Aleyna’ya destek çok zor değil

Yazılarımı yazarken, bazen dinleyici şapkasını bir kenara bırakır ve “koruyucu” şapkamı takarım. Müzisyen ve şarkıcılarla her geçen gün daha da empati kurmaya başladığımı fark ettim. Hatta yer yer bir ‘anne’ gibi davrandığımı düşünüyorum.

Haberin Devamı

Aleyna Tilki için beslediğim hisler de tam olarak böyle. Aleyna, yarın yayınlanacak “Retrograde” isimli İngilizce single’ı için kalem oynatılmayıp saçı, başı, dizisi konuşulunca, “Attığım tek adım bile her yerde haber olurken bugün, dünyada çıkacak olan şarkımı asla desteklemediniz” dedi.

Bu hisleri beni, üzdü.

Çok değil 2016’da Emrah Karaduman’la hazırladığı “Cevapsız Çınlama” çıktığında “Kim bu arabesk okuyan kızcağız” deyip biraz geri durmuş, şarkı her yerde çalındığından zamanla durumu kabullenmiştim. Sonrasında bazı şarkılarını çok sevdim, bazılarını ise hiç beğenmedim. Sağ olsun (!) sayesinde arabesk vokalle pop söyleyen isimler arttıysa da yeteneği konusunda hiç tereddüt etmedim.

Warner Music Group’tan çıkaracağı “Retrograde” şarkısını da önceden dinledim. Eli yüzü düzgün bir pop şarkısı.

Haberin Devamı

Sesi yer yer Miley Cyrus’u yer yer Dua Lipa’yı andırıyor. Lipa’yı andırmasının bir nedeni de vokal koçu olarak Lorna Blackwood ile çalışması. Evet Blackwood, Dua Lipa’nın da vokal koçu. Şarkıyı yazanlar kısmında ise Dua Lipa, Diplo, King Henry, Sarah Hudson, Clarence Coffee Jr., Jr. Blender yer alıyor. Bu ekip, Dua Lipa’nın son albüm dahil birçok işinde çalışmış.

“Retrograda”ın ismine bakmadan dinlediğinizde bir Aleyna Tilki şarkısı olduğunu anlamazsınız...

Çünkü yabancı müziğin genel tornasından iyice bir geçmiş. Bir pop şarkısından beklentilerinizi de gayet yerine getiriyor.

Türkiye’de sevilmeyebilir de çok sevilebilir de... Tek bildiğim Aleyna Tilki, en başından beri dünya çapında ünlü olmak istiyordu. 4 yıl önce daha 16 yaşındayken şarkıcı, “Dünyada ülkemi temsil etmek istiyorum” dediğinde biraz ciddiye alınmamış olabilir.

Ama yarın bu hedefine bir adım daha yaklaştığına şahit olacaksınız.

Yani 20 yaşında heyecanlı bir şarkıcı adına sevinebileceğimiz bir durum var ortada.

Aynı durum Edis için de geçerli.

O da aynı firmayla şarkı anlaşmasına imza attı ve gelecek ay 8 eser kaydetmek için Los Angeles’a gidecek. En beğenilen şarkıyla da yabancı piyasaya “merhaba” diyecek. Kuvvetle muhtemel o da Aleyna Tilki gibi şirketin yurtdışı ofislerinin muazzam desteğini görecek. Ki Aleyna, 900 kişiye yakın global pazarlama ekibinin desteğini alıyor. İlk hedeflenen bölgeler dışında da şarkısı beğenildiği için birçok ülkenin de pazarlama planlarına dahil ediliyor.

Haberin Devamı

Bütün bunları okurken “Yok, o şarkı Dua Lipa’nın değildir. Yok, bu isimler nasıl açılsın dünyaya. Yok, yabancı vokal kıtlığı mı var bizimkiler ünlü olsun” demekten artık vazgeçmeliyiz. Dünya, müzikte sınır tanımıyor. Bir iş iyiyse il, ülke, kıta kısıtlaması ortadan kalkıyor.

Köstek olmaktan çok destek olursak isimlerinin devleşmeyeceğini, bu yabancı yatırımların devamının gelip gelmeyeceğini nereden bilebiliriz ki? Genç, hevesli, yeniliğe açık kişileri desteklemek sandığınız kadar zor değil.

Sadelik ön planda

Selin Sümbültepe’nin ikinci albümü “Ben Estim Sen Esme” geçen hafta çıktı. Sümbültepe’nin hikaye anlatıcısı olarak karşımıza çıktığı albümde sadelik ön planda. Çalışma, sakin bir pazar öğleden sonrası gibi... Telaşsız şarkılar, akıp gidiyor. Öyle ki Seden Gürel’in “Bum Bum Bum” cover’ı Sümbültepe’nin elinde bambaşka bir havaya bürünmüş.

Haberin Devamı

Dansçılar Zeynep Bastık için

Zeynep Bastık’tan bir albüm bekliyorduk ki o da yakında geliyor. Duydum ki mayıs ayında çıkması beklenen ilk albümü için büyük bir prodüksiyon hazırlığı içerisine girilmiş.
Bastık, büyük bir Kylie Minogue hayranı ve prodüksiyonda da bundan ilham alıyor. Albümün söz ve müziklerinde Bastık ve Serhat Şensesli imzası var. Ama esas haber bu değil.
Bastık, Jennifer Lopez ve Beyoncé’nin dansçılarından oluşan bir ekibi Los Angeles’tan Türkiye’ye getiriyor. Baştan sona dans ettiren bir albüm yapan şarkıcı, şovunu da aylar öncesinden buna göre hazırlıyor. Zeynep Bastık’ın görsel ve işitsel şovuna pandemi engel olmazsa enteresan şeyler izleyeceğiz.

Haberin Devamı

Bir miktar delilik

Vokaliyle beni ilk günden yakalayan Deniz Taşar, yeni albümü “Pişman Olunmayan Dünler”i geçtiğimiz hafta müzikseverlerle paylaştı. Caz omurgasına sahip 7 şarkılık albüme katkıda bulunan isimler arasında yok yok. Değerli müzisyenlerin buluştuğu çalışmada Taşar’ın “Uzaktan” single’ı da yer almakta.

İçe dönük

Sokrat ST’nin yeni EP’si “Toska” bu hafta çıktı. 6 şarkının yer aldığı çalışmada Sokrat ST’ye Deniz Tekin, Şanışer, Kahir ve Fiza gibi isimler eşlik ediyor. Şarkıların pandemi döneminde yazılmış olması sözlerin daha içe dönük olmasına neden olmuş. Albümde Azel Bert, K4stet, Tower Beats ve Senfo gibi isimleri de prodüktör olarak görüyoruz. “Daha Yeni Uyanmıştım” ve “Özür Dilerim” EP’de ilk göze çarpanlar.

Haberin Devamı

Ne dinledim?
Melike Şahin-Hepsi Geçti
Aleyna Tilki-Retrograde
Ati ve Aşk Üçgeni-Yaşlı Köpek
Kaan Boşnak-İçi Dolu Herşeyim
Banu Kanıbelli, So Duo- Bugün de Böyle
Mustafa Kuş ve İmece-Sefer Tası
Mojave-Kendi Halinde
Aygün Yılmaz-Yeniden
Dengi Dengine-Akıl
Ruj-Bir Güneş Yakar Bizi
Kamufle, Aspova-Darda Kal
Sokrat St, Şanışer-Daha Yeni Uyanmıştım
Evden Uzak-İzin Verin
Min Taka-Muscoril
Bravo Zulu-Huzur Arıyoruz
Kana Kana-Yalan Lisan
Esin İris-Öp Diye
Deniz Taşar-On Dördünden
Selin Sümültepe-Ben Estim Sen Esme
Lara Di Lara-Çok Yakınken
KÖFN-Olan Olmuş

İyi haberlerini bekliyorum

 

Elektro pop konusunda kendine bir çizgi belirleyen Esin İris, “Öp Diye” şarkısıyla bu yolda yürümeye devam ediyor. Prodüktör Ozan Bozdağ ile işbirlikleri devam eden İris’in neden hâlâ oldukça popüler olmadığını anlayamıyorum. Ama beş vakte kadar boy boy haberlerini alacağımı ise hissediyorum.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları