Müzik senden düzenlemek benden

Müzik tüketiminde dinleyiciler artık daha fazla rol oynuyor. Sevdikleri şarkıyı videolarına senkronize ederek, şarkının temposuyla oynayarak, onu çeşitli şarkılarla birleştirerek yeni formlar elde ediyor. Sonuç ise sevdikleri şarkının en çok dinlenilen haline getirmek oluyor.

Haberin Devamı

Geçen hafta bağımsız araştırma şirketi MIDiA Research’te TikTok özelinde seslerinin tüketim anlamında çoğaldığı kaleme alındı.

Bandlab gibi aplikasyonların mobil müzik yapımını desteklemesi, platform kullanıcılarının ise speed up (hızlandırılmış) ve slowed (yavaşlatılmış) versiyonlu şarkılarla video üretim yapması nedeniyle TikTok, müzik üretimi ve ses düzenleme yetenekleri sunan yaratıcı bir araç üzerinde çalıştıklarını ve amacın müzik yaratma engelini düşürmek, müzikal yaratıcılığı ve ifadeyi teşvik etmek olduğunu dile getirdi.

Bu ne demek derseniz, platform üzerinde video üretimi yapabilen herkes müzik yapabilecek demek.

Ekosistemi besleyen üretimlere artık yankı, distorsiyon, lofi gibi Instagram filtresini andıran efektler geliyor. Platform “Mawf” adını verdiği yapay zeka deneyimiyle enstrüman ekleme, çıkarma, şarkının yapıtaşlarını değiştirmeye imkan veriyordu. Bu bir plug in ve bedava synthesizer olarak lanse edilmişti.

Şimdilerde ise sanal kayıt stüdyosu olarak adlandırdıkları “Ripple” aplikasyonu ile kendi şarkılarınızı yapabileceğiniz gibi sevdiğiniz sözleri başka sanatçıların seslerinden dinletebileceksiniz. Bu uygulama ise henüz deneme aşamasında.

DİJİTALDE BAŞARI SANKİ TİKTOK’TA BAŞLIYOR

Bu yeni gelişmeler ışığında yine pozitif ve negatif yönler olsa da bu yapay zeka destekli portatif müzik stüdyoları hayranların sanatçıya ve şarkısına, şarkıların da hayranlara hizmet etmesine katkıda bulunacak.

En kaba tabiriyle bu imkanlar birçok yeni hayranlara, yeni hit şarkılara, yeni aktivasyonlara yarayacak demek.

Dijitalde başarıya ulaşan şarkılar sanki oradan kökleniyor ve yeni jenerasyonu buradan sarıyor. Belki ilk olarak sekiz saniyesini beğendiği şarkının tamamını binlerce, milyonlarca kez dinliyor.

Buna en büyük örneği Spotify’ın bu yaz en çok dinlenen listesinin açıklandığında da gördük. 20 şarkıdan sadece 2 ya da 3’ü TikTok’tan çıkmamıştı.
Tabii ki uzun vadede eser sahiplerini koruyacak haklar gündeme gelecek. Tabii ki geçiş döneminde yine sesler yükselecek. Ama şu özgürlüğü hayranlara tanımakta zarardan çok fayda sağlayacak olunduğunu da unutmayın: Müzik senden, düzenlemekse benden!

Haberin Devamı

Ege sahiline yaklaşmış

Haberin Devamı

Fettah Can, Okay Barış’ın 4 yıl önce seslendirdiği Sezen Aksu şarkısı “Zaten Yaz Üç Aydı”yı yeniden yorumladı. İki şarkı düzenlemede ise ayrıştı. Ara Akan’ın düzenlemesiyle ve Can’ın yorumuyla bu yazı kapatan bir parça olarak daha karşımıza çıkıyor. Şarkı bu yeni haliyle Ege sahillerine daha da yaklaşmış durumda. Bu cuma yayınlanacaklar arasında, kaçırmayın.

Yazdan kalma son günler

Bade Nosa’nın bende bir sakinleştirici etkisi var. O yüzden yeni şarkısı “Kalite Bi’ Karanlık” dinlerken hayallare daldırıyor. Söz ve müziği kendine ait bu şarkıda nostaljiyi de yazdan kalma son günleri de resmen resmedebiliyorsunuz.

Kaçırmayın

2016 yılında da gelmeden önce konuşma şansı bulduğun Armin Van Buuren, yeniden Türkiye’de. EDM denince akla ilk gelen isimlerden biri olan Van Buuren, 22 Eylül gecesi NEO Events ve Stellar Co organizasyonuyla Lifepark Sahnesi’nde olacak. Bizzat izlemiş biri olarak söylüyorum, EDM severseniz kaçırmamalısınız.

Haberin Devamı

Dans mı ayrılık mı

Suzet, “Sana Çıkmaz Bu Yol”u yayınladı. Pop, Afro ve rap tadı taşıyan düzenlemesiyle Tüzzün ile yazdığı şarkıda sanatçının yetenekleri de parlatılmış. Şarkı için karmaşık duygular yaşıyorum. Çünkü ayrılık şarkısı olduğu kadar dans eseri olarak da değerlendirmek mümkün.

Şehir ozanı

Can Kazaz’ın yeni şarkısı “Fırtına” bu hafta beni ilk dinleyişte yakalayan şarkılardan oldu. Söz ve müziği kendisine ait olan şarkıda bir şehir ozanı edasıyla alternatif pop mevzu bahis olunca neler yapılabileceğini ortaya koyuyor.

Hadi Ankara’ya

90’ları özleyenler için muhteşem bir etkinlik var Ankara’da. Zerrin Özer’den Yonca Evcimik’e, Çelik’ten Hakan Peker’e 90’lı yılların yıldız isimleri 16-17 Eylül’de ODTÜ Vişnelik Çim Amfi’de “90’lar & 2000’ler Türkçe Pop Fest”te buluşuyor. DJ Hakan Küfündür’ün öncülüğünde düzenlenecek festivalde yok yok.

Ne dinledim

Haberin Devamı

· Selin- “Lights Off”
· Jehan Barbur- “Hasret”
· Şenceylik- “Afralar Tafralar”
· Gökhan Türkmen, Emrah Arıca- “Ben Aşk Bilirim”
· Melis Fis- “Kara Kedi”
· Peyk- “Sarılma”
· Beirut- “So Many Plans”
· Duran Duran- “Danse Macabre”

 

 

Yazarın Tüm Yazıları