Ben insan değil miyim

Başlık, akıllara önce İbrahim Tatlıses’i getiriyor değil mi? Ancak size bu isimle yayınlanan bir belgesel serisinin ilk bölümünden bahsetmeye geldim. Hoş bu köşeyi okuyanların birçoğu bu bölümü de izledi, eminim.

Haberin Devamı

Sadece Türkiye’de değil dünyada çöken bir sektör haline gelen müziğin ülkemizdeki yansımalarını konu alan “Türkiye’de Müzisyen Olmak”, ilk bölümüyle dikkat çekti. Sonki3dört adlı YouTube kanalında yayınlanan; Alper Erdinç, Mert Gider ve Gizem Ertürk tarafından hazırlanan 6 bölümlük mini belgesel serisinin “Ben İnsan Değil Miyim?” başlıklı ilk yayını pek çok mecrada paylaşıldı.
Ben insan değil miyim

Bireysel serzenişler bir çığlık halini aldı ve yükselen bu ses, belgesel serisinde düzgün bir şekilde toparlandı.
Belgeselde usta müzisyenler, yeni isimler, menajerler gibi müzik sektörünün elementlerini oluşturan birçok kişi var. Serinin ilk bölümünde Burhan Şeşen’den (MÜYORBİR Başkanı, Grup Gündoğarken) Cahit Berkay’a (Moğollar), Ahmet Güvenç’ten (Kurtalan Ekspres) Taner Öngür’e (Moğollar), Kerem Kabadayı’dan (Mor ve Ötesi) Cenk Erdoğan’a, Balık Ayhan’dan (Romanlar ve Müzisyenler Derneği Eş Başkanı) Melek Mosso’ya, Can Ozan’dan Madrigal’e 20’ye yakın isim yer alıyor.
İlk bölüm bitince akılda kalan ise Açelya Alan’ın şu sözleri oluyor: “Aslında insanlar müziğin hayatlarında ne kadar büyük bir yer kapladığının farkında değiller.
Eğer müzik tamamen susarsa o zaman anlayacaklar...”
Belgesel serisine katılmak isteyen isimler ise her gün artıyor. Her bölümü başka bir başlık altında toplanması planlanan serinin devam başlıkları ise şöyle olacak: “Unkapanı’ndan Spotify’a”, “Roman Müzisyenler”, “Sokak Müzisyenleri”, “Orkestra Müzisyenleri”... Ancak yapıma olan ilgi gösteriyor ki seri 6 bölümle sınırlı kalmayacak.
Belki bir şekilde organize olamayan bir sektör, sıkıntılarını dile getirirken birleşecek...

Mutsuz parti

Haberin Devamı

Büyük Ev Ablukada, 2019 sonlarında DasDas’ta gerçekleştirdiği “Mutsuz Parti” temalı konserinin kaydını aynı isimli bir albümde yayınladı. Grubun albümü, şarkılara hep birlikte eşlik ettiğimiz 2019 yılını hatırlatıp özlemler yaşamamıza neden oldu.

Pandeminin fon müziği
Mind Shifter, pandemi süresince biriktirdiklerini “Infinite Loops” adı altında albüm haline getirdi. Sürecin tüm karanlık yanlarının bir araya geldiği 9 şarkılık albüm geçirilen sürecin fon müziği gibi... “Beyond Isolation” ve “Melting World” ilk gözüme kestirdiklerim.
Üçü bir arada
Bengisu, yeni şarkısıyla geri döndü. “Bitmedi Daha” adını taşıyan şarkıda Bengisu hem söz hem beste hem de aranjeye imza atarak üçü bir arada bir işe imza atıyor. Şarkıcı duru vokali ve şarkı yazımıyla yakın dönemde kendinden daha da çok bahsettirecek gibi...
Dans zamanı
Ninja Tune ailesine giren elektronik müzik ikilisi Bicep, ocak ayında yayınlayacakları “Isles” isimli albümleri öncesinde yeni single’ları “Saku”yu dinleyicisiyle paylaştı. Vokalde Clara La San’ın bulunduğu “Saku”yu dans etmeden dinlemek ise pek mümkün gözükmüyor.
Yeni atmosfer
Korhan Oraydın ya da bilinen adıyla Non Square yeni EP’si “Hold On”u 4 Aralık’ta yayınlıyor. İngiltere merkezli Mesh’ten çıkan EP’de deneysel öğelerin olduğu elektronika tarzındaki 4 şarkı, yeni bir atmosferin kapısını aralıyor. “Hold On”, BBC Radio 6 Music’te duyuruldu.

Özledik
Onur Özdemir, durdu, durdu ve pandemiden iki farklı fikirle çıktı. İlki, yıllardır kendisine yapılan “Sakin, 2. albüm demolarını yayınla” baskılarına karşılık vermesi oldu. Yarın çıkacak demoların yer aldığı “Hayata” isimli albümle Sakin’e olan özleminiz bir nebze dinecek. “İlk Yara”, “Semender Dürtüsü”, “Eksik Şarkı”, “Kurtlu Kuyu” ne ararsanız burada... Bu şarkılar, benim için başka bir dönemi ifade ediyordu. Bu vesileyle geçmişi yad ettik... 2000’lerde çıkan Sakin grubunun şarkılarını sevenler için de ikinci sürpriz de hafta başında geldi. Özdemir, “Haydut” adını taşıyan sıfır kilometre bir şarkı yayınladı ve benim gibi Sakin özlemi çekenlerin sızılarını dindirdi. Çok özlemiştik.

Ne dinledim

· Non Square-Reflections of US
· Ediz Hafızoğlu ft Bidar-Kuyu
· Cem Adrian-Duydum ki Unutmuşsun
· TNK-Kasap Et Derdinde
· Batuhan Mutlugil-Bambaşka
· Gren-Geri Dönmez
· Kozmos-24 Saat
· Büyük Ev Ablukada-Hoşçakal Kadar
· Kahraman Deniz-Ben Yola Gelmem
· Onur Özdemir-Haydut
· Emir Can İğrek-Tenha
· Bravo Zulu-Rıfkı
· Defin, Cemre Kamacıoğlu-İmkansız
· Bengisu-Bitmedi Daha
· Şenay Lambaoğlu-Şehrin Orta Yerinde
· Aydeed-Bilmezdim
· Albin Hasani-Her Şeyden Sıkıldım
· Gözde Öney-Gitmek
· Bege-Nazar
· Peace of Mind-How U Feel
· Sors-Moral Discord
· Ductape-Wooden Girl
· What is TEC-Rain Planet
· Mind Shifter-Meltin World
· Vince the Moon-Sunset
· Reptilians From Andromeda-Drop Dead

 

Yazarın Tüm Yazıları