Müzisyen psikolojisi

The Away Days ile geçtiğimiz gün internet üzerinden yayınladığımız bir söyleşi yaptık. Can Özen ve Sezer Koç’la iki yıl aradan sonra çıkardıkları “Designed” isimli şarkının kısa zamanda ulaştığı başarıyı masaya yatırdık. Tabii konuşmamız sırasında geçtiğimiz iki yılda ne yaptıkları konusuna değinmeden edemezdik.

Haberin Devamı


Öncelikle, single için hislerim, grubun daha fazla elektronik tabanlı müziğe yükseldiği, vokalin daha net duyulduğuydu. The Away Days sound’unun şekil değiştirdiğini düşünmüştüm. Bu sadece bir denemeymiş, bunu da ekipten öğrendim.
Dönelim yeni şarkılarına... Sosyal medyadan Everything Everything grubu destek veriyor, “Designed” dijital dinleme sitelerinde top listelere giriyorlar. Geçtiğimiz hafta yayınlanan bir şarkı için hızlı ve güzel bir yükseliş.
Tabii ki iki yıl kolay geçmemiş.
Bu süreçte ikili depresyon yaşadıklarını açıkça dile getirdi.
Can Özen “Stüdyoma gireyim, müziğimi yapayım plak şirketim yayınlasın demek 70’ler 80’lerin filmlerinde kaldı. Günümüzde çalışma seviyen de stresin de artıyor. Bir de yapmak istediklerin var. Bu temponun ucunu kaçırınca her insanda oluşabilecek sıkıntılar oluyor. Zevk almamaya başlıyorsun. Depresyon ve anksiyete ortaya çıkıyor. Turnelerdeki konser yoğunluğu da var. Çeşitli gereklilikler de var. Yaşanılanlar göründüğü kadar kolay ve eğlenceli değil” diyor konu müzisyenlerin psikolojisi olunca.
Bunları anlatırken bile endişe gözünden okunuyordu çünkü aynı durumu yaşayan birçok meslektaşı olduğundan da bahsediyor.
Peki, biz yaşadıklarının ne kadarını biliyoruz ve ne kadar yardımcı oluyoruz? Plak şirketleri, hatta kendi ekipleri duruma nasıl bir tavır alıyor ya da almalı? Bu sorular er geç masaya gelecek.
Aynı telif yasası, sponsor gerekliliği gibi bunlar da gündeme gelecek ki o müziğinde eğlendiğimiz, dans ettiğimiz yer yer üzüldüğümüz güzel insanlar yıllarca işlerini yapabilsin...

Haberin Devamı

Hey gidi 80’ler

Netflix’te geçen hafta Mötley Crüe’nun müzikal serüvenini anlatan “The Dirt” yayınlandı.
Metal sevenler için muazzam bir iş oldu çünkü grubun tamamı aynı zamanda filmin yapımcılığını yaparak doğallığı korumuştu.
Jeff Tremaine yönetmenliğinde hazırlanan filmde birkaç detay hariç grubun biyografisine sadık kalınmış.
“The Dirt”te grup elemanları Nikki Sixx’i Douglas Booth, Mick Mars’ı Ivan Rheon, Tommy Lee’yi Machine Gun Kelly ve Vince Neil’ı da Daniel Webber canlandırıyor.
Filmin en güzel yanı akıl almaz turne serüvenlerinin yanı sıra sonunda yayınlanan gerçek görüntüler. Zamanda geriye gidiyor ve o anları yaşıyor gibi hissediyorsunuz. Müzikseverler kesinlikle izlemeli.

Haberin Devamı

Bostancı’da neler oldu?

Aslında konser kritiği yazmamaya özen gösteriyorum köşede ama geçen pazar gittiğim Yüzyüzeyken Konuşuruz konserinden değinmezsem eksik kalacak.
Canlı performansları konusunda sürekli bir soru işaretim olsa da yeni neslin ekibe bayıldığını gördü bu gözler.
Her şarkıyı ezbere söylüyorlar. Öyle ki bazı şarkılarda vokal bile duymak zordu...
Ekip konser iyi hazırlanmıştı, başarılı bir görsel şov sundular. Konsere Gökhan Türkmen ve İstanbul Trip de konuk oldu.
Türkmen gruba “Para Hâlâ Bende” şarkısına eşlik etti ve kendisinin de bu şarkıyı okuyacağını söyledi. İstanbul Trip iki şarkı söylemek için geldiğinde ise sahne resmen yandı.
13-25 yaş eğilimleri üzerine güzel bir konserdi...
Aklımda ise Justin Bieber konserinden uzun süre sonra yeniden duyduğum tiz çığlıklar kaldı.

Haberin Devamı

2019, bir günlüğüne geri dönüyor

80 ve 90’lı yıllarda İstanbul’un eğlence anlayışına yön veren isimlerden biri olan Ceylan Çaplı’nın Mehmet Cavcı ile beraber hayata geçirdiği efsane kulüp 2019, bir günlüğüne geri dönüyor. Ne yalan söyleyeyim yaşım tutmuyor ama hatırlayanlar bilir, Maslak Oto Sanayi içindeki araba mezarlığının içinde yer aldığı dönemde epey popülermiş.
Orada anıları olan ve zamanda geri gitmeyi arzulayanlar için Red Bull Music, 19 Nisan Cuma günü Volkswagen Arena’da o günleri yeniden yaşatacak. Girişler ise her zamanki ana kapılardan değil, mekânın TIR girişinden olacak. 20.19 itibariyle başlayacak etkinlik “Geleceğin Kulübü” adını taşıyor. Daha önce kulüpte çalan DJ’ler Derrick May, Dimitri, U.F.U.K., CURE-SHOT ise kabinde olacak. Görmeye değer.

Haberin Devamı

İstikrar Jakuzi’de

Jakuzi’nin “Hata Payı” isimli yeni albümü sonunda yayınlandı. Kutay Soyocak, Can Kalyoncu, Ahmet Gökçeer ve Meriç Erseçgen’den oluşan synthpop ekibi, karamsar ve dürüst şarkıları popla cilalıyor ve ilk albüm kadar dinlenesi bir işe imza atarak istikrarlı olacaklarını gösteriyorlar.

Sürpriz yok

Adamlar, üçüncü albümleri “Dünya Günlükleri”ni yarın yayınlıyor. Grubun dinlemesi inanılmaz keyifli gitar riff’lerinin yer aldığı bu melodik albümle dinleyicilerini mutlu edecek ve tabii ki şaşırtmayacak. Söz ve müziklerini yine solist Tolga Akdoğan’ın üstlendiği 10 şarkıda Emir Ongun, Emre Malikler, Gürhan Öğütücü ve Berkan Tilavel’in uyumlu birlikteliği her saniyede kendini hissettiriyor. Albümde bir hit yok ancak birkaç dinlemenin ardından dilinize dolanıyor zaten. “Zombi Mahali”, “Mavi Ekran” ve “Doldum” ilk göze çarpanlardan.

Radar

Haberin Devamı

Bandcamp, Soundcloud başarılı sanatçı kaynıyordu ama bu haftanın radarına biricik metrobüs durağımız İncirli’de denk geldiğim Mutlu Sevinç girdi. Saksafonuyla e-5’i inleten Sevinç’in sokak sanatçılığı yapmasının nedeni ise tamamen özgürlük. Bunu kendi adıyla açtığı YouTube kanalında da açıklıyor. Sesi iyi, multi enstür mentalist. Ben gülümseyerek dinledim. Umarım dinleyenleriniz beğenir ve takibe alır.

Yazarın Tüm Yazıları