ChatGPT

BU aralar teknoloji dünyası “Open Ai” şirketinin geliştirdiği “Chat GBT” ile çalkalanıyor. Bir yapay zekâ programı olan “Chat GBT” 2021 yılına kadar internetteki tüm veriler yüklenmiş olarak kullanıcılara şaşırtıcı servisler verebiliyor. Bu programa, mesela makale ya da doktora tezleri yazdırmak mümkün. Çok akıllı bir makine.

Haberin Devamı

 


Size mantıklı ve geçerli cevaplar verebiliyor, insan gibi konuşabiliyor. Ancak, tabii ki bir sezgisi ya da yaratıcı zekâsı yok. Belleğine kayıtlı tüm verilere anında ulaşarak cevap üretebiliyorlar.
Google da Gopher programıyla 280 milyar parametreyi “derin öğrenme” iddiası ile hazırlanmış durumda. Bu programlardan; dil öğrenimi, araştırma ve yazma, eleştirisel düşünme, problem çözme, özel rehberlik gibi konularda istifade sağlanabiliyor. Chat GBT’nin 3,5 versiyonu ABD’de doktorluk sınavında “pratisyen hekim” ünvanına erişmiş. Yine bizim KPSS sınavlarında 4 sözel sorunun 3’ünü doğru cevaplayabiliyormuş. Bu makinenin kimi durumlarda kötü niyetlilerin işini kolaylaştırdığı biliniyor. Bu yüzden ABD’de bazı eyaletlerde yasaklanmış.
Yapay zeka programları İOT (nesnelerin interneti) ile, örneğin ev zekasını devreye alarak, maliyet düşürücü tavsiyeleri kullanıcılara sunabiliyor. Gençlere tavsiyemiz; yapay zeka ile ilgili meslekler fırsat barındırıyor.
Veri giriş, veri işleme, imalat, montaj, ulaşım, lojistik, müşteri hizmetleri, perakende... Akla ne gelirse, artık yapay zeka hayatın her alanında olacak.
Diyebilirsiniz ki, kişisel verilerinizin bir yerlerde birikiyor olması bambaşka tehditlere yol açar. Pek tabii bu konu bahsi diğerdir ve çok uzun tartışmalara muhtaçtır.

----

Balıkçı Niyazi

Haberin Devamı

İZMİR’de deniz mahsulleri üzerine kent içi restoranlar daha ziyade Alsancak’ta konuşlanmıştır. Sözünü edeceğimiz mekân, biraz daha ötede Narlıdere Sahil Evleri’nde. Çeşme yazlarının en gözde restoranlarından “Niyazi”, yılın 9 aylık kısmında bu yerde hizmet veriyor. Niyazi Bey’in işletmecilik anlayışı her zaman çok özenlidir. Servisi yöneten Halil Bey’den, uzun yıllardır değişmeyen tecrübeli garsonlara, geri planda mutfak ekibine kadar hiçbir olumsuz sürpriz yaşatmazlar. Mekân konforu, tabak, çanak, masa, örtü kalitesi daima tasarruf kaygısından uzaktır.
Hal böyle olunca geriye lezzet beklentiniz kalır ki, orada da mutluluk garantisi hep vardır.
Ez cümle, dengeli fiyat yapısı ile Balıkçı Niyazi bu kentin örnek işletmelerinden. Tavsiye olunur.

Yazarın Tüm Yazıları