Köpeklerde beslenme kaynaklı hastalıklar

Besinler tıpkı biz insanlarda olduğu gibi köpek dostlarımızın da sağlıklı bir organizma ve mental işleyişi için son derece önemlidir.

Haberin Devamı

Köpeklerimizin yaşa, ırka ve fiziksel faaliyetlerine göre günde birkaç defa nitelikli ve yeterli şekilde beslenmeleri gerekmektedir. Doyurmak ve beslemek birbirinden farklı kavramlardır. Dostlarımızın beslenmesinde onların yaradılışına uygun bir şekilde dengeli ve kaliteli besinlerin tercih edilmesi uzun ve sağlıklı bir ömür sürmelerini sağlayacaktır. Beslenmenin eksik, fazla ya da niteliksizliği birçok hastalığa neden olabileceği için dikkate alınması gereken ve bizim sorumluluğumuzu ilgilendiren bir konudur.

Köpeklerde beslenme kaynaklı hastalıklar

Gelişim bozuklukları: Özellikle bebeklik ve çocukluk döneminde köpeklerin yetersiz ve niteliksiz besleniyor olması, ortopedik bozukluklar başta olmak üzere bağışıklığın düşerek direncin kaybolmasıyla birçok hastalığa neden olabilmektedir.

Haberin Devamı

Bireysel alerjiler: Bazı besin maddeleri bazı köpeklerde bireysel duyarlılığa bağlı olarak alerji kökenli hastalıklara neden olurlar. Bu tür durumlarda alerjiye neden olan besinin tespiti ve köpeğin rasyonunda uzaklaştırılması elzemdir.

Obezite: Köpeklerin günlük kalori ihtiyaçlarının üzerinde beslenmeleri, öğünlerinde aşırı yağ ve karbonhidrat içeriklerinin kullanılarak egzersizlerinin düşük olması onların kontrolsüz kilo alımına ve peşi sıra en tehlikeli hastalıklardan biri olan obeziteye yakalanmalarına neden olmaktadır.

Köpeklerde beslenme kaynaklı hastalıklar

Mide dönmesi: Özellikle büyük ırk köpeklerin uzun süreli açlık sonrası yüksek miktarlarda öğün tüketmesi bu tehlikeli ve ölümcül hastalığı tetikleyebilmektedir.

Gıda zehirlenmeleri: Bazı besin maddeleri (avakado, soğan, sarımsak, çikolata vb.) köpekler için toksik etki oluşturabilmektedir. Ayrıca bozuk ve yüksek seviye koruyucu madde içeren besinler de dostlarımıza zehirleyici etki yapabilir.

Kanser: Kalitesiz ve doğal olmayan katkılar içeren diyetler özellikle uzun vadede dostlarımızın bazı kanser türlerine yakalanmasına neden olabilmektedir. Dostlarımızın diyetlerini oluştururken doğala en yakın ve nitelikli besinleri seçerek onların beslenme kökenli hastalıklara yakalanma risklerini en aza indirebiliriz.

Haberin Devamı

Köpeklerde beslenme kaynaklı hastalıklar

Yazarın Tüm Yazıları