Serhat Tekin

Can

17 Ocak 2023
2023 müzik dünyasında art arda çıkan yeni çıkan şarkılarla hızlı bir şekilde başladı. Sözü ve müziği Murat Dalkılıç’a, aranjesi Alper Aytekin’e ait olan ‘Can’ yeni çıkan işler arasında dikkat çekenlerden.

Murat Dalkılıç ve Feride Hilal Akın’ın birlikte seslendirdiği düet çalışma ‘Can’, akıp giden alt yapısı ile dinleyiciyi kanat takıp göklerde uçuruyor adeta. Dalkılıç’ın yazdığı sözler bir hayli derin. Sözlerle uyum içinde olan melodi ve alt yapı birbirini çok güzel tamamlamış. 

Feride Hilal Akın ile Murat Dalkılıç’ın vokal uyumu gayet güzel olmuş. İkilinin şarkı içindeki karşılıklı paslaşması enerjiyi iyice yükseltmiş. 

Anlamlı, derin sözler, ona yakışan bir melodi ve düzenleme ile buluşunca dinlemesi keyifli bir şarkı ortaya çıkmış. Klip yönetmenliğini Yusuf Akbel’in üstlendiği ‘Can’, tüm dijital platformlarda dinleyicisini bekliyor. 

Onurr’dan ‘Hürmet’ 

Onurr’un yakında çıkacak olan üçüncü albümü “Methiyeler”in ikinci single çalışması ‘Hürmet’ geçtiğimiz haftanın parlayan işlerinden biriydi. Onurr’un uzunca bir süredir evindeki stüdyoda kapanıp her bir detayıyla ince ince nakış işler gibi uğraştığı albümün ayak sesleri artık daha yakından duyuluyor diyebiliriz. 

‘Hürmet’, şu sıra özellikle yurtdışı işlerde sıkça duyduğumuz 90’ların imza olmuş house müzik tınıları ve Onurr’un incelikli sözleriyle birleşip kendisine yine hürmetlerimizi sunmamızı sağlayan sıkı bir şarkı olarak karşımızda. 

Farklı bir yolculuğa çıkaracak olan ‘Methiyeler’ albümünün heyecanını iyice arttıran ‘Hürmet’in video klip çalışmasının yönetmenliğini Onur Özdemir ve İzzet Başlak birlikte üstlenmiş. Yeni çıkacak albümün şarkıların ve sürprizlerini beklerken, ‘Hürmet’ ile ufak ufak ısınmaya başlayalım. 

2023 konserleri

Yazının Devamını Oku

Whitney’in filminden geriye kalan

10 Ocak 2023
Whitney Houston hakkında yapılan belgesellerin hepsini izlemiş biri olarak Whitney’in hayatını anlatan “I Wanna Dance with Somebody” filminin beyaz perdede nasıl işlendiğini merak ettiğim için geçen hafta sinemaya gittim.

Clive Davis’in prodüktörleri arasında olduğu filmin objektif olup olmayacağı konusunda şüphelerim vardı. Davis, Whitney’in kariyerinin başından itibaren hem dostu hem de prodüktörü olarak tüm olaylara yakından şahit olmuş biri olunca her detayın gözler önüne serilmesine razı olacak mı sorusunun cevabını merak ediyordum. 

Ana hatlarıyla önemli kırılış noktaları filmde cesurca işlenirken, bazı bölümler hızlı bir şekilde geçiliyor. Malum koca hayatı 2 saate sığdırmaya çalışınca bazı bölümlerden feragat etmek durumunda kalınıyor. 

Whitney’i oynaması için seçilen Naomi Ackie bana film boyunca Whitney’den çok tip olarak Donna Summer’ı hatırlattı. En büyük sorun bana kalırsa burada başlıyordu. Rami Malek ‘Bohemian Rhapsody’de nasıl Freddie Mercury’yi çok iyi yansıttıysa, bu filmde Naomi bir o kadar Whitney’den uzaktı. Film boyunca kilosunun aynı kalması ve Whitney’in son yıllarındaki kilo kaybında bile aynı halini koruması ilginçti. 

Ucuz bütçeli bir televizyon filmi edasında ağırlıklı olarak kapalı mekanlarda geçen filmde sinematografi oldukça zayıftı. Çok iyi işlenebilecek bir hikaye bana kalırsa ziyan olmuş. Filmin parlayan tek yıldızı Clive Davis’i oynayan Stanley Tucci idi.

Şimdi Madonna’yı daha iyi anlıyorum. Kendi hayatını anlatan filmi için kaç yıldır sıkı bir şekilde çalışıyor. ‘Benim hayatımı benden iyi kimse filme dökemez.’ diyerek elinin tersi ile gelen tüm senaryoları geri çeviren Madonna, şu an hala proje üzerinde ince eleyip sık dokuyor. 

Madonna’dan 40. yıla özel dünya turnesi 

Uzun zamandır beklenen Madonna’nın dünya turnesi gerçekleşecek gibi duruyor. Söylentilere göre 17 Ocak’ta resmi bir açıklama yapılacak ve dünya turnesinde nerelerin olacağı öğrenilecek. 

Aslında turnenin ipuçlarını Madonna kendi instagram hikayesinde veriyordu. Uzun zamandır kendisinin turne koreografisini üstlenen Jamie King ile birlikte bir sahne maketi etrafında olduğu hikayeler paylaşılınca turnenin çalışmalarına başlandığını görmüş olduk. 

Yazının Devamını Oku

Bir garip müzik piyasası

3 Ocak 2023
Zaman geçtikçe müzik dünyasında ezberler art arda bozuluyor. Kitlelere ulaşmak sosyal medya ağları sayesinde kolay gibi gözükse de oranın kendi algoritması bu durumu bir hayli zorlaştırıyor.

Tanınmış tanınmamış birçok ismin çıkardığı albüm ve şarkılar kaotik düzen içerisinden sıyrılıp dinleyicisini bulmak için çetin bir savaş veriyor. Birbirini tetikleyen o kadar çok dinamik var ki yapılan işi geniş kitlelere duyurmanın yollarının formülünü vermek imkansız. 

Bu işte şans faktörü yok değil. Doğru yer ve zaman kimi vasat işi öyle güzel paketleyip vitrine koyuyor ki ‘Bu şarkıdan ne köy olur ne kasaba’ dedikleriniz dillerde marş olmuş şekilde fondaki yerini alıyor. 

Sektörden çok insanın ‘ Artık ne tutar hiç bilmiyoruz.’ dediğini duyuyorum. Her tutan işin ardından çıkan minvallerinin ise benzer başarıların yanından bile geçmediğine şahit oluyoruz. İyi şarkı her zaman yolunu bulur sözü tarih oldu gibi gözüküyor. İstisnaları bir kenara bırakacak olursak yolunu bulan şarkıların çoğunun iyi olduğu tespiti tartışılır hale geldi. 

Eskiden müzik dünyasına girecek yeni isimlere ‘ İşiniz zor. Çok çalışmalısınız.’ diyenler şimdi aynı cümleyi kariyeri olan ünlü şarkıcılar için kurar oldu. Anlayacağınız ortam bir hayli karışık. Yeniler ve eskiler varlık gösterme savaşı verirken arada birçok güzel şarkı ve albüm güme gidiyor. Herkese bu zorlu yolda kolaylıklar.

Karizma yoksa 

Sahne gösterileri artık çoğu popüler müzik şarkıcımızın vazgeçilmezi oldu. Kostümler, dansçılar ve dekorlar konser sırasında söylenecek şarkılar kadar önem teşkil eder hale geldi. Yurt dışı örnekleri şaşalı bir şekilde ortada olunca şarkıcılarımız ‘E biz de yapalım’ heyecanı ile yola koyuldu. 

Bu işi gayet güzel yapan isimler var. Dans edebilen, koreografiyi eksiksiz yapan sahnedeki duruşuna önem veren örnekler yok değil. Örnekler var ama tüm bunları tamamlayan en önemli şey olan karizma bana kalırsa çoğunda yok. 

Sahne üzerinde her şeyi eksiksiz yapmak gün sonunda yetmiyor. Dans etmek, doğru bakış ve enerji olmadıktan sonra çok yavan geliyor. Yapmış olmak için yapıldığı her halinden belli olan bazı şarkıcılarımızın bu halleri ‘ Hiç yapma daha iyi.’ dedirtiyor. 

Yazının Devamını Oku

2022 biterken

27 Aralık 2022
Bu yıl yine şarkılar hayatlarımıza fon müziği oldu. Yıl boyunca çıkan şarkıların hızına çoğu zaman yetişemez olduk. Yeni çıkan şarkı ve albümlerin içinde kaybolduk desek yeridir. Koca yılın değerlendirmesini albüm ve şarkıcı isimi vererek değil de genel hatlarıyla gözlemlediklerimden yola çıkarak yapmak istedim. Neticede her ne kadar yıl sonu törenlerinde ‘Yılın En’leri belirlense de herkesin ‘En’i kendine özel ve güzel diye düşünüyorum.

2022 yılında rap müzik yine ön saflardaki yerini tüm haşmetiyle korudu diyebiliriz. Son yıllarda müzik listelerini domine eden rap müziğinin gücünün azalacağını düşünenlerin yüzü bu sene de gülmedi. Aslında tür olarak rap olarak adlandırılsa da bu sene dillere pelesenk olan şarkıların çoğu bana kalırsa rap müzikten ziyade autotune vokali bol olan pop şarkılarından ibaretti. 

Sevindirici gelişme alternatif müzik yapan şarkıcı ve grupların bu yıl eskisine oranla daha çok göz önünde olmasıydı. 2022’de çıkan çoğu şarkı bu türe uzak olan dinleyiciyi bile kucakladı. Yıl sonuna doğru çıkan şarkıların sevilmesi 2023 yılında bu tarz çalışmaların daha çok ortada olacağının ve müzik şirketlerinin alternatif müzik yapan grup ve şarkıcılara daha çok yatırım yapacağının sinyalini verdi.

Gün sonunda yine ortaya karışık farklı tarzlarda şarkıların sahnede olduğu bir yılı geride bıraktık. Sesini duyurmak isteyen yeni müzisyenlerin, uzun yıllar sektör içinde olup müziğini geniş kitlelere ulaştıramayanların gelişen teknoloji ve sosyal ağlar sayesinde kendilerini biraz daha rahat ifade edebildiklerini gördük. 

Bu yıl müzik dünyasına yön veren en önemli platform kim ne derse TikTok oldu. Video akımlarında kullanılan şarkılar, yıl gözetmeksizin müzik kataloglarını sosyal medya kullanıcılarının gözleri önüne sererek dikkat çekmesini sağladı. Eskiden bir dizi veya film ile adını duyuran şarkılar şimdi resmi geçitlerini Tiktok’da paylaşılan videolarda yaptı. Öyle ki yapımcılar şarkı yapımı aşamasında Tiktok paylaşım kriterlerini hesaba katar oldu. O dünyaya ait sürüyle yeni isim kendi imkanları ve yetenekleri doğrultusunda şarkılar çıkardı. Kimi başarılı oldu kimi kötü bir parodiden öteye geçemedi. 

Yeni yılda müzik dünyasını neler bekliyor hep birlikte göreceğiz. Severek dinlediğimiz çoğu grup ve sanatçı planlarını yeni yıl sonrasına bıraktı. Çıkmayı bekleyen dinlediğim güzel ve farklı işler var. Umarım hak ettikleri başarıyı yakalayıp geniş kitlelerle buluşurlar. 2023’de kulaklarımıza hasar vermeyecek, uzun ömürlü şarkılar dinlemek ümidiyle. Müzik ruhun gıdasıdır. Gıda zehirlenmesine maruz kalmayacağımız bir 2023 olsun.

Yazının Devamını Oku

Benim Yolum

20 Aralık 2022
Burcu Güneş sevenlerinin uzunca bir süredir merakla beklediği yeni albüm ‘Benim Yolum’ geçtiğimiz hafta sonu nihayet çıktı. Güneş’in dört senedir üzerinde titizlikle çalıştığı albümde 10 tane yeni şarkı Burcu Güneş’in yeni yolunda yolculuğa çıkarıyor.

Öncelikle yeni bir albüm çalışması ile geri dönen Burcu Güneş’i tebrik etmek lazım. Ağırlıklı olarak tek şarkı çıkarılan ve albüm çalışmalarından mümkün mertebe uzak durulan bir müzik piyasasında 10 tane yeni şarkı barındıran bir albüm ile yer almak cesaret işi. 

Yeni albüm ‘Benim Yolum’da şu an trend olan müzik türlerinden esintileri kendi tarzı ile buluşturan Burcu Güneş, bana kalırsa dengeyi çok güzel kurmuş. Güneş’in yorumuna yeni tatlar katması ilk  dinleyişte hemen dikkati çekiyor. 

Yeni nesli yakalayacak şarkıları seçerken, kemik kitleyi küstürmeyerek onların da isteklerine kulak veren Güneş, yelpazesi geniş bir albüme imza atmış. Uzun soluklu zaman içinde yerini bulacak bir çalışma olan ‘Benim Yolum’un tüm şarkılarının kliplenmesi taraftarıyım. 

Albüm görsellerinden şarkılara özenli bir çalışmanın ürünü olduğu her halinden belli olan yeni Burcu Güneş albümü ‘Benim Yolum’da beni ilk dinleyişte yakalayan şarkı ise Onur Mete ve Zuhal Karadeniz imzalı ‘Aşkın Emri’ oldu. 

Kendine Ayır Beni 

Özellikle ‘Gökyüzünü Tutamam’ ile büyük ilgi gören ve radyolarda sıkça şarkılarına rastladığımız Can Koç, yeni çalışması ‘Kendine Ayır Beni’ ile yeni bir başarı yakalayacak gibi gözüküyor. 

Söz ve müziği Can Koç’a, düzenlemesi ise Umut Tosun’a ait olan ‘Kendine Ayır Beni’ sevgiliye hitaben yapılan samimi anlatımı ile dikkat çekiyor. 

Can Koç’un kendine has yazım dili ve müziği dinleyici kitlesi tarafından sevilerek sahiplendi. ‘Gökyüzünü Tutamam’ ve ‘Senin Gibi’ gibi yakın zamanda dillere pelesenk olacağına emin olduğum ‘Kendine Ayır Beni’ şarkısının özellikle düzenlemesini sevdim. 

Yazının Devamını Oku

Bayıla bayıla

13 Aralık 2022
Bengü’nün yeni şarkısı ‘Bayıla Bayıla’ bana kalırsa yeni Bengü döneminin ayak seslerinden biri. Müzikal kariyerinde yenilikleri kendi müziği ile buluşturmayı bilen isimlerden biri olan Bengü, ‘Bayıla Bayıla’ ile farklı bir enerjiyi müziğine yansıtmış.

Söz ve müziğine Oğuzhan Koç ve Çağrı Telkıvıran'ın imza attığı yeni Bengü şarkısının düzenlemesini Çağrı Telkıvıran yapmış. Şarkıda Bengü’nün vokali diğer şarkılarından farklı duyuluyor. Kendi konfor alanından çıkarak değişime kapılarını açan Bengü’nün bu yeni dokunuşlarını ben çok sevdim. 

Hem klasik Bengü tarzını koruyup hem de güncel olanı yeni şarkısında buluşturan Bengü’nün ‘Bayıla Bayıla’ şarkısının nakaratı hemen dinleyiciyi içine alıyor. Şarkının ilerleyen zamanlarda radyo ve dijital platformlarda sıkça dinleneceğini düşünüyorum. Konserleri son hız devam eden Bengü’nün diğer yeni şarkılarının mutfakta hummalı bir şekilde hazırlandığını not olarak buraya yazayım.

Sonralar

90’lı yıllardan itibaren çalışmalarını keyifle takip ettiğim Melis Sökmen yeni şarkısı ile öyle güzel bir sürpriz yapmış ki, uzunca zamandır ayrı kaldığım bir dostumla kavuşmuş kadar sevindim. 

Kariyerinde her zaman altı dolu, müzikalitesi yüksek çalışmalara imza atan Sökmen, şarkılarından kliplerine dinleyicisinin yüzünü hep güldürdü. Şarkı ve albüm çıkarmadığı dönemde müzikten kopmayarak konser ve gece programları ile sevenlerini kucaklayan Sökmen, şimdi yeni şarkısıyla tekrar karşımızda. 

Söz ve müziği Sadettin Dayıoğlu’na düzenlemesi ise Aytaç Kart’a ait olan ‘Sonralar’ isimli yeni şarkıda özlenen Melis Sökmen vokalini dinleme şansına sahip oluyoruz. Orta tempolu, duygusu yüksek bir şarkı olan ‘ Sonralar’, Sökmen’in insanı uzaklara dalıp götüren yorumu ile dikkat çekiyor. 

Kendisine yakışır şık bir şarkı ile dinleyicinin karşısına çıkan Sökmen’in arayı fazla açmadan yeni şarkılarının devamının gelmesi dileğiyle. 

Karnı Büyük Koca Dünya

Yazının Devamını Oku

‘En çok’ listeleri

6 Aralık 2022
Ve 2022 yılının son ayına geldik. Her sene sonu yaklaşırken olduğu gibi en çok dinlenenler, en çok indirilenler gibi listeler ortaya çıkmaya başladı. Müzik dünyasını en çok ilgilendiren kısmını dijital müzik platformlarının analizleri oluşturuyor.

Geçen hafta bolca şarkıcı ve grupların paylaşımlarını gördük. Ne kadar dinlendikleri, hangi ülkelerde başı çektikleri, hangi şarkı sözlerinin en çok paylaşıldığı gibi bilgilerle ışıl ışıl olduk. 

Bir de bunun dinleyici kısmı var. Kimin neyi dinlediğine tüm detayları ile vakıf olduk. Paylaşım yapanlara sosyal medyada ‘ Bize ne sizin ne dinlediğinizden? Listelerinizi kendinize saklayın’ gibi eleştiriler geldi. 

Ülkede en çok dinlenen şarkıcı ve şarkı sonuçları üzerine sosyal analizler yapılmaya başlandı. Kimisi ‘Vah vah’ derken, kimisi ‘ Çeşitlilik güzeldir’ dedi. Gün sonunda her konuda olduğu gibi bu sonuçlar üzerinden de bolca tartışma döndü. 

Değişen dünya, sosyal medya kullanımı, müzik dinleme alışkanlıkları o kadar çok şeyi etkiliyor ki sadece bir dijital platform üzerinden yapılan yıl sonu raporlarının tek doğru olarak kabul edilmesi ve bunu baz alarak tartışma yapılmasını gereksiz bulanlardanım. O yüzden herkes kendi dinlediği şarkılar ile mutlu mesut yaşamanı sürdürmeye devam etsin. 

Arıyosam Açma 

İkiye On Kala’nın ‘JooJee’ isimli yeni çıkacak albümünün habercisi olan şarkılardan üçüncüsü ‘ Arıyosam Açma’ dinleyicisi ile buluştu. 

Şarkının ismini ilk duyduğumda daha dinlemeden aklıma çok severek yediğim bir tatlı geldi. O tatlının isminin ‘Ararsam açma’ olmasının sebebi bir hayli matrak olsa da İkiye On Kala’nın şarkısında ise mevzu gerçekten ararsam açma üzerine kurulu. 

90’lar Türkçe pop esintilerinin üzerine kurgulandığı söylenen şarkıyı ilk dinlediğimde dillere pelesenk olacağını nakarata gelince anladım. Mevzu aşk olunca ikili ilişkilerde pişman olmuş tarafların bıkkınlığına tercüman sözlere sahip olan ‘ Arıyosam Açma’ İkiye On Kala’nın diğer şarkıları gibi severek dinlenecek gibi. 

Yazının Devamını Oku

Biz böyle değildik

29 Kasım 2022
Gökçe’yi ağırlıklı olarak hep enerjik şarkıları ile biliriz. Arada söylediği slow şarkılarını dinleyicisi ile paylaşarak romantik tarafını göstermekken çekinmez. İşte onlardan birini geçtiğimiz hafta müzikseverlerin beğenisine sundu.

Sözü ve müziği Gökçe'ye düzenlemesi Görkem Yenilmez'e ait olan ‘ Biz Böyle Değildik ‘ özellikle sonbahar aylarında ayrılık yaşayan çiftlerin giden sevgili ardından bolca dinleyeceği bir şarkı olmuş. 

Gönül işlerinde zamanla yitirilen duyguların, yabancılaşmanın, hayal kırıklıklarının, ne umduk ne bulduk durumlarının anlatıldığı şarkı, Gökçe’nin slow şarkıları arasında şu ana kadar en duygulu olanı gibi duruyor.

Kolye 

Can Oflaz’ın yeni albüm öncesi ayak seslerinden biri olan şarkısı ‘ Kolye’ geçtiğimiz haftanın heyecan veren işlerinden biri olarak dikkat çekti. Şarkıyı dinledikten sonra gelecek olan yeni albüm için merakım bir hayli arttı.

Can kendi sosyal medyasında şarkı daha çıkmadan ‘ Kolye’ ile ilgili sabırsızlığının altını sıkça çizen paylaşımlar yapıyordu. 

Sözleri Can Oflaz ve Merve Deniz’e , bestesi Can Oflaz , düzenlemesi ise Gürsel Çelik’e ait olan ‘Kolye’ dansa davet ederken yanında hüznü getiren bir şarkı. 

Şarkının düzenlemesi öyle güzel olmuş ki Gürsel Çelik ustalığını bir kez daha konuşturmuş. Biraz elektro pop, biraz dans, biraz funk öyle güzel dokunuşlar var ki şarkıyı dinlerken mest oluyorsunuz. 

Can’ın bu şarkısının enerjisinin kendisine iyi geldiği her halinden belli oluyor. Klip çalışmasında sergilediği performans çok şık olmuş. Müziğindeki taviz vermeyen duruşu ve idealistliği ile takdir ettiğim Can’ın yeni albümünü merakla bekliyorum. 

Yazının Devamını Oku