Köpeğinizin stresini azaltmanın ve stresini yönetmenin yolları

Dostlarımız olan köpeklerimizi, şehir yaşantısında hem evlerimize hem de akışkanlıklarımıza entegre etmeye çalışırız. Aslında kendi doğalarına pek de uygun olmayan çevresel faktörler, onlarda zaman zaman stres yaratır. Ve bu durum kaçınılmazdır.

Haberin Devamı

Köpeğinizin stresini azaltmanın ve stresini yönetmenin yolları

Stres, tıpkı bizlerde olduğu gibi onlarda da yaşam sevinci ve kalitesini düşürür. Hatta birtakım ruhsal ve fiziksel sağlık problemlerine yol açabilir.
Ailemizin bir parçası olan köpek dostlarımızın stres seviyesini düşünebilmek ve onların daha mutlu ve sağlıklı bizlerle yaşayabilmesini sağlamak hedefli neler yapabileceğimize şöyle bir göz atalım:
* Onu yalnızlığa mahkum etmemek: Köpekler sürü hayvanlarıdır. Toplu yaşamaya olan bağlılık ve akışkanlıkları yalnızlık durumlarında onları strese sokar. Köpeğinizle elinizden geldiğince bol vakit geçirmek yalnız kalmanın onlarda yaratacağı stresi önleyecektir.
* Temas ve sevgi: Köpekler, interaktif ilişkiden ve temastan hoşlanan yapıdadırlar. Dirsek temasına düşkünlükleri yüksektir. Köpeğinizi sevmeniz, okşamanız, güzel sözler söylemeniz ve içten davranmanız onları rahatlatır ve mutlu eder. Ayrıca fiziksel temas ve diyalog dostunuzda olduğu kadar sizde de antistres hormonlarının salıverilmesine neden olacaktır.
* Egzersiz ve oyun: Köpekler, her yaşta hiç büyümeyen çocuklara benzerler. Sizinle oyun oynamaya, koşup egzersiz yapmaya bayılırlar. Fiziksel anlamda egzersize edilen köpek mutlu köpektir.
* Ödül motivasyonlu pozitif eğitim: Köpeğinizle lezzetli ödüller kullanarak yapacağınız pozitif eğitim çalışmaları hem onların yeni öğretiler ve yetenekler kazanmasını sağlayacak hem de aranızdaki ilişki ve uyumu kuvvetlendirecektir. Birlikte yapılacak olan bu çalışmalar her iki tarafında stres seviyesini düşürür.
* Sağlıklı ve kaliteli beslemek: Doyurmak ve beslemek birbirinden farklı kavramlardır. ‘Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur’ sözü köpekler için de geçerlidir. Sağlıklı ve kaliteli besinlerle bireye özel beslediğimiz köpeklerimiz daha mutlu be uzun bir ömür sürecektir.
Köpeğinizin stresini azaltmanın ve stresini yönetmenin yolları
* Sağlık kontrolleri ve bakım: Düzenli veteriner kontrolleri ve rutin bakımları yapılan köpekler bakım ihmallerine bağlı oluşabilecek sağlık sorunlarından kurtularak bu problemlerin yaratacağı stresten de korunmuş olurlar.
* Uzun gezintiler: Köpeğiniz sizinle yapacağı uzun gezintiler ve yeni yerler keşfetmekten çok büyük keyif alır. Aksatılmayan günlük rutin gezintiler dışında farklı lokasyonlarda yapacağınız uzun doğa yürüyüşleri onu stresten uzaklaştırıp mutlu edecektir.
* Aromatik kokular ve doğal ürünler: Köpeklerin dünyasında kokuların önemi çok yüksektir. Onların sevdiği ve onları rahatlatan aromatik içerikli yağ ve kokuların barındıkları yerde kullanılması, stresle olan mücadelelerinde onlara yardımcı olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları