2022 biterken

Bu yıl yine şarkılar hayatlarımıza fon müziği oldu. Yıl boyunca çıkan şarkıların hızına çoğu zaman yetişemez olduk. Yeni çıkan şarkı ve albümlerin içinde kaybolduk desek yeridir. Koca yılın değerlendirmesini albüm ve şarkıcı isimi vererek değil de genel hatlarıyla gözlemlediklerimden yola çıkarak yapmak istedim. Neticede her ne kadar yıl sonu törenlerinde ‘Yılın En’leri belirlense de herkesin ‘En’i kendine özel ve güzel diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

2022 yılında rap müzik yine ön saflardaki yerini tüm haşmetiyle korudu diyebiliriz. Son yıllarda müzik listelerini domine eden rap müziğinin gücünün azalacağını düşünenlerin yüzü bu sene de gülmedi. Aslında tür olarak rap olarak adlandırılsa da bu sene dillere pelesenk olan şarkıların çoğu bana kalırsa rap müzikten ziyade autotune vokali bol olan pop şarkılarından ibaretti. 

Sevindirici gelişme alternatif müzik yapan şarkıcı ve grupların bu yıl eskisine oranla daha çok göz önünde olmasıydı. 2022’de çıkan çoğu şarkı bu türe uzak olan dinleyiciyi bile kucakladı. Yıl sonuna doğru çıkan şarkıların sevilmesi 2023 yılında bu tarz çalışmaların daha çok ortada olacağının ve müzik şirketlerinin alternatif müzik yapan grup ve şarkıcılara daha çok yatırım yapacağının sinyalini verdi.

Haberin Devamı

Gün sonunda yine ortaya karışık farklı tarzlarda şarkıların sahnede olduğu bir yılı geride bıraktık. Sesini duyurmak isteyen yeni müzisyenlerin, uzun yıllar sektör içinde olup müziğini geniş kitlelere ulaştıramayanların gelişen teknoloji ve sosyal ağlar sayesinde kendilerini biraz daha rahat ifade edebildiklerini gördük. 

Bu yıl müzik dünyasına yön veren en önemli platform kim ne derse TikTok oldu. Video akımlarında kullanılan şarkılar, yıl gözetmeksizin müzik kataloglarını sosyal medya kullanıcılarının gözleri önüne sererek dikkat çekmesini sağladı. Eskiden bir dizi veya film ile adını duyuran şarkılar şimdi resmi geçitlerini Tiktok’da paylaşılan videolarda yaptı. Öyle ki yapımcılar şarkı yapımı aşamasında Tiktok paylaşım kriterlerini hesaba katar oldu. O dünyaya ait sürüyle yeni isim kendi imkanları ve yetenekleri doğrultusunda şarkılar çıkardı. Kimi başarılı oldu kimi kötü bir parodiden öteye geçemedi. 

Yeni yılda müzik dünyasını neler bekliyor hep birlikte göreceğiz. Severek dinlediğimiz çoğu grup ve sanatçı planlarını yeni yıl sonrasına bıraktı. Çıkmayı bekleyen dinlediğim güzel ve farklı işler var. Umarım hak ettikleri başarıyı yakalayıp geniş kitlelerle buluşurlar. 2023’de kulaklarımıza hasar vermeyecek, uzun ömürlü şarkılar dinlemek ümidiyle. Müzik ruhun gıdasıdır. Gıda zehirlenmesine maruz kalmayacağımız bir 2023 olsun.

Yazarın Tüm Yazıları