Cildinizi bahar güneşinden koruyun

Bahar aylarıyla birlikte güneş, bizlere göz kırpmaya başladı. Artık çok daha fazla dışarıda vakit geçiriyor, kapalı alanlarda olmayı tercih etmiyoruz.

Haberin Devamı

Ancak baharla birlikte cildimiz için çok tehlikeli bir faktör de ortaya çıkıyor. Özellikle mayıs ayına gireceğimiz bu günlerde bizleri mutlu eden güneş ışınları, cildimiz içinse büyük bir tehdit haline geliyor. Bu nedenle ısının yükselmediği durumlarda bile güneş koruma kremlerini yanınızdan ayırmamamız önemli. Aksi takdirde yüzünüzde, açık olan el, kol ve omuz gibi bölgelerinizde güneş lekeleri ve yanıklarla karşı karşıya kalmanız mümkün. Sadece yaz aylarında güneşe karşı cildimizi korumamız gerektiğini düşünürüz. Oysaki güneşin zararlı ışınlarına dört mevsim maruz kalıyoruz. Özellikle bahar ayıyla birlikte kendini iyice gösteren bahar güneşi, cildimiz için ciddi bir tehlike oluşturuyor. Kış boyunca hassaslaşan cildimiz, şu anda ilkbahar güneşine karşı oldukça savunmasız. Ozon tabakasının incelmesi nedeniyle artık bizim bildiğimiz güneş yok ve UV ışınları, bize çok daha fazla zarar verebiliyor. Güneş koruyucu kremler olmadan güneşe maruz kalmak ise cilt lekelerini, cilt kırışıklıklarını ve cilt yanıklarını beraberinde getiriyor. Yapılan tüm araştırmalar, güneşin zararlı ışınlarının cilt yaşlanmasını hızlandırdığını da kanıtlıyor. Bu nedenle kış aylarında kullanmayı ihmal ettiğiniz güneş koruyucularınızı şimdi yeniden gün yüzüne çıkarma vakti.

Haberin Devamı

Cildinizi bahar güneşinden koruyun


KAPALI ALANLARDA DA GÜNEŞTEN KORUNUN

Güneşin zararlı ışınlarına maalesef ki sadece dışarı çıktığımız zaman maruz kalmıyoruz. UV ışınları, evlerimizde, iş yerlerimizde ve birçok kapalı alanda camlardan geçerek cildimize ulaşabiliyor.

Cildinizi bahar güneşinden koruyun

Güneşin zararlı ışınlarının gerçekten şakası olmadığını asla unutmamalıyız. Çünkü ciltte kalıcı hasarlara, renk değişikliklerine, cilt lekelerine, kırışıklıklara, yanıklara ve hatta cilt kanserine bile neden olabiliyor. Bu zararlardan kurtulmanın en kolay ve etkili yolu da güneşten koruyucu krem kullanmayı ihmal etmemekten geçiyor. Çünkü bu kremler, ultraviyole B (UVB) ışınlarını engellemede büyük bir rol oynuyor. Tabii doğru bir şekilde kullanıldıklarında...

Haberin Devamı


BAHAR AYLARINDA GÜNEŞ KORUMA KREMLERİ KAÇ FAKTÖR OLMALI?

Cildimize uyguladığımız günlük bakım kremleri, fondöten ya da BB kremlerin içeriğinde de en az 15 güneş koruyucu faktör yer alıyor. Bu kremler, bizleri kış aylarında maruz kaldığımız UV ışınlarına karşı koruyabiliyor. Ancak bahar aylarıyla birlikte günlük kullanım için en az SPF 30 olan güneş koruyucu kremleri tercih etmemiz gerekiyor. SPF 30, sizi güneş ışınlarına karşı yüzde 93 oranında koruyor demektir. Ancak yaz aylarında yüzünüz için SPF 50, vücudunuz için 30-40 faktör tercih etmeyi unutmayın.

Cildinizi bahar güneşinden koruyun


CİLT TİPİNİZE GÖRE ÜRÜN SEÇİN

Güneş koruma kremi seçerken mutlaka cilt tipinize uygun olanı seçmeniz de önemli. Eğer kuru bir cildiniz varsa nemlendirici özelliği yoğun su bazlı, yağlı bir cildiniz varsa yağ bazlı, karma ciltler de ise her ikisini içeren güneş kremlerini kullanmanız gerekiyor. Elbette ki yüzünüz ve vücudunuz için iki ayrı tercih yapmanız çok daha yararlı olacaktır.

Haberin Devamı

 GÜNEŞ KORUYUCULARI NASIL KULLANMALIYIZ?

Güneş koruyucu kremlerden fayda sağlayabilmek için tabi ki doğru bir şekilde kullanmak da oldukça önemlidir. Aksi takdirde hiçbir fayda göremezsiniz. Özellikle sabah bakım rutininize mutlaka güneş koruma kremini sürmeyi dahil edin. Öncelikle sabahları cildinizi temizleyin ve nemlendiricinizi sürün. Evden çıkmadan 20 dakika önce güneş koruma kreminizi sürebilirsiniz. Eğer makyaj yapacaksanız, önce koruma sürün, daha sonra makyajınızı yapın. Sadece yüz bölgenize değil, boyun, dekolte, omuz ve kollarınıza da mutlaka güneş koruma kremi sürmeyi ihmal etmeyin. Yüz ve boyun bölgenize bir çay kaşığı, göğüs, sırt, kollar ve bacaklarınıza ayrı ayrı bir tatlı kaşığı olacak şekilde güneş koruma kremi sürebilirsiniz. Böylelikle güneşe maruz kalan tüm bölgelerinizi lekelere, yanmalara ve kızarıklıklara karşı korumuş olursunuz. Güneş kreminizi gün içinde en az iki saatte bir olacak şekilde tekrar uygulamayı da unutmayın.

Haberin Devamı

CİLDİN EN SEVDİĞİ VİTAMİNLER

Sağlıklı ve doğru beslenme de güneş ışınlarının cildimize verdiği zararları azaltmada kullanmamız gereken önemli silahlarımızdan biri. Özellikle cildimizin en sevdiği vitaminlerden zengin gıdaları beslenme listenize eklemek oldukça yararlı olacaktır. Mesela A vitamini dokuların onarımı ve yeni hücre oluşumuna destek olduğu için önemli bir vitamindir. Havuç, bal kabağı, kara lahana, ıspanak, yumurta ve kavunda bolca bulunur. Antioksidan özelliği de olan C vitamini, vücudumuz için oldukça önemlidir. Cildi güneş ışınlarının zararları etkilerine karşı korur ve kolajen üretimini destekler. Bu nedenle narenciye, kivi, çilek, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler ile yeşil biberi listenizden eksik etmeyin.

Haberin Devamı

E VİTAMİNİ CİLDİ NEMLENDİRİR YAŞLANMA SÜRESİNİ GECİKTİRİR

Aslında cildimizin en sevdiği vitaminlerden birinin de E vitamini olduğunu söylemeliyim. Çünkü vücudumuzdaki serbest radikallerle savaşan bu vitamin, aynı zamanda yaşlanma sürecimizi geciktirir, cildimizin daha nemli olmasını sağlar ve kırışıklık oluşumunu azaltır. Cildimizin sağlıklı ve parlak olmasına yardımcı olan E vitamininden zengin besinleri beslenme listenizde önlere çekmenizi öneririm. Ay çiçek çekirdeği, kuşkonmaz, çiğ badem, ceviz, fındık, avokado, lahana ve semiz otu, E vitamini açısında oldukça zengindir.

Yazarın Tüm Yazıları