Yenilere yer açma zamanı

Geçen haftalarda cover şarkıların yayınlanmasının öneminden bahsettim. Fakat biraz erken konuşmuşum. Bu aralar yeni şarkı bulmakta güçlük çeker oldum...

Haberin Devamı

Her hafta yeni bir cover albümden gelen single dinlemeye başladık. Her yıl müzik sektöründe bu tarz hamleler yapılırdı ama bu yaz, gözle görülür bir artışa sahne oldu. Ana akımın önemli müzisyenlerinden yeni şarkı gelmesi o kadar azaldı ki... Her hafta yeni şarkı dinleyip güncel kalmak zorlaşmaya başladı.
Bu cover projeler aslında yeniyi değil hali hazırda kariyer sahibi sanatçıları öne çıkarma üzerine kurulu.
Tabii ki hâlâ her hafta binlerce yeni şarkı çıkmaya devam ediyor. Bunlara ulaşmak için kendimce güvendiğim kaynaklar, takip ettiğim insanlar, yeni sanatçıların attığı güzel e-mailler var. Hali hazırda dinleyicisi olan müzisyenlerin, şarkılarını daha büyük kitlelere aktarma imkânı var. Fakat dinleyici olarak bazen yeni isimlere, yeni şarkılara ya da yeni olanlara kulağımız tıkanıyor gibi hissediyorum.
Çeşitliliğin azalması üzüyor beni. Pop ve rap gibi ana akım türlerin aşırı baskın hali, yeniden seslendirilen mevcut hit’lerin gölgesinde kalan yeni şarkıları tanıtmanın güçlük çekmesine neden oluyor.
En çok da alternatif türlerin ilgi çekmesinin uzun vadeye yayılmasına takılıyorum galiba.
Üstümüze düşen çeşitliliği teşvik etmek, yeniye yer açmak ve yeni isimleri desteklemek olmalı.
Sektörün genişlemesi, farklı müzik türlerinin güçlenmesi, sahnelerde yeni isimlerin yer alabilmesi adına taşın altına artık elimizi daha çok sokmamız gerekiyor.
Hadi biraz da yeni ve taze müziklere yer açalım. Alışılmışın dışına çıkalım ve ‘dinleyici bunu istiyor’dan kurtulalım. Yoksa sadece birbirimizle dertleşip ve eski şarkılarla sohbet edip dağılacağız.

Haberin Devamı

44 DAKİKALIK BESTE

Geçen hafta müzik araştırmacısı Petra Nachtmanova ile hazırladığı “Trilogie” isimli üç şarkılık bir çalışma yayınlayan Hakan Kurşun, bu hafta da 44 dakikalık bir besteyi sundu.
“Regeneration” adını taşıyan şarkı bir yolculuğun habercisi. Uyku ve odaklanma atmosferi yaratan beste, aynı zamanda Türkiye’de hazırlanmış en uzun tek parça ve uzamsal sesli müzik olma özelliği taşıyor.
Burada genellikle yer verdiğim “dinle geç” şarkılardan değil.
Bu şarkıyı dinlemek emek, sabır ve dinginlik istiyor. Kesinlikle dinleyin.

Güçlü vokal

Haberin Devamı

Aida D, yeni şarkısı “Kefil Değilim”i geçtiğimiz hafta yayınladı. R&B ve soul türündeki şarkının prodüktör koltuğunda Jabbar ile oturan Aida D, güçlü sözleri ve vokaliyle dikkat çekiyor. Şarkıcının sesinden, Hepsi grubu vokali etkisi de alıyorum. Merak edenler hemen dinlesin, bakalım aynı fikirde miyiz...

10 yıl sonra feat

Bu haftanın en enteresan iş birliği ise rap dünyasının yakın markajda olduğu Allame ve Hidra’dan geliyor. 10 yıl önce DevRap Freestyle yarışmasında karşı karşıya gelen ikili şarkıları “Bumerang” ile dinlerken heyecanlandırıyor. Cuma günü yayınlanacak şarkının ritmi, flowları ve sözleri resmen zamanda geriye döndüren cinsten.

Denemeler

Haberin Devamı

Rody Dünyada, “Masallar Diyarı” şarkısıyla başlattığı beste denemelerine “Unutturamaz İhanetini”yi de ekledi. Şarkı, geçen hafta yayınlandı. Grubun solisti Ümit Sergin’in imzasını taşıyan şarkıyı bu yıl dizilerde sık sık duyarsanız şaşırmayın. Şarkı “denemeler” demelerine rağmen gayet iyi.

Pozitif ayrılık şarkısı

Esin İris, “N’olur Ağla” ile 1 yıllık aradan sonra dönüyor. İris, elektro pop şarkısında pozitif bir ayrılığı anlatıyor. Sözlerini İris ve Ozan Bozdağ’ın yazdığı şarkının bestesinde ise Esin İris, Orhan Akın ve Ozan Bozdağ imzası var. Aranje ise birçok yetenekli genç isimle çalışmalarından tanıdığımız Yiğit Avcı tarafından üstlenilmiş. Dinlerken keyif alacağınızın garantisini veriyorum.

Haberin Devamı

Albümün ilk şarkısı

Yeni bir sanatçımız var ismi de ALQA. Aralık ayında 15 şarkılık bir albüm çıkarmaya hazırlanıyor ve ilk şarkısı olarak da “Bilseydim”i seçti. ALQA ve Alper Ulus’un birlikte bestelediği ve düet yaptığı bu şarkı bu ara çok sık çıkan rap ya da pop türünde değil urban tarzında. Bütün yaz çıkan şarkılardan çok farklı olduğu için keyiften dört köşe oldum dinlerken. Herkese hitap etmese de benim kalbimi kazandılar.

Fan’ıyım!

Büşra Kayıkçı ne bestelese çok seviyorum. Yeni albümü “PLACES”in ilk single’ı “Quba”yı yayınlayan Kayıkçı’nın şarkıda vermek istediği his o kadar derin ki onun size bunu yazıyla anlatmasına gerek bile yok. Zaten enstrümantal müziğin büyüsü de tam olarak burada. “Quba”, dinlerken hüzünlendiğiniz, ayrıştığınız ve birleşmek isteyeceğiniz bir şarkı. Kendisinin açık ara fan’ı olduğumu söylemekten çekinmem, albümü ise iple çekiyorum.

Ne dinledim

Haberin Devamı

· Pinhani- “İyi Böyle”
· NVZ- “Bil İstedim”
· Eftalya Yağcı- “Günaydın”
· Sia- “Gimme Love”
· Nuri Harun Ateş- “Değiştim”
· Nurettin Çolak ft Berkay Altunyay- “Öldüresi Var”

Yazarın Tüm Yazıları