Özgüveni yüksek, tek bir şarkı gibi

Ariana Grande’nin son albümü ‘Positions’, melodik anlamda güçlü bir R&B-pop örneği. Bu albümde sanatçı, son 10 yılının özetini yapmış gibi. İçinde hem sanatçıyı bugünlere taşıyan müzikal unsurlar hem de geleceğin Grande’sinin ne yöne evrileceğine dair tüyolar var.

Haberin Devamı

Özgüveni yüksek, tek bir şarkı gibi
Karantinanın ilk döneminde müzisyenlerin uzaktan eşliklerle cover’lar kaydetmek ya da sosyal medyadan ev tipi performanslarla öne çıkmak gibi seçimleri oldu. Ancak Grande, Justin Bieber’la mayısta yayımlanan teklileri ‘Stuck With U’da yepyeni bir şarkıya imza atıp 10 günde 40 milyon civarı izlenmeye ulaştı YouTube’da. ‘Kapıyı kilitle ve anahtarı dışarı fırlat; sadece ikimiz kalalım!’ diyen bu aşk şarkısı zamanın ruhunu yakalamıştı.

Aynı dönemde Lady Gaga’nın ‘Chromatica’ adlı enfes geri dönüş albümünde ‘Rain On Me’ adlı lokomotif şarkıya eşlik eden Grande; dört yıl önce Manchester konserindeki bombalı saldırıda hayranlarının ölümüne tanık olmuş; bir yıl sonrasında eski eşi ve ortağını kaybetmişti. Bu nedenle Lady Gaga’nın travmatik hayatıyla bu ortaklık üzerinden kurduğu duygusal bağ iyi sonuç verdi. Birlikte ‘Hayat karanlıktan doğar’ dediler. Şarkı yazın kendinden söz ettiren işlerinden biri oldu.

Haberin Devamı

Grande’nin yeni albümünün çıkış şarkısı ‘Positions’ ise seçim iklimindeki ABD’de, sanatçının Donald Trump’a karşı duruşunu da netleştirdi. Sadece kadın olmanın bile Trump’a karşı durmak için yeterli olduğunu söylüyor gibiydi Ariana Grande. Herhangi bir kadının mevcut yönetimden çok daha başarılı olacağını vurguluyordu albümde.

Sound olaraksa Lady Gaga’yla yaptıkları ‘Rain On Me’den daha sade, melodik anlamda güçlü bir R&B-pop örneği olan ‘Positions’, bir diğer ‘kadın muhalif’ şarkıcı olan Demi Lovato’ya ait ‘Commender In Chief’le birlikte Beyaz Saray’ın tozunu attırdı.

Grande’nin üç yıl içindeki üçüncü, toplamda altıncı stüdyo kaydı olma özelliğine sahip ve ilk teklisiyle aynı adı taşıyan albümünün geneline baktığımızda ne görüyoruz? En genel tanımıyla son 10 yılının özetini yapmış Grande. İçinde onu hem bugünlere taşıyarak var eden müzikal unsurlar mevcut hem de geleceğin Grande’sinin ne yöne evrileceğine dair tüyolar... Hafiften ‘funky’ bir albüm olan ‘Sweetener’dan daha tutarlı, ‘Thank You, Next’ten ise daha az dağınık bir albüm. Ariana Grande’nin kendini ispatlamasını gereksiz kılan şöhretinden bekleneceği üzere her yönüyle profesyonel bir pop-R&B yapıtı. Bütünü dinlediğinizde belirli bölümlerinde ilginizi yükseltip belirli bölümlerde sizi dingin bırakan; başka bir işle meşgulken de ilginizi yüksek tutacak tek bir şarkı gibi.

Haberin Devamı

Özgüveni yüksek, tek bir şarkı gibi

İç huzurunu arıyor

Ariana Grande’nin albümün aşkla ilgili sözlerinin genelinde samimiyetle altını çizdiği ‘Ben de kendime senin bana güvendiğin kadar güvenmek istiyorum’ cümlesine rağmen albümün özgüveni yüksek; ancak gereksiz bir gövde gösterisine de girmiyor vokalleri ve sound’uyla. Belki de karantinada kaydedilmesi, Grande’nin iç huzurunu arıyor olması gibi nedenlerledir.

Albüm öncesi magazin basınının erotik manşetlerine özne olan Grande bunu pek önemsemiyor gibi. Sanatçının kimi şarkılarda dozunda tuttuğu yatak odası sesinden de bir ekmek çıkmaz magazincilere bu albümde. ‘Positions’ın en güçlü yanlarından biri de eşlikli şarkıları. The Weeknd’li ‘Off The Table’, Doja Cat’li ‘Motive’ ve Ty Dolla Sign’lı ‘Safety Net’e özel ilgi göstermeniz yerinde olur.

Haberin Devamı

KONSERLERİ DOLUP TAŞACAK

Özgüveni yüksek, tek bir şarkı gibi

Berkcan Güven yaşı itibariyle Vine’ın, YouTube’un içine doğmuş biri. Mizah duygusu, samimiyeti ve ailesini, onları mahcup etmeden kattığı videolarıyla ağırlıklı olarak kendi yaş grubundan milyonlara ulaştı. Hangi yaşta ve alanda olursa olsun dijital içerik üretenlerden, başarısını farklı içerik mecralarına taşıyabilenler de bu tür kişiler arasından çıkıyor zaten. Berkcan nasılsa öyleydi ve hikâyesi, tavrı karşılık buldu. Bir Kristal Elma sahibi bile oldu. Takip edenler bilir, müzik, özellikle rap her zaman çok önemliydi onun için. ‘Lil Bege’ ve ‘Lil Berkcan’ adıyla daha çok fenomenlikten yola çıkan müzik işleri yaptı 2016’dan itibaren, ortak çalışmalara girdi. Ancak rap’inin olgunlaşma hikâyesi geçen yıl ‘Yeniden’le (Nova Norda’nın eşlik ettiği ve videosunda Aleyna Tilki’nin olduğu) başladı. ‘Neresi’den sonra bu yıl ‘İlerle’, ‘Spacejump’ ve ‘Işıklarım Ol 2.0’ geldi. Son teklisi ‘Harman’ın ise DJ Artz tarafından yapılan prodüksiyonu itibariyle bir milat olacağına inanıyorum. Yeterince şarkı biriktiğinde ve salgın koşulları el verdiğinde BEGE’nin yakın dostu olan Ben Fero gibi kapalı gişe konserlere imza atacağına kesin gözüyle bakıyorum. 

Yazarın Tüm Yazıları