Yapay zeka şarkı sözü yazmaya başlıyor

Yapay zeka (artificial intelligence kısaca Al) teknolojisi her gün biraz daha müzisyeninin yeteneğini yakalamaya çalışıyor.

Haberin Devamı


Beste konusunda birkaç örneği şimdiden bulunan, bu konuda belirgin bir yarışın bulunduğu yapay zeka araştırmalarında bu kez söz yazabilme üzerinde çalışmalar başlatıldı.
Kanadalı LyricJam isimli sistem, enstrümantal müziğe söz yazabildiği iddiasıyla ortaya çıktı. Yapay zekayla beste yapan programların aksine bu sistemin iddiası “müzisyenleri desteklemek”.
Program lideri olan Waterloo Üniversitesi profesörlerinden Olga Vechtomova “Katılımcılar kendilerine sunulan sözler sayesinde emprovizeye daha çok yoğunlaşıyor ve bazen sözlere göre bestenin yönünü de değiştirebiliyorlar. Sanatçıların yeteneklerine odaklanmasını istiyoruz. Sistem şiirsel anlatımları, yeni metaforları ve duyguları sözlere dökerek belki de müzisyenlere düşünmedikleri bir kapı açacak” diyor.
Müzisyenlere karşı değil onların yararına hizmet vermeyi amaçladıklarını belirtiyor.
Hürriyet Hafta Sonu Ekleri’nin bilim ve teknoloji yazarı Umut Eroğlu, “Yapay zekanın şarkının hissini yakalayıp söz yazabileceğine inanıyor musun” soruma şöyle yanıtlıyor:
“Müzikten söz ederken ‘duygu’ ve ‘his’ kavramlarını ayrı düşünüyorum. Yapay zeka, müziğin türünü ve temposunu kolayca algılayıp sözlerin duygusunu buna göre tasarlayabilir. Kelimeleri, mısraları ve dizeleri veri şeklinde kodlayıp önceden tanımlı duygulara göre etiketlemek mümkün. ‘Yo!’ ve ‘yeah!’ gibi belli türlerle özdeşleşmiş nidaları da aynı şekilde...
Yapay zeka, yüklenen müzikte hip hop motifleri algıladıysa agresif ve heyecanlı, rock algıladıysa şiddetli ve ihtişamlı, blues algıladıysa hüzünlü veya melankolik duyguda etiketlenmiş sözler derleyebilir.
Ancak şarkının nasıl bir ‘his’ vereceği, sözlerin melodiye uyumu, kafiyesi ve icrasıyla ilgili.
Şarkıcının ne kadar güçlü, yürekten ve samimi söylediği şarkının etkisini belirler. Bu sayede dilini anlamadığımız şarkılarla bile duygulanabiliyoruz.”
Günümüz üretimlerinde sokak ağzı, fenomenleşen ve sürekli aynı kelimelerin tekrarlandığı albümlere belki bu tarz yapay zeka yazılımları bir el verir.
Ve belli ki top icraya, yoruma atılıyor buradan. Ne diyeyim, AI’dan umut kesilmez!

Haberin Devamı

Radarları açın

Haberin Devamı

Vera yeni şarkıları “Cam Kenarı”nı yarın yayınlıyor. Arel Koray Nalbant, Canberk Karademir, Dünyacan Yılmaz ve Mustafa Şarbak’tan oluşan grup, ilhamını sokaktan alan şarkıyı eklektik bir forma sokmuş. Birçok dönemden izler taşıyan şarkı, indie rock sevenlerin radarına girmeye hazır.

Ayrı hikayeler

Korhan Futacı’nın, Burak Irmak ile ortaklığından doğan yeni single’ı “The Jab” yayınlandı. Enerjik ve deneysel bu şarkı, Futacı’nın imzası haline gelen çalma tekniğiyle herkese ayrı hikayeler anlatıyor.

Yeni hallerini sevdim

Manitas’ın üçüncü single’ı “Kim” yayınlandı. Sözleri Defne Angın, müziği ise Selin Dumlugöl imzası taşıyan projenin prodüktörlüğünü Mert Kasap üstlendi. İkilinin önceki işlere nazaran oryantalist ritimlerle bezeli şarkısı, kalıp dışı bir yolda yürüdüklerini gösteriyor. Manitas’ın bu halini çok sevdim.

Haberin Devamı

Anadolu ile Batı aynı potada

Süleyman Kerkaya’nın “Kerkayas” isimli projesinden ilk albüm “Tapa Gaz” geldi. 9 şarkılık albümde Anadolu ile Batı müziği tek potada eritilmiş. Albüm, 70-80’lerin müziğine yakın.

Pop gibi pop

Açık konuşmak gerekirse bir şarkıyı ilk dinleyişte sevmiyorsam birkaç gün sonra yeniden şans veriyorum. Kenan Doğulu’nun “Bumaya”sı için de aynı şey oldu. Şarkının sözlerindeki laf ebeliği Doğulu’nun sesine pek güzel gitmiş. Doğulu söz ve müzikte, Ozan Bayraşa, Umur Doma ve Onurr’la birlikte çalışmış. Aranjeyi de Ozan Bayraşa yapınca olmuş size 10’da 10’luk bir pop şarkısı. Doğulu’nun şarkı konusunda kemik ekibi dışına da çıkması hoşuma gitmiyor desem yalan olur.

İyi bir neden

Haberin Devamı

Berkay Altunyay, yeni single’ı “Olmazlara İnat”ı yarın yayınlıyor. Söz ve müziği kendisine ait olan şarkının aranjesi ise Faruk Aktaş imzalı. 19 yaşından bu yana müziğin içinde olan Altunyay’ın yeni işlerine meraklanmak için bu şarkı iyi bir neden.

Dinlendirici

Bade Nosa, “Şarkılara Mektuplar” projesinin yedinci şarkısı “Greyfurt Ağacı”yla bir yıl süren albümü tamamladı. Sözleri yazar Eylem Ejder’e ait bir mektuptan gelen şarkının bestesi Bade Nosa imzalı. Nosa’nın yorumunu dinlerken adeta dinleniyorsunuz.

Usul usul

Leliel’in ikinci single’ı “Yavaş Savaş” geçen hafta en çok dinlediklerimden oldu. Sözü ve müziği Leliel’e ait olan şarkı, düzenlemesiyle de dikkat çekiyor. Biraz karamsar olduğuna bakmayın usul usul akıyor.

Ne dinledim?

Haberin Devamı

· Ah! Kosmos & Özgür Yılmaz-Yarama Bastıkça
· Berkay Altunyay-Olmazlara İnat
· Vera-Cam Kenarı
· Umut Adan-Güvercin Şarkısı
· Eskiden-Bakar Gözlerin
· Pavyonberlin-Düşünce
· Özden-Sahiden
· Nazlı Saki-Gülüver
· Kerkayas, Hüseyin Can Pala-Groove Hasan
· Akustik Bişeyler-İki Ayrı Kadeh
· Pembe-Ama Kalbim Bir At Parçası Değil
· Kenan Doğulu-Bumaya
· Existeins&Canay Doğan-
Yalnız Dünya
· Manitas-Kim?
· Bade Nosa-Greyfurt Ağacı
· Zemin Kat-Başka Bir Hayatta
· Özge Ürer-Yasak Elma
· Seda Erciyes-Uçak
· Turgut Çıngı-Bi’Kahve
· No Land&Animist-Al Beni
· Kendimden Hallice-Kaçmaktansa Alışırım
· Çağrı Sertel-Ayka
· Lil Zey-Matriş
· Alper Tuzcu-Azul
· Widerberg-Faded Memories
· Bangoverz-Take a Ride
· Yasak Helva-To Dervisaki
· Elz and the Cult-
Urge to Kill, Urge to Die

Yazarın Tüm Yazıları