Super Bowl’a Jay Z imzası

Başlıktan anlayacağınız üzere dünyanın en renkli şovlarına sahne olan Super Bowl devre arası 11 Şubat’ta yapılacak. Bu yıl sahne Usher’a emanet. Tüm bu büyük şovun arkasında ise beş yıldır Roc Nation şirketiyle Jay Z var.

Haberin Devamı

Bize çok yakın bir kültür olmasa da Amerika’da her yıl düzenlenen Amerikan futbol ligi National Football League’in şampiyonluk maçına sahne olan Super Bowl etkinliği bu yıl devre arasında Usher’ın yer alacağını açıkladı. 2020’de Jennifer Lopez ve Shakira, 2021’de The Weekend, 2022’de Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige, Kendrick Lamar, 50 Cent ve Anderson .Paak; 2023’te ise Rihanna ile konuşulan devre arası şovu için 4 yıl önce NFL, Roc Nation’la anlaştı.
2019’daki basın toplantısında Jay Z seçimlerini nelere göre yaptıklarını şu sözlerle açıkladı: “Roc Nation’dan önce NFL 3-4 sanatçı ile konuşur, ilgilenip ilgilenmediklerini sorardı. Üç yıl sonra üç insan sahneye çıkabilir dokuzu ise mutsuz olurdu. Dünyada bu kadar süperstar yok ve bir noktada bu insanlar tükenecek.”
Son yıllarda birbirinden farklı 13 dakikalık şovlarla reytingini arttıran Super Bowl devre arası için isim bakarken Jay Z birçok faktörü göz önüne alıyor. En önemlisi ise bazı insanların final maçının olduğu şehir ile kurduğu bağ. Örneğin Los Angeles’taki final maçında şehrin hip hop kültürü ile bağdaşlaşan Inglewood’u anan bir şov ortaya kondu. Miami’de ise Jennifer Lopez ve Shakira ile Latin kültürü onore edildi. Usher’a gelirsek, bir yıldır Las Vegas’ta performans sergiliyor. Buna ek olarak ana tür olarak popta diretilmesinin önüne geçildi.
Rock ve popüler müziğin yanı sıra hip hop’ı da görmüş olduk. Tabii Jay Z’nin ilişkilerinden de sual olunmaz çünkü Rihanna gibi daha önce etkinliği farklı nedenlerle boykot eden birini hem ikna etti hem de Rihanna’yı yeniden seyirci karşısına çıkardı.
Yazıyı yazarken geriye dönerek 4 şovu izledim. Tabii ki daha da öncelerine baktım. Jay Z’den önceki şovlarda da Lady Gaga gibi çok beğendiğim işler de vardı.
Hem kan uyumunu yakalayan hem stadyumdaki havayı sanki önceden koklayan Jay Z’nin neden bu kadar başarılı olduğunu anlamak ise hiç de zor gelmedi. Darısı Usher’ın şovunun başına. 

Hissi Mahmut Orhan’dan alıyor

Haberin Devamı

Mahmut Orhan’ın sahnede dans ettiği videoyu görmeyen kalmamıştır sanırım. Orhan’ın performanslarında izleyici “Everybody Knows” şarkısını dinleyip paylaşmanın da keyfini yaşıyor. Şarkının dijital müzik dinleme platformlarına ne zaman düşeceği de merak konusu. Şarkı aslen Leonard Cohen’e ait. Sigrid’in şarkıyı “Justice League” filminin sountrack’inde yeniden seslendirdi. YouTube’a “Everybody Knows-Mahmut Orhan Remix” yazınca da Orhan’ın versiyonu çıkıyor. Bu iyi remix hali şarkının yeniden canlanmasına neden oldu fakat esas faktör Mahmut Orhan’ın dansı. Video izlemeden şarkıyı dinleyin, anlayacaksınız.

Bobo müziği

Haberin Devamı

Bu hafta Gülbaba Records’tan enteresan bir albüm haberi geldi. Malili-Danimarkalı grup Faratuben’in “Changement” isimli ikinci albümü, “Farklı bir şeyler dinlemek istiyorum ama ne dinlesem bilemiyorum” diyenlerin imdadına yetişti. Afrika’nın bobo müziği geleneğinden yola çıkarak güncel ritimler barındıran müzikleri, dünya müziği sevenler dışında bir kitleyi de yakalayacak gibi gözüküyor.

Klasik tarzında

Cihan Mürtezaoğlu’nun yeni single’ı “Bir Canım” bu hafta yayında. Sözü, bestesi ve düzenlemesi Mürtezaoğlu’na ait olan şarkı, yine sanatçının klasik tarzında. Her şarkısını tek kişilik dev kadro gibi yapan Mürtezaoğlu’nun duyguları dinleyiciye aktarışı ve minimal synth kullanımı ise takdir edilesi.

Haberin Devamı

Sonbahara hızlı giriş

Can Ozan, bu hafta bambaşka bir şarkı ile geliyor: “Ağlama Ben Ağlarım”. Slow bir alternatif rock şarkısına imza atan Ozan, romantik çizgisinin dışına yine çıkmıyor. Söz ve müziği kendine ait olan şarkı, gerçekten sonbahara hızlıca girmenize neden olacak. Belki de battaniye altında gözleriniz dolarken dinleyeceksiniz.

Plak çıktı

Saykodelik gruplarımızdan akla ilk gelen isimlerden ZeN’in Bakırköy Akıl Hastanesi konserinin canlı kaydı plak oldu. Grubun kurucularından Osman Murat Ertel’in kaleme aldığı muhteşem yazısında, 1998 yılında yayınlanan albümün plak versiyonuna giden hikayesi o kadar etkileyici ki... Şarkılar kadar yolculuğuna da tav oluyorsunuz.

Neşeli

Haberin Devamı

Taha Gürbüz’ün üretimlerini seviyorum, takip edenler de bunun gayet farkında. Yeni albümü “Zamandan Muaf”ı bu hafta yayınlayacağı “NergiZ” ile tamamlıyor. Türkçe sözlü hafif Batı müziği olan alternatif albümünde “NergiZ”in, söz ve müziği kendine ait... Hafif de neşeli bir parça.

Bu tarz yakışmış

Mert Demir’in üç şarkılık EP’si “Ateşe Düştüm”ün aynı adı taşıyan parçası yayınlandı. “Böylece Dön Desem” ve “İkimize Birden” cover’larının ardından Mela Bedel ile söz ve müziğine imza attığı şarkı, tam Mert Demir gibi de gelmiyor ama EP’nin ruhuna tam oturuyor. Ağzına da yakışıyormuş bu tarz.

Ne dinledim

· It Will Pass- “Untitled”
· Mor Lemur, Selin Çavuş- “Beni Bulduğundan Beri”
· Ferit Tunçer- “Her Şey Güzel Başlar”
· Elif Yakarçelik- “Git Bir An Önce”
· Klor- “Derin Okyanus”
· Çağrı Telkıvıran, Oğuzhan Koç- “Bi Başıma”
· Feride Hilal Akın- “Susmadı”

Yazarın Tüm Yazıları