Geriye hep şarkılar kalır

Yaş aldığımı/zı kayıplarda öğreniyoruz. Zamansız kayıplarda. Çocukluk kahramanlarımız bizi bırakmış gibi hissettiğimizde.

Haberin Devamı

Geriye hep şarkılar kalır

Teker teker azaldığımızda.
Yıllar önce vefat eden bir sanatçıya dair haber yaparken görüş almak için Türk pop’unun en önemli isimlerinden birine ulaşmaya çalışıyordum.
Telefonu veren kaynağım, o kişiden bir yorum alamayacağımı söylediği anda ahizede o kişinin sesini duydum
Ses şunu söylüyordu: “Ne diyeyim ki sevdiklerim teker teker beni bırakıp gidiyor.”
Erkin Koray’ın vefat haberini gördüğümde de ilk hissettiğim bu oldu. “Bu ara ne kadar fazla vefat haberi aldık” dedim kendi kendime. Baha Boduroğlu, Suna Kan, Nurhan Damcıoğlu, İlham Gencer, Tina Turner, Nuri Sesigüzel, Burhan Çaçan, Özkan Uğur, Sinead O’Connor...
Sanki ucundan yakaladığım tarihler teker teker siliniyor gibi.
Sanki ölümsüzlüğü şarkılarında, türkülerinde bulduğumuz isimlerin dünyevi varlıklarıyla vedalaşıyormuşuz gibi.
Düşünsenize şarkılar yapıyorsunuz ve nesillerce dinleniyor, hep bir ağızdan eşlik ediliyorsunuz. Yaşarken ödüllendirilmek bu olsa gerek.
Tam da bu yüzden Erkin Koray’ı da herkesin bildiği biyografisiyle anlatmaya gerek yok. Sayfalarca yazıp övmeye de... Çünkü bu övgü bize değil dinleyiciye ait.
“Estarabim”, “Çöpçüler”, “Şaşkın”, “Sevince”, “Kızları da Alın Askere”yi duymayan veya duyup da azıcık merak edip “Kimdir bu Erkin Koray” deyip bakmayan birine henüz rastlamadım.
Tek bildiğim, bu topraklarda Batı müziğine merak duymaya başlayan herkesin en az bir kere bir eseriyle buluştuğu. Tabii ki günün sonunda hayranlık ya da kesinlikle saygı duyduğu.
50’lerden günümüze kadar müzikle ve karakterinle var olmak bir mesele.
Anonim türkülerden şarkılara, yabancı coverlardan farklı türlerde müzik denemelerine kadar bıraktığı deryada kaybolmak isteyenler için hiçbir zaman geç olmayacak.
Aklından neler geçiyordu, neyi neden yaptı, o şarkılar nasıl ortaya çıktı belki de belgesellerde duyacağız en yakınlarından.
Türkiye’de müzik nereden nerelere gelmiş ve bu dönemlerin mihenk taşları kimlermiş diye baktıklarında Erkin Koray da ilk akla gelen isimlerden olacak. Belki nesillerce şarkıları yankılanacak.
O zaman biz “Bu fani dünyadan Erkin Koray geçti” demeyeceğiz. Biz “Erkin Koray dinliyoruz” diyeceğiz. Çünkü geriye hep şarkılar kalır.
Ve eserleri onun ölümsüzlüğünün ebedi kanıtı olarak orada ortada olacak.

Haberin Devamı

İçimize su serpiyor

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl “ALIVE” isimli albümlerini yayınlayan The Flabbies, sıcak havalarda içimize su serpmeye hazır şarkıları “Free Fall” ile geri döndü. Oğuz Kont, Sarp Dağlar Şahin ve Can Sürmen’den oluşan grup, bağımsız çıktıkları bu yolda bayraklarını gururla taşıyor. “Sözsüz de müzik severiz” diyenler koşarak bu şarkıyı açıp dinleyip bana teşekkür edebilir.

Yeniden bizlerle

Baran Bayraktar ile üç yıllık sessizliğini “Sahte” ile sonlandırıyor. Bu sıralar sahne çalışmalarına ağırlık verip yeni müziği boşlayan Bayraktar, söz, müziği ve prodüksiyonu Kaan Çelik Metin’e ait olan “Sahte” ile yarışa katılıyor. Bu yaz günlerinde tam da ihtiyacımız olan R&B ve soul havası soluyan şarkısıyla bu yaz fark edilirse geri dönüşü yok.

Haberin Devamı

Rota yeniden oluşturuluyor

Sera Savaş, ikinci albümünün habercisi niteliğindeki son single’ı “Avcı” ile rotasını yeniden oluşturuyor. Romantik sözlerine alternatif rock ve elektronik müzikle destekleyen Savaş, Berkant Ali’nin aranjesini üstlendiği şarkısının söz ve müziğine de imzasını atıyor. Bu dokunuşlar hem müziğine hem de yönüne çok yakışmış! Üretmeye devam.

Çok dinlenecek

Yasir Miy, alternatif pop türündeki yeni şarkısı “Bana Hepsi Sen”de harikalar yaratmış. “Bana Hepsi Sen”, günü yakalayan ve sanatçının ruhunu içinde barındıran bir şarkı olarak öne çıkıyor. Big K prodüktörlüğündeki şarkının değeri de zaman istiyor. Demişti dersiniz, bu şarkı çok dinlenenlerinden olacak.

Takibe alın

Haberin Devamı

M Lisa, üçüncü şarkısı “Ellerim Boş”u yayınladı. 2022 sonunda başlayan hızlı yolculuğunda fark yaratan M Lisa, caz vokali ile öne çıkarken prodüktör koltuğuna da Nickobella ile oturuyor. Yakından takip etmeniz gereken bu isim şimdiden aylık dinleyici sayısını çoğaltmaya başlamış durumda.

Ne dinledim

· Ajda Pekkan- “Aşklayalım”
· 3pillie- “REPRISE”
· Hey!Douglas- “Divine”
· Sokrat ST- “Parmak İzleri”
· Can Bonomo- “Ağla Şimdi Sonsuza Kadar”
· Deeperise ft Jabbar- “Her Şeyi Değil”
· Sefo ft Simge- “Görmem Böylesini”
· LP- “Love Song”
· Buğrahan Çayır- “Toz”

Yazarın Tüm Yazıları