Oda’lar Kalkınma Ajansları gibi

TÜRKİYE’de sivil toplumculuğun temsili üzerinden “Oda” ve “Siad” oluşumları arasında zaman zaman fikir ayrılıkları yaşanır.

Haberin Devamı

 

Her şeyden önce her iki yapı da tartışmasız iş örgütleridir. Bilindiği üzere Oda’lar kanunla kurulmuş, üye olmanın ve aidat ödemenin yine mevzuatla sağlandığı, merkezi hükümetlerin hiyerarşisi içinde tam olmasalar da, yarı resmi özerk organizasyonlardır.
Siad’ler ise; dernek şeklinde örgütlenen, gönüllülük esasında üye aidatlarıyla çalışmalarını sürdüren, bağımsız ve nispeten muhalif tutum alabilen yapılardır. Demokratik standartlarda sivil toplum kuruluşu sıfatı Siad’ler için kullanılır. Ancak bu durum Oda ve Birlik’lerin önemini azaltan bir durum değildir.
Kentimizde Ticaret, Sanayi, Borsa ve Meslek odaları başta olmak üzere, pek çok işleve sahiplerdir. Esasında tüm bu yapılar “yerelden yönetim” ilkesini hayata geçiren çok önemli can damarlarıdır. Bölgesel Kalkınma Ajansları kurulurken, esas itibariyle merkezi bürokrasinin görevlerini hafifleten, yatırımcıları ilk etapta karşılayan, bölgede hem yerel hem de merkezi hükümet ihtiyaçlarını organize edebilen ve bölgede “nefes” almaları sebebiyle rasyoneli ortaya çıkartabilecek kuruluşlar olarak planlanmıştı.
Önceleri 1960’larda kurulmuş sadece bir DTP vardı. DTP; çok değerli bürokratlar yetiştirmesine rağmen, kararların masa başında veriliyor olması şeklinde eleştirilere muhatap oluyordu. Bu ihtiyaca binaen Bölgesel Kalkınma Ajansları hayata geçirildi. İlk örnek olarak kurulan İzmir Kalkınma Ajansı, nedense il valilerinin etkili olduğu bir yönetim anlayışı ile oluşturuldu. Bu tercih sebebiyle makro amaç hasıl olmamıştı. Hiç şüphesiz İZKA’nın çok birikimli kadrosu söz konusudur. Ama, sonunda Ankara’ya uzanan hiyerarşik yapı, kalkınma ajansı teorisine açıkça terstir. Bu noktada oluşan boşluğu Oda’lar doldurmaya başladılar. Özellikle İzmir Ticaret ve Sanayi Odaları; üniversiteler, lojistik köyler, küçük ve normal organize sanayi bölgeleri, iş insanları birlikteliklerine vesile olma, yatırımcıları çekme, yerel yönetimle iş birlikleri, çok sayıda kentsel raporlar gibi üretken projelerin gündeme gelmesi ve hayata geçirilmesinde sonuç alıcı bir yapı olarak, hali hazırda işlev görüyorlar.
Esasında Oda’ların böylesi bir konuma gelmesi onlara değer katmıştır. Tabii ki Siad’ler de benzer çaba içindedir. Özetle Oda’lar rölasyon kurabilme, Siad’ler de yanlışı özgürce seslendirebilme avantajları ile çok iyi takım oyuncusu olabilirler.

Yazarın Tüm Yazıları