Kediler ne yer neden hoşlanır

Köpeklerle iletişimimizde bir sorun yok gibi. Bağlılıkları ve sundukları sevgiyle memnun etmemizi beklemeden zaten bizi seviyorlar. Ama kedilerde durum biraz farklı. Sürekli memnun edilmesi gereken ama bir yandan kaşı havada etrafı süzen misafir gibi davranabiliyorlar. Haliyle onları nasıl memnun edeceğimizi bilim insanlarına sormak iyi bir fikir.

Haberin Devamı

İspanyol El Pais gazetesi güzel bir işe soyunmuş kedilerin beslenme alışkanlıklarını uzmanlara sormuş. En dikkat çekici özelliklerinden biri titiz etoburlar olmaları. Çünkü sağlıkları da buradaki davranışlarına bağlı.

Kediler ne yer neden hoşlanır

Madrid Complutense Üniversitesi hayvansal üretim bölümü beslenme biriminde profesör ve veteriner olan Ignacio Arija, “Et onlara A vitamini, proteinler, taurin ve esansiyel yağ asitleri gibi ihtiyaç duydukları besinleri sağlar” diyor. Suyun önemini de anlatan Arija kritik bir detay veriyor. Kedi sahipleri bu detayı fark etmiştir büyük ihtimalle: “Taze ve temiz olması için akan su olması iyi olur. Kötü kokuyorsa veya hoş olmayan bir tadı varsa içmezler ve böbrek taşı geliştirme riskiyle karşı karşıya kalırlar.”

Haberin Devamı

DÖRT TADI TANIYORLAR

Kedi köpek arasında en önemli fark şu: Köpekler beş tadı tanırken kediler sadece dört tadı tanıyor. Tatlı ve tuzlu ayrımı yapamıyorlar. Farklılık bununla da bitmiyor. Köpeklerin midesi kedilerinkinden daha büyüktür, bu da kedilerin besinleri köpeklere göre daha az emebildiği anlamına geliyor. Köpekler yiyecek aramak için bir ekip olarak çalışır, kediler yalnız avcılardır. Kediler küçük miktarlarda günde 10-20 kez yemek yiyebilirler.

Kediler belirli tat ve kokuları annelerinden öğrendikleri için yemek zevkleri daha özneldir. Kedileri susuz bırakmamanız için önemli bir de uyarı var. Susuz kaldıklarında, köpekler 1 saat içinde vücutlarını tekrar sağlıklı hale getirebilirken, kedilerin bir güne kadar vakte ihtiyacı olur. Bir kedinin ihtiyaç duyduğu su miktarı şöyle hesaplanıyormuş bu arada: Her kilo için 50-80 mililitreye denk bir su gerekiyor. Kedileri 24-26 saatten fazla aç ve susuz bırakmak karaciğer rahatsızlığı hatta böbrek yetmezliğine varan sonuçlar yaratabilir.

Peki beslenmedeki olumsuzlukları nasıl anlayacağız? Uzmanlar, dışkının sıklığı ve kalitesi, kedinin kusup kusmadığı, tüylerinin parlaklığı veya rengindeki değişikliklerde farklılık görünce veterinere gidilmesini öneriyor.

Haberin Devamı

Kediler ne yer neden hoşlanır

 

PANDEMİ ETKİSİ SÜRÜYOR

PANDEMİ döneminde yalnızlık çeken kişiler, sahiplendikleri köpeklerle hâlâ sorunlar yaşayabiliyor. Royal Veterinary College’ın araştırması pandemide sahiplenilen köpeklerde davranış sorunları yaşandığını gösteriyor. Ayrılık kaygısı ve diğer köpeklere karşı saldırganlık gibi davranışlar yüksek oranda görülüyor. Uzmanların uyarısı bu hareketlere karşı ceza kullanılan eğitimlerin işi daha kötüye gideceğini belirtiyor. Çalışmanın yazarlarından Dr. Rowena Packer, yavru köpekleri insanlarla, diğer köpeklerle ve çevrelerindeki dünyayla tanıştırmanın uzun vadeli zihinsel ve duygusal refahları için potansiyel olarak büyük önem taşıdığını söylüyor. Pandemide köpek sahiplenen ancak bu tür davranış sorunları yaşayanlar için önemli bir uyarı olarak burada dursun bu.

Haberin Devamı

OKUR FOTOSU

Kediler ne yer neden hoşlanır

TÜLÜ VE LUNA’NIN GÜZELLİĞİ

Okurumuz Hakan Ceylani, birbirinden güzel iki kedisinin fotoğrafını bizimle paylaşıp şu notu düşmüş: “Tülü erkek tekir ve Luna dişi beyaz. İkisi de 12 yaşlarına girdiler. Her zaman çok iyi geçindiklerini söyleyemeyiz.” Tülü ve Luna’ya bu fotoğraftaki gibi huzur içinde, dip dibe yaşayacakları nice yıllar diliyorum. Sizden de kedinizin köpeğinizin fotoğrafını bekliyorum.

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dünyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’ten bahsederek sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

 

Yazarın Tüm Yazıları