Tüm genç müzisyenlere örnek teşkil etsin

İlk iki albümleri ‘Eski Dostum Tankla Gelmiş’ ve ‘Rüyalarda Buruşmuşuz’u defalarca dinlediğim beş yıl boyunca şunu düşündüm: Adamlar, popüler müziğin dijital çağında Türkiye topraklarında yeşermiş en özel gruplardan biri.

Haberin Devamı

Dijital dinleme ya da izleme platformlarındaki birçok iyi gruptan söz ederken ‘alternatif’ ya da ‘yeni’ gibi tabirler kullanıyorsak bu, hep birlikte ‘yeni bir popülerlik’ tanımlıyor olmalarından ileri geliyor. Adamlar, bu gruplar arasında ilk günden beri dikkat çekiyor. Rock’n roll bir tavır gösteriyor ancak bunu kendilerini cilalamak yerine iyi şarkı yazarak başarıyorlar. Öte yandan şöhret yükünü; vokal üslubu, söz yazarlığı ve besteciliğiyle ‘tek adam’ gibi görünmesine karşın Tolga Akdoğan’dan alıp ‘grup müziği’ yapabiliyorlar. Onlara teşekkürü bir borç bilirim.

Yeri gelmişken Tolga’nın pek anlaşılmadığını düşündüğüm yetkin şarkı sözü yazarlığına da dikkat çekmek isterim. Hem çok maksatlı, hem kaygısız, hem şairane, hem dalgacı, hem uçuk, hem samimi... Tolga Akdoğan şahane şarkılar üretiyor; nev-i şahsına münhasır bir şarkıcı ve lider ancak Adamlar’ı iyi bir grup yapan Emre Malikler, Gürhan Öğütücü, Berkan Tilavel ve Emir Ongun ne kadar sahibiyse o da o kadar sahibi bu işin. Bu grup duruşu, sahne performanslarına olumlu yansıyor ve onları ilk albümün iki yıl öncesinden beri konser biletleri yoksatan bir grup haline getiriyor. Tüm genç müzisyenlere örnek teşkil etsin isterim.
Dün yayımlanan üçüncü albüm ‘Dünya Günlükleri’ne gelecek olursak... Adamlar’ı ilk iki albümün güçlü nakarata sahip şarkıları üzerinden seven hayran kitlesi açısından zor bir sınav olacak. Çünkü Adamlar bu albümle nakarattan grup sound’una, şarkı bütünlüğüne doğru cesur bir adım atmış. Beni, Adamlar külliyatını özümsemiş bir müziksever olarak mutlu etti.

Tüm genç müzisyenlere örnek teşkil etsin
Adamlar, albümün ilk konseri için yarın İstanbul Babylon sahnesinde olacak.
(5 üzerinden 3,5)
Dünya Günlükleri
Adamlar, Garaj Müzik


‘Zombi Mahali’, ‘Derine İndik’, ‘Sarılırım Birine’, ‘Felek’, ‘Adını Başkasının Koyduğu Çocuklar’, ‘Benden Bana’, ‘Yoruldum’ başta ve daha önce dinlediğimiz tekli ‘Hikâye’ dahil olmak üzere ‘Dünya Günlükleri’ni oluşturan 10 şarkının içine girmeniz belki biraz daha zor olacak. Ancak güzel bir tren yolculuğu istiyorsanız lokomotif sevdasını bırakıp tüm vagonlardan keyif almanız şart.

Çıkış şarkısı ‘Yoruldum’da dediği gibi: ‘Bu kadar insan / Hani tek bi tür / Oturup tek bir gün susmuş mu birlikte / Bi suyun akışını bile almış ezbere...’ Siz de önyargılarınızı susturup Adamlar ezberinizi bozarak dinleyin ‘Dünya Günlükleri’ni...

 

Yazarın Tüm Yazıları