Stresimizi anlıyorlar

Britanya basınından yayılan ve internette şöhrete ulaşan bir haber var, hatırlarsınız: “Kediler ne söylediğimizi anlıyor ama umursamıyorlar.”

Haberin Devamı

Bu habere inanırsınız, inanmazsınız, o ayrı mesele ama kedilerin insanlara karşı tavrını tam da tahmin ettiğimiz gibi anlatması açısından eğlenceli bir haberdi bu. Ama öbür yandan köpekler hem bizi anlıyorlar hem de umursuyorlar, bunu da bilim her hafta yeni bir çalışmayla anlatıyor. Buyurun son faaliyetlerine bakalım.

YÜZDE 90 DOĞRU TESPİT ETTİLER

Queen’s University Belfast’ta yapılan araştırmaya göre köpekler, insanların stresli olup olmadıklarını anlayabiliyorlar. Araştırmalar akut stresin insan terinde ve nefesinde bulunan bileşenleri değiştirdiğini gösterirken, köpek burnunun da bu değişimi anlayabildiği belirlendi. PLOS One’da yayımlanan araştırmanın raporuna göre dört köpeğe, gönüllü insanlardan toplanan ter ve nefes örnekleri sunuldu. Bu örnekler, sözkonusu insanların zor bir matematik sorusunu yanıtlamalarından önce ve sonra toplandı.

Haberin Devamı

Köpekler, sözkonusu insanların stres durumunu yüzde 90’dan fazla bir doğrulukla tespit edebildi. Bu görev için eğitilen 20 köpekten 16’sı çeşitli kademelerde bu görevden çekilirken, kalan eğitimli 4 köpek üç seçenek sunan bir makineyle test edildi: Kullanılmamış bir gazlı bez parçası, stresli bir kişiden alınan bir örnek ve aynı kişinin stressiz halinden alınan bir örnek. 720 örneğin 675’inde köpekler ‘stresli’ örneği tespit etmeyi başardı.

Stresimizi anlıyorlar

Araştırmanın yazarı hayvan psikoloğu Clara Wilson, “Bu çalışma ‘insanın en iyi dostunun’ olağanüstü yeteneklerine dair daha fazla kanıt sunuyor” diyor ve ekliyor: “Köpeklerin stresimizi çeşitli ipuçlarından anlaması muhtemel olsa da bir laboratuvar çalışmasıyla köpeklerin stresli olduğumuzu hissetme becerisine katkıda bulunan doğrulanmış bir koku bileşeni olduğunu gösterdik.”

“Köpekleri hak etmiyoruz” diye bir söz var her geçen gün doğruluğunu kanıtlıyor.

Stresimizi anlıyorlar

Haberin Devamı

HEMİNGWAY’İN KEDİLERİ İYİYMİŞ

İklim değişikliğinin sonuçlarından biri olarak sıklaşan aşırı doğa olayları, bu yıl da ABD’de üzücü görüntülere yol açıyor. Florida’yı etkisi altına alan Ian Kasırgası’nın yaralarının sarılması zaman alacak. Bölgede, ABD’li dev yazar Ernest Hemingway’in evi de bulunuyor. Bu evi önemli kılan hem yazarın hatırasını yaşatması hem de bu hatıranın ete kemiğe bürünmesi. O da şu: Hemingway’in yaşarken sahiplendiği altı parmağı olmasıyla diğerlerinden ayrışan kedisi, zaman içinde üredi, şu anda hayatta olan 59 kedi bu evde yaşıyor. Kasırga sonrası yapılan açıklamada Flori-da Key West’te bulunan evin fırtınadan çok az hasar aldığı, kedilerin hepsinin sağlığı ve keyfinin yerinde olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Not: Normalden fazla parmağa sahip olan kedilere verilen tıbbi isim polidaktil, bu kediler Hemingway Kedisi olarak da adlandırılıyor.

Stresimizi anlıyorlar

OKUL YILLIĞINDA TANIDIK İSİM

Britanya’da yaşayan Emma Roberts, 10 ve 7 yaşlarındaki kızları Meghan ve Chloe’nin okul yıllığını incelerken gözü tanıdık bir manzaraya takılıyor: Kedileri Ziggy. Ziggy, ev dışında rahatça gezindiği için meğer Meghan ve Chloe’nin okuluna sık sık gidiyormuş, fotoğraf çekimi sırasında da koltuğu boş bulup poz verip ortadan kaybolmuş. Okulun müdürü Mark Biltcliffe, Ziggy’yi okuldan uzak tutmanın imkânsız olduğunu belirtirken, “Kendini öğrenci sanıyor, bu yüzden kendi fotoğrafını çektirmesi uygun oldu. Sanırım personel panosuna da asılacak” diyerek durumu özetlemiş.

Haberin Devamı

Stresimizi anlıyorlar

OKUR FOTOSU

ZOİ’YLE TANIŞIN

Bu köşenin en sadık okuru ve üst akıllarından olan gazetemiz yazarı Mehmet İren, sonunda köpeği Zoi’nin fotoğrafını paylaştı ve şu notu iliştirdi: “Zoi 3.5 yaşında. Bize katıldığında 2 aylıktı. ‘Şu barınak nasıl bir yermiş bir bakalım’ diye gittik. ‘Bu bebeğin aşıları yapılmadı o yüzden barınağın içine koyamıyoruz, siz buna bir süre geçici yuva olun’ diye kucağımıza verdiler. Geliş o geliş. Genel olarak güleryüzlü bir kişi ama tanımadığı insanların ona dokunmaya çalışmasından, kaykaylardan ve elektrikli scooter’lardan hoşlanmıyor; kedilerden ve kamyonlardan korkuyor. Belli açılardan zor bir köpek ama biz seviyoruz kendisini. Zorsa da bizim zorumuz sonuçta. Bir de hep cins zannediyorlar tipi düzgün çıktığı için. Lakin değil, dümdüz sokak ‘köpkesi’ kendisi.” Zoi’yi sevmese de kucaklıyorum, sizden de kedi ve köpeklerinizin fotoğraflarınızı bekliyorum.

Haberin Devamı

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak
sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

 

Yazarın Tüm Yazıları