‘En çok’ listeleri

Ve 2022 yılının son ayına geldik. Her sene sonu yaklaşırken olduğu gibi en çok dinlenenler, en çok indirilenler gibi listeler ortaya çıkmaya başladı. Müzik dünyasını en çok ilgilendiren kısmını dijital müzik platformlarının analizleri oluşturuyor.

Haberin Devamı

Geçen hafta bolca şarkıcı ve grupların paylaşımlarını gördük. Ne kadar dinlendikleri, hangi ülkelerde başı çektikleri, hangi şarkı sözlerinin en çok paylaşıldığı gibi bilgilerle ışıl ışıl olduk. 

Bir de bunun dinleyici kısmı var. Kimin neyi dinlediğine tüm detayları ile vakıf olduk. Paylaşım yapanlara sosyal medyada ‘ Bize ne sizin ne dinlediğinizden? Listelerinizi kendinize saklayın’ gibi eleştiriler geldi. 

Ülkede en çok dinlenen şarkıcı ve şarkı sonuçları üzerine sosyal analizler yapılmaya başlandı. Kimisi ‘Vah vah’ derken, kimisi ‘ Çeşitlilik güzeldir’ dedi. Gün sonunda her konuda olduğu gibi bu sonuçlar üzerinden de bolca tartışma döndü. 

Değişen dünya, sosyal medya kullanımı, müzik dinleme alışkanlıkları o kadar çok şeyi etkiliyor ki sadece bir dijital platform üzerinden yapılan yıl sonu raporlarının tek doğru olarak kabul edilmesi ve bunu baz alarak tartışma yapılmasını gereksiz bulanlardanım. O yüzden herkes kendi dinlediği şarkılar ile mutlu mesut yaşamanı sürdürmeye devam etsin. 

Haberin Devamı

Arıyosam Açma 

İkiye On Kala’nın ‘JooJee’ isimli yeni çıkacak albümünün habercisi olan şarkılardan üçüncüsü ‘ Arıyosam Açma’ dinleyicisi ile buluştu. 

Şarkının ismini ilk duyduğumda daha dinlemeden aklıma çok severek yediğim bir tatlı geldi. O tatlının isminin ‘Ararsam açma’ olmasının sebebi bir hayli matrak olsa da İkiye On Kala’nın şarkısında ise mevzu gerçekten ararsam açma üzerine kurulu. 

90’lar Türkçe pop esintilerinin üzerine kurgulandığı söylenen şarkıyı ilk dinlediğimde dillere pelesenk olacağını nakarata gelince anladım. Mevzu aşk olunca ikili ilişkilerde pişman olmuş tarafların bıkkınlığına tercüman sözlere sahip olan ‘ Arıyosam Açma’ İkiye On Kala’nın diğer şarkıları gibi severek dinlenecek gibi. 

Sabahlara Kadar 

Geçen yıl çıkan ‘Sonbahar’ şarkısı ile köşemde sizlere kendisinden detaylı olarak bahsettiğim Dila Uzun, müzikal yolculuğuna hız kesmeden devam ediyor. 

19 yaşından beri kendi yaptığı alt yapılar üzerine İngilizce sözler yazıp, besteleyen ve söyleyen Dila, yeni çıkardığı çalışmasında ‘ Sabahlara Kadar’ diyor. Şarkı Dila’nın önceki şarkılarında olduğu gibi güncel, batı soundlu pop bir çalışma. 

Haberin Devamı

Yeni şarkısı için bugüne kadar yazdığı şarkılar arasında iddialı anlatımıyla kendisine sınırlarının dışına çıkabileceğini gösterdiğini söyleyen Dila, bundan sonra müziği ile daha korkusuz ve cesur bir Dila olacağının altını çizmiş. 

Alişan Günay Yıldırım yönetmenliğinde çekilen ‘ Sabaha Kadar’ın video klip çalışmasında bambaşka bir Dila’yı görüyoruz. Dila’nın bahsettiği değişimin ayak sesleri yavaş yavaş duyuluyor.

Yazarın Tüm Yazıları