu kapsamında Ezhel için 5 ila 10 yıl hapis cezası isteniyor. Davet üzerine ifade vermeye gittiğinde tutuklanan Ezhel; ayağıyla giden bir müzisyenin kaçma şüphesi olamayacağından epeyce şaşkın. Hepimiz şaşkınız.  Ezhel; tırnaklarıyla kazıyarak, kendi yolundan giderek, kimseye eyvallah demeden anaakımın zirvesine taşıdığı Türkçe rap albümü ‘Müptezhel’in ilk yıldönümünde ‘içerde’. Neyse ki 19 Haziran’da görülen ilk davasında beraat ediyor. İçerden dışarıya yazdığı mektuptaysa “Kahrolsun sansür, yaşasın tam bağımsız rap!” demekten geri kalmıyor.

Haberin Devamı

Sanat her şeyden söz edebilir. Ve kurgu elbette hayatın gerçeklerinden yola çıkar. Hangi türde müzik yapıyor olurlarsa olsunlar Ezhel gibi ozanların derdi hayatı anlatmaktır. Ve hayat serttir. Yüzleşmesi zor olan gerçektir hayat. Ezhel, arka sokakların hikâyesini samimiyetle ve olması gereken sertlikte anlattı. Otosansür yapmadı. Ankara’nın fakir mahallelerinde olan biteni anlatırken çiçekten, böcekten mi söz edecekti?

Uyuşturucuyla mücadele yolunda Ezhel’i kampanya yüzü yapmak mümkünken (Kendisinin uyuşturucu kullanımını eleştirdiği ve uyuşturucudan ölen arkadaşlarına ağıtlar yaktığı şarkı sözleri mevcut) kurgulanmış sanatsal hikâyeleri tutuklamanın kime ne faydası oldu? Özendirme suçunun hukuki çerçevesi net olarak çizilmezse yarın dünyaca ünlü rap/hiphop yıldızlarının şarkıları ya da Sigmund Freud’un kimi bilimsel; Charles Baudelaire’in, komple bir ‘Beat’ Jenerasyonu’nun ve nicelerinin edebi yaklaşımları uyuşturucuyu övme gerekçesiyle suçlanıp yasaklanabilir mi? Bunlar sizin sorularınız. Bizim işimiz Ezhel’in müziğiyle... Yeni tekli ‘Kazıdık Tırnaklarla’; Ezhel’in ilk günden bugüne yaşadıklarının özeti olmasının yanı sıra nakaratı, altyapısı, formuyla güçlü, iyi bir şarkı. Mutlaka dinleyin. Çünkü Ezhel’in filmi asıl şimdi başlıyor.

Haberin Devamı

Yüzleşmesi  zor olan gerçekliktir hayat

EZHEL KAZIDIK TIRNAKLARLA (Tekli) (BEŞ ÜZERİNDEN DÖRT BUÇUL YILDIZ)

 

Yazarın Tüm Yazıları