Verimlilik artışı ihracata yaradı

Verimliliği artırmak için tezgah aldılar. Bir seferde 4 parça üreterek hem zaman, hem elektrik tasarrufu sağladılar. Bir başka projeyle de hava kompresörlerini soğutmak için kullandıkları suyu peteklere vererek, ısınma ihtiyacını karşıladılar. Verimliliğini artıran işletme bugün üretiminin yüzde 55’ini ihraç ediyor, 360 kişiye istihdam sağlıyor. MSK Çelik Dövme Firması Mali İşler Müdürü Dinçer Yiğit, yenilenebilir enerji alanında yatırım yapmak istediklerini belirterek, bu konuda kolaylıklar sağlanabileceğini söylüyor.

Haberin Devamı

Karacabey’de 1995 yılında kurulan MSK Çelik Dövme Firması, 22 kişilik istihdamı ile faaliyetine başladı. Firma, otomotiv sanayiye yönelik sıcak çelik dövme işleri yapıyordu. Otomotiv gelişince farklı firmalardan da talep gelmeye başladı. İş potansiyeli artınca, yatırım yapmaları gerekti. Karacabey Otogar Bölgesi’ndeki küçük ölçekli yerden, Bursa - Karacabey Yolu üzerindeki daha büyük bir yere taşındılar. Büyük bir fabrika kurdular.

Verimlilik artışı ihracata yaradı

Yeni yerlerinde üretim, siparişler ve istihdam yükseldi. Bu sürece ihracatı nasıl ekleyebileceklerini düşünmeye başladılar. Bir personel istihdam ederek, konuya odaklandılar. Firma sahibi Murat Kazangil’in daha önce katıldığı fuarlardaki bağlantıları ile ilk ihracat Almanya’ya yapıldı. Yurt dışı kapısı açıldı. Bu iş onları heyecanlandırdı. Hem yurt içi, hem yurt dışındaki potansiyel ve pastadan pay alabileceklerini görünce bu defa yatırıma yöneldiler.

Haberin Devamı

VERİMLİLİK ÇAĞRISI

BEBKA’nın ilk kuruluş yıllarıydı. Yatırım başvurusu için çağrı açıyorlardı. Verimlilik üzerine bir konu başlığı vardı. Ondan yararlanmak istediler. Üretim sürecini ele aldılar. Üretim safhalarında parçaları bir kalıp içine koyuyorlardı. Malzemeye presler vasıtasıyla baskı uygulayarak şekillendiriyorlardı. ‘Bir parçayı aynı anda vurarak, neden daha fazla üretmeyelim?’ diye sorgulamaya başladılar. Kalıbı biraz daha büyütebilirlerdi. BEBKA’nın bu konudaki çağrısına karşı bir proje sundular. Bir tezgah ve onun öncesinde bir ön şekillendirici makine satın almayı planlıyorlardı.

ARAŞTIRMA YAPTILAR

Bu makinelerin en uygunu Çin’deydi. Almanya’da üretilen makinelerin ciddi fiyat farkı vardı. Konuyla ilgili Çin’e birkaç kere gittiler. Araştırma yaptılar. Maliyet, firmaya uygunluk, uygulama aşamasında firma ile yapacakları sözleşmeler, oraya yapacakları ödemeleri değerlendirdiler. Çin’deki firmadan prosedürleri yerine getirmelerini istediler. Teklif vermelerini ve bankaya ön sipariş bedeli yatırma zorunluluğunu aktarmaları konusunda biraz zorlandılar. Ancak anlaştılar. Çin’den o tezgahların gelmesi yaklaşık 1,5 ay sürdü. Makine alımı ile enerji verimliliği sağladılar.

Haberin Devamı

Verimlilik artışı ihracata yaradı

VERİMLİLİK ARTTI

Aldıkları tezgah ile kişinin demiri şekillendirmesindeki hata minimuma indi. Çünkü artık bir makine ön şekillendirmeyi yapıyordu. Aldıkları tezgah çok daha güçlüydü. Bir tane değil, 4 parça üretmeye başlamışlardı. Böylece hem zaman, hem elektrik tasarrufu sağlamış oldular. 

FARKINDALIK OLUŞTU

Projeyle farkındalık oluştu. BEBKA desteği olmasaydı, belki Çin’e gidip, böyle bir tezgah satın almayı düşünmeyeceklerdi. ‘Bu durum bize verimlilik sağlıyor’ dediler. İki yıl sonra kendi finansmanlarıyla aynı firmadan biraz daha tonajı yüksek pres satın aldılar. Aynı hat devam ediyordu. Diğer hatlardaki presleri değiştirip, ebatı artırdılar.

Haberin Devamı

Verimlilik artışı ihracata yaradı

SU İLE BİNAYI ISITIYORLAR

Verimlilikte elde ettikleri avantajları görünce bu defa Murat Kazangil’in önerisiyle enerji verimliliğine yöneldiler. İçeride hava kompresörleri ciddi şekilde ısınıyordu. Isındığı zaman soğuması için su kullanıyorlardı. Hava kompresörlerini soğutan suyu, idari kesimde kullanılan peteklerde dolaştırabilir miyiz? diye konuşmaya başladılar. Proje geliştirmeye yöneldiler. Buradaki döngüyü peteklere vererek, ciddi fayda sağladılar. Bu sayede bina ısınıyordu. Aynı zamanda su, ısısını da kaybediyordu. Soğuduktan sonra tekrar hava kompresörlerinin soğumasında kullanıyorlardı. Bu şekilde döngü işliyordu. Aynı zamanda su tasarrufu ve enerji verimliliği sağladılar. Isınmak için farklı bir yakıta da gerek kalmadı. Bu sürede kullandıkları preslerdeki motorlar ciddi derecede eskimiş, çok fazla elektrik tüketiyordu. Aynı proje içinde bunlar da tespit edilerek, yeni motorlarla değiştirildi. Orada da ciddi elektrik tasarrufu elde ettiler.

Haberin Devamı

Verimlilik artışı ihracata yaradı

ÜRÜN YELPAZESİ GENİŞLEDİ

Fason üretimle faaliyete başlayan işletme zamanla yurt içinde farklı firmalara üretim yaptı. Daha sonra BEBKA’nın projelerinden yararlanarak, yüzde 5 ile 10 arasında ihracata başladı. Şu anda yüzde 55 oranında ihracata ulaştı. Ürün yelpazesi genişledi. Çalışan sayısı 360’a yükseldi.

SEKTÖRDE DÖNÜŞÜM VAR

İhracatlarının yüzde 90’ını Almanya’ya yaptıklarını açıklayan MSK Çelik Dövme Firması Mali İşler Müdürü Dinçer Yiğit, İspanya ve Brezilya’ya da ürün gönderdiklerini aktardı. Sektörde teknolojik bir dönüşüm olduğuna dikkat çeken Yiğit, “Elektrikli araçlarla ilgili bir dönüşüm var. Öncelikli planımız elektrikli araç dönüşümüne yönelik olacak. Biz ne kadar ayak uydurabileceğiz? Bu teknolojinin ne kadar ve nasıl içinde yer alacağız? Ona bakıyoruz. Bunun için yeni yatırım yerleri ve şekilleri arıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

İHRACAT ÇOK ÖNEMLİ

İhracatın firma için çok önemli bir satış kalemi olduğuna değinen Yiğit, oranın yüzde 80-90’a ulaşması konusunda çalışmalar yaptıklarını açıkladı. Teknolojik yatırımı artırmayı istediklerini de anlatan Yiğit, “İstihdamı arttıralım fakat verimliliğimizi daha nasıl çoğaltabiliriz onu planlıyoruz” dedi.

Verimlilik artışı ihracata yaradı

PROBLEMLERLE KARŞILAŞIYORUZ

İşletmenin en büyük gider kalemlerinden birisinin elektrik olduğuna dikkat çeken Yiğit, “Çok ciddi yer kaplıyor. Elektrik tüketimi çok yüksek. Acaba elektriğe nasıl bir yatırım yapabiliriz? GES’i ve RES’i araştırıyoruz. GES için çatıya konulacak proje, bizi çok tatmin edecek sonuç vermedi. Düşük kaldı. Özellikle rüzgar enerjisini üzerinde duruyoruz. Rüzgar enerjisi yatırımı ile ilgili hemen hazırda projemiz var. Farklı yatırım şekilleri düşünüyoruz. Ancak burada karşılaştığımız farklı problemler var. Yakında kurulan birkaç bölge var. Orda da trafo problemlerinden yer olmadığı konusunda söylemler var. Uygun bir yer bulabilirsek, gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. BEBKA’nın bu konuda da destek olmasını isteriz” diye konuştu.

ENERJİ VERİMLİLİĞİNE YATIRIM ŞART

RES veya GES’e herhangi bir destek olmadığının altını çizen Yiğit, “Ekonomik olabilir, politika anlamında kolaylık sağlanabilir. Önümüzde en büyük problem enerji verimliliği olacak. Bizim bugünden düşünüp, bu alanda yatırımlar yapmamız lazım. Geç bile kaldık” dedi.

 

Yazarın Tüm Yazıları