Bu kadar mı huysuzsun

Kedilerin kendileri dışındaki varlıklara o kadar bayılmadıklarını biliyoruz.

Haberin Devamı

Ama anlatacağım örnek biraz işi aşırıya kaçırmış. Everest’teki canlılık ve organizma çeşitliliğini araştıran ekip, burada bulduğu dışkıyı incelediğinde ilginç bir sonuca vardı. 2019 yılında aldıkları numunenin incelemesi gösterdi ki Everest’in 5 bin metreyi aşan kısımlarına ulaşan bu dışkı, Pallas ya da Manul olarak bilinen kedi türüne ait. Manul türü kediler ilk olarak 80’li yılların sonunda ardından 2000’lerin başında Himalayalar’da kaydedilmiş. Sonra 2007’de fotoğraflanmış. Başka canlılardan bu kadar başarıyla kaçan bir canlının kedi olması, hayatını kedilerle paylaşmış insanları tabii ki şaşırtmayacaktır. Ancak bunun üzücü bir durumu da var. Yeri yurdu bilinmediğinden olsa gerek en az endişe duyulan tür olarak belirlenen Pallas kedileri için şimdi koruma önlemlerini artırmanın zamanının geldiği söyleniyor. Bu kediler bu kadar kaçmakta meğer ne kadar haklılarmış. Şimdi insan nereye gitse kurutuyor demeyelim de ne diyelim.

Haberin Devamı

Bu kadar mı huysuzsun

İYİ HABER: LARRY İYİYMİŞ

Şanlı İngiliz basınının magazin tutkusu her haberde ilgi çekici olmasa da söz konusu kediler köpekler olunca beni yakalıyorlar. 2011’de göreve gelen ve bugüne kadar 5 Başbakan eskiten, Başbakanlık Konutu’nun da yer aldığı Downing Street’in “Kabine Ofisinin Baş Farecisi” unvanlı kedisi Larry’nin sağlık durumu tartışmaya açılmış.

Bu kadar mı huysuzsun

Kist nedeniyle tedavi gören Larry’nin sağlık durumuna ilişkin dedikodular, Downing Street’çe yalanlanmış. İngiliz basınına açıklama yapanlar da demişler ki, “Larry geçen ay rutin bir kontrol için veterinere gitti. Ancak kontrollerinde herhangi bir sorun çıkmadı, durumu iyi.” Veterinerden temiz kâğıdını alan 15 yaşında olduğu düşünülen Larry’nin ilgi gören Number10cat adlı Twitter hesabından da “Söylentilere inanmayın” açıklaması yapıldı. İşte haber diye ben buna derim.

Haberin Devamı

Bu kadar mı huysuzsun

YENİ REKORTMEN ÇIKTI: BOBİ

Milli Piyango talihlisinin tanımadığı akrabalarının türemesi misali, durmadan “dünyanın en yaşlı köpeği” unvanının pati değiştirdiği günlerden geçiyoruz. Daha dün yeni rekorun sahibini duyururken, çıtayı yükseltenler çıkmış. Guinness, Portekiz’de yaşayan Bobi adlı bir köpeği hem dünyanın yaşayan en yaşlı hem de gelmiş geçmiş en yaşlı köpeği olarak ilan etti. Bobi, 11 Mayıs 1992’de doğmuş ve rekorun anonslandığı perşembe günü, 30 yıl 267 günlükmüş. Bobi, safkan bir Rafeiro do Alentejo cinsi. Ancak Bobi bu cins için şanslı bir örnek. Zira çiftlik hayvanlarını korumasıyla nam salan Rafeiro do Alentejo cinslerinin ortalama yaşam ömrü 12-14 seneymiş. Bobi’yi kutluyor uzun bir ömür diliyoruz.

Haberin Devamı

Bu kadar mı huysuzsun
OKUR FOTOSU

SARIOĞLAN’IN MÜCADELESİ

İzmir, Bergama’dan okurumuz Talih Ova, sevgi dozu giderek artan bir mektupla kedisi Sarıoğlan’ın fotoğrafını paylaştı. Notunu dikkatinize sunuyorum: “Daha önce Pofi’yi sahiplenmiştik. Sarıoğlan ikinci kedimiz oldu. Onu sahiplenme sürecimiz şöyle gelişti: Sarıoğlan okulumuzun bahçesine terkedilmiş kedi yavrularından birisiydi. Sağ olsun okulumuzun komşularından Eyüp Bey’in (O da bir okul müdürü) eşi, Sarıoğlan’a bir bebek gibi bakmış. Zira Sarıoğlan iki gözünü de kaybetme riskiyle karşı karşıyaydı o dönemde. Sonra Eyüp Bey’in evinde köpek olduğu için Sarıoğlan’a bakma durumu çok zordu. Biz de onu okulda bakmaya karar verdik (Bu olay geçen yaz tatilinde oluyor.) Baktım ki gözlerindeki hastalıktan dolayı ev ortamında bakılması gerekiyor. Böylece Sarıoğlan’ı eve getirdik. Amacımız en azından tedavisi bitene kadar ona evde bakmaktı. Ancak o günden sonra Sarıoğlan bizim kedimiz oldu. Ancak Sarıoğlan’ın hâlâ tedavisi devam ediyor. Bir gözü şimdilik kurtuldu diğer gözü için tehlike sürüyor.” Okurumuzun Sarıoğlan’ın iyileşmesi için harcadığı çaba takdire değer. Kendisine teşekkür ediyorum, Sarıoğlan’a da sağlıklı uzun bir ömür diliyorum.

Haberin Devamı

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları