Basit, tekrar ve öfke

Araştırmacılar 1980 ile 2020 arasında çıkan 12 bin İngilizce şarkıyı incelediklerinde ortaya çıkan sonuç dikkat çekici oldu: Basit, tekrar içeren, öfkeli ve bencil sözler.

Haberin Devamı

AFP’nin geçtiğimiz haftalarda yayınladığı bir habere denk geldim. Haber, şarkı sözlerinin günümüzde ne hale geldiğiyle ilgili datalar içeriyordu. Hatırlatmakta fayda var ki; Bob Dylan 2016’da Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmüştü ama o günlerden artık eser kalmadığı haberde açıkça belirtiliyordu.
Araştırma son 40 yılda şarkı sözlerinin daha öfkeli ve benmerkezci hale geldiğini ve bunun her yerde hırçınlaşan, yaşlanan müzik hayranlarının görüşlerini pekiştirdiğini buldu.
Avusturya’nın Innsbruck Üniversitesi’nden Eva Zangerle’nin başında bulunduğu Avrupalı araştırmacılar, rap, country, pop, R&B ve rock türlerinde 1980’den 2020’ye kadar yapılan İngilizce şarkılardaki kelimeleri analiz etti.
Zangerle, “toplumun bir yansıması” olarak belirttiği şarkı sözlerinin kültürün değerlerini, duyguları ve meşguliyetlerini de gözler önüne serdiğini belirtti.
Zangerle, “Son 40 yılda müzik alanında çok büyük değişiklikler fark ettik. Müziğin satılmasından üretilme aşamasına kadar. Tüm türlerde, şarkı sözleri daha basit ve daha tekrarlayıcı hale gelme eğilimindeydi, özellikle ‘ben’ ve ‘benim’ kelimelerine sıklıkla rastladık. Tekrarlanan satırlar ve öfke konusunda ise başı rap çekiyor. Müziğin değiştiği başka bir yol da ilk 10-15 saniyenin şarkıyı atlayıp atlamayacağımızda son derece belirleyici olduğu” diyor ve ekliyor:
“Basit sözleri tekrar eden, daha fazla nakaratı olan şarkıların daha popüler olduğunu görüyoruz. Şarkı sözleri şu anda daha kolay.”
Araştırma dışında kalan tek tür ise rock müzik.
Son yıllarda bir düşüş yaşasa da sadık dinleyicileri sıklıkla geçmiş yıllarda yayınlanan müzikleri dinliyor.
Edebi ve müzikal yönü konusunda nitelik arayan dinleyici popüler kültürden kendini sıyırmış gibi görünüyor.

Haberin Devamı

DİKKAT ÇEKENLER

◊ Bade, yeni şarkısı “Gittiğinden Beri”yi yayınladı. Yapımcılığını Kenan Doğulu’nun üstlendiği “Gittiğinden Beri” aslında yapım şirketinin farklı bir bakış açısıyla çıkardığı yeni şarkı olma özelliği taşıyor. Bade’nin sesine ise özel dikkat gerekiyor.
◊ Güneş aynı hafta hem Bege ile hazırladığı “Mümkünse” hem de yeni single’ı “Yorgan”la karşımızda çıktı. MC olarak çıktığı yolda kendi şarkılarında pop müziğe kayan Güneş, sözü ve müziği kendisine ait “Yorgan”da bu türde de başarılı olabileceğini gösterir nitelikte.
◊ Bu haftanın en güzel şarkılarından biri Deniz Taşar imzalı. Sözü ve müziğine imza attığı “Söyle Deniz” adını taşıyan, Türkçe ve İngilizce sözlerden oluşan şarkısı yeni çıkacak albümünün ilk single’ı olma özelliğini de taşıyor.

NE DİNLEDİM?

Haberin Devamı

∆ Tankurt Manas- “Anısı Var”
∆ Dilhan Şeşen- “Şeker”
∆ Bedük- “Terapi”
∆ Şam- “Sudan Pantolon”
∆ Salman Tin- “İsyan Et”
∆ Nova Norda- “Elveda”

Yazarın Tüm Yazıları