Köpeğinizin stres altında olduğunu gösteren işaretler

Stres köpeklerde çoğunlukla dıştan, zaman zaman da vücudun kendisinin yarattığı, fiziksel ve davranışsal tepkilere neden olan bir etkendir.

Haberin Devamı

Köpeğinizin stres altında olduğunu gösteren işaretler

Dostunuzun stres altında olduğunu anlamak, onun vücut dilini iyi okuyabilmek ve doğru anlayıp yorumlamakla mümkündür. Ancak bazen köpeğinizin strese karşı verdiği tepkileri anlamak ve yorumlamak konusunda yanılabilirsiniz. Peki köpeğinizde stresi işaret eden bulgular nelerdir şöyle bir göz atalım;
-Köpeğinizin ırkına ve yaşına göre değişkenlik gösterebilen normal bir vücut duruşu vardır. Bu duruştaki bozulmalar, örneğin kulakların geriye yatması, yüz ifadesindeki endişe, kuyruğun bacakların arasına düşmesi gibi değişimler onun stres altında olduğunu gösterir.
-Köpeğin ense ve sırt tüylerinin dikleşip kabarması, özellikle tanımlanamayan olgulara karşı oluşan stresin işareti olabilir.

Köpeğinizin stres altında olduğunu gösteren işaretler

YATIŞTIRICI VÜCUT DİLİ

Haberin Devamı

-Köpeğinizle kurduğunuz diyaloglarda oluşturma ihtimaliniz olan baskı sistemlerinin yaratacağı stres, onda arka arkaya esneme davranışının şekillenmesine neden olabilir. Aslında esneme davranışı burada köpeğin strese karşı oluşturduğu yatıştırıcı bir vücut dilidir.
-Yine baskı içeren diyaloglarda köpeğin arka arkaya göz kontağından kaçınarak dudaklarını ve burnunu yalaması strese karşı olan bir vücut işareti olabilmektedir.
-Sarılmak ve öpüşmek köpeklerin algılayabildikleri bir vücut hareketi değildir. Sahibinin sarılma ve öpülme isteklerine katlanıyor olması köpeğin diğer insanların bu tip hamlelerine katlanacağı anlamına gelmez. Sarılmak köpekte kısıtlama ve stres yaratan bir durumdur. Bu duruma karşı köpeğin göz kontağından kaçınması hatta bazen ısırmaya yönelik davranışlar göstermesi strese verilen tepkidir.

TİPİK BULGU TİTREME

-Dostunuzun stresli durumlara verdiği reaksiyonlardan biri de başta bacaklar olmak üzere vücudun titremesidir. Korku ve endişe durumlarının yarattığı stres olgularında titreme tipik bir bulgudur.
-Köpeğinizin kayışlı gezinti esnasında ani şekillendirdiği güçlü çekme hareketleri onun ortamdan kaynaklı endişe ve stresine karşı geliştirdiği ve ortamı terk etmeye yönelik bir stres bulgusu olabilir.
-Ağlamak, inlemek, ulumak gibi tepkiler de köpeklerde bazen acının ve ağrının bazen de yalnızlığın yarattığı stresin işareti olabilir.
-Özellikle kronik stres olgularında içe kapanıklık ve depresyon bulguları da uzun süreli strese karşı vücudun verdiği tepkiler olabilmektedir.

Köpeğinizin stres altında olduğunu gösteren işaretler

Yazarın Tüm Yazıları