Kısa ama etkili

Olivia Rodrigo’nun 8 Eylül’de yayınlanacak ikinci stüdyo albümü “GUTS”ın, toplam 39 dakika uzunluğunda olduğu haberi son haftalara damgasını vurdu. Günümüzde 12 şarkının 39 dakika olması kadar normal bir şey yokken hayranları ise aynı görüşte değil.

Haberin Devamı

Prestijli haber sitelerinin kültür sayfalarını süsleyen haberde Rodrigo hayranları yeni albüm süresini yetersiz buldu.
Müziğin tüketim yöntemi, üretimden daha önemli bir hal aldı. Şöyle açıklayayım, insanlar artık TikTok üzerinden hap olarak müzikleri alıyor. Şarkının ilk 7 veya 15 saniyesine göre bir sonraki esere geçip geçmeyeceğine karar veriyor.
Yani plak ve CD dönemindeki şarkı süreleri günümüz dijital dinleme platformlarında çok daha farklı işliyor.
Müzisyenler şarkıyı istediği kısalık ya da uzunlukta sunabiliyor.
Mesela, birçok rap şarkısı 1.10-1.50 dakika uzunluğunda.
Dinleyen beğendiği bu kısa şarkıyı tekrarda, sıkılmadan çalabiliyor. Bir de albüm konsepti ortaya koyma sorunsalı var.
Single düzenine alışmış bir sanatçının en güzel eserlerinden bir bütünlük sağlayacak şarkıları seçmesi ve yayınlama kararı alması başlı başına bir mesele.
Dinleme alışkanlıklarının değişmesiyle, kısa ve etkili şarkılar daha fazla tercih ediliyor. Özellikle popüler müzik platformlarındaki kısa video formatlarının yükselişi, sanatçıları hızlı tüketilebilir içerikler üretmeye yönlendiriyor.
Bu nedenle birçok sanatçı, albümlerinin içeriğini daha kısa ve etkili parçalara odaklayarak dinleyici kitlesini daha iyi çekebilmeyi amaçlıyor. Olivia Rodrigo onlardan biri değil ama hayranlarına bakılırsa “GUTS” albümü bu trendi yansıtarak, müzik dünyasındaki değişen dinamiklere bir örnek teşkil ediyor.

Haberin Devamı

Dinlemeye devam

Dilan Balkay’ın solo çalışması “Bile İsteye” bu haftanın en dikkat çeken şarkılarından biri. Elektronik altyapılı bir indie-pop şarkısı “Bile İsteye”nin söz, müziği, vokalleri ve trompetleri Balkay’a ait. Şarkı, kafaya o kadar hızlı giriyor ki ritimle dinlemeye devam ediyormuş gibi hissediyorsunuz. Bu hafta çıkar çıkmaz listelerinize eklemeyi unutmayın.

Yeni denemeler

Nova Norda’nın yeni üretimlerini takip ediyorsanız yeni deneyimler de peşinde olduğunu görürsünüz. Yeni şarkısı “Benzin” hip hop tarzına sahip ve bunu yaparken de sırıtmıyor. Sözleri kendisine ait şarkının bestesinde Arsan Salaryfar ile çalışan Nova Norda, hedeflediği cesur ve samimi sözlerle net anlatıma ulaşıyor.

Haberin Devamı

Viralden listelere

İkinci albümünün hazırlıklarını sürdüren Güneş, viral olan şarkısı “Bölüm Sonu”nu yayınladı. Dinlediğimiz kesitten güzel bir iş geleceği belliydi. Bu şarkı hedefi 12’den vuran incelikli dokunuşlara da sahip. Söz ve müziği Güneş’e ait olan şarkının aranje- düzenleme koltuğunda Berkin Laleli otururken, mix-master’da Gökhan Güler imzası bulunuyor. Güneş’in en güzel şarkıları sırasına ilk beşten girer, benden söylemesi.

Jay-Jay Johanson yine bizlerle

Beni en çok neşelendiren konser haberi neden bilmem hep Jay- Jay Johanson olmuştur. Her gördüğümde hakkında tatsız bir espri kesin yaparım. İki konser için yeniden geliyor hem 20 Ekim Cuma gecesi Ankara’da Milyon Performance Hall’de, hem de 21 Ekim Cumartesi gecesi ise İstanbul’da Dorock XL Fitaş Sahnesi’nde olacak. Eğer kendisiyle yeni tanışacaksanız bu buluşmaları kaçırmayın, zira kendisi artık içimizden biri ve müzikleri de en az iki jenerasyon yetiştirdi.

Biraz da dans

Haberin Devamı

Tarzını ve tavrını sevdiğim Klor, yeni şarkısı “Yıldızlar”ı, yayınladı. Vokalde Alara Akgün ile yeniden yolları keşisen ekip, synthlerini eğlenceden ziyade duygusallık için kullanıyor. Söz ve müziği Deniz Dağlar Atalay, Ege Öztayfun ve Onur Sherifi imzası taşıyor. Biraz dans edip biraz dinlenelim derseniz bu şarkı tam sizlik.

Bir de bu gözle dinleyin

Gaye Su Akyol, Shocking Blue’nun “Love Buzz”ını 54 yıl sonra yeniden seslendirdi. 34 yıl önce de Nirvana’nın yayınladığı bu cover, Akyol’un tarzına yakın bir şarkı olarak yeni nesil müzikseverlerle de buluşmasına vesile oluyor. Aynı çalışmada halk türküsü “Böyle Olur Mu?” da yer alıyor. Bu iki şarkı aslında birbirini tamamlıyor ve adeta ‘yin ile yang’i simgeliyor. Herkese hitap etmeyeceği aşikar ama bir de bu gözle yeniden dinlemenizi öneririm.

Haberin Devamı

Kapıyı aralıyor

Melis Karaduman ile Brayden Tabakian, İstanbul’da buluştu. “Anymore” adını taşıyan şarkı, Amerikalı şarkıcının Haziran ayında konser için Türkiye’ye geldiğinde kaydedildi. Sözü, bestesi Karaduman ve Tabakian’a ait olan şarkının prodüktör koltuğunda Orçun Ayata oturuyor. Şarkı Melis Karaduman’ın ayağını sınır dışına koyup kapıyı aralamaya hazırladığının da bir işareti.

Ne dinledim

· Mert Nadir- “Tutundum Sana”
· Güncel Gürsel Artıktay- “Masal”
· Ziynet Sali- “Adresi Sormadım”
· Emir Taha feat Murda- “Baby”
· Selin Sümbültepe, Cümbüş Cemaat- “Meyhaneci”
· Islandman- “Simple Man”

Yazarın Tüm Yazıları