Bırakın stresini atsın

Köpeklerin enerjisi bazen fazla geliyor olabilir, bazı günler sizin enerjiniz yeterli olmayabilir, bazen de canınız evden dışarı adım atmak istemiyor olabilir.

Haberin Devamı

Bunların hepsi mümkün. Ama bu durumun köpeğinizde olumsuz bir yansıması olacağını unutmayın.

Bırakın stresini atsın

Eski bir araştırmaya yol alalım. Michigan Eyalet Üniversitesi’nde köpek gezdirmenin faydaları üzerine 2011’de yapılan çalışma, insanların sadece üçte ikisinin köpeklerini rutin olarak gezdirdiğini gösteriyor. Gezdirmenin alternatifi olarak parklardaki köpek alanlarında ya da ufak bahçelerde serbest bırakmayı tercih edenlerin sayısı da çok yüksek. Ancak uzmanlara göre, yürüyüşlerden vazgeçmek köpeğinizin duygusal ve fiziksel sağlığını önemli ölçüde etkileyebilir.

Tufts Üniversitesi Cummings Veterinerlik Fakültesi’nden uzman Stephanie Borns-Weil, “Köpekler kendi başlarına bırakıldığında egzersiz yapamazlar. Bir köpeğin ihtiyaç duyduğu egzersiz miktarı yaşa, cinse ve sağlık durumuna göre değişir. Günde 30 dakikayla birkaç saate kadar ihtiyacı olabilir. Bundan daha önemlisi eğer dışarı çıkmazlarsa yeni şeyler görmekten ya da yeni şeyleri koklamaktan gelen zihinsel uyarımı almıyorlar. Bu ihtiyaçları karşılanmayan köpekler, depresyon ve anksiyeteden bağışıklık sistemiyle ilgili sorunlara kadar, uzun süreli kronik stres nedeniyle insanlarla aynı etkilere maruz kalıyorlar” diyor.

Haberin Devamı

Köpeğinizin yürüyüşten en iyi şekilde yararlanmasına yardımcı olmak için keşfetmesine izin verin. Bir başka uzman, insancıl bir köpek eğitimi savunucusu olan Valli Fraser-Celin de “Koklama, köpeklerin dünyayı deneyimleme yoludur” diyor. Köpeklerin koklama eylemi için de güzel bir benzetme var: “E-postaları kontrol etmek.”

Köpeklerin dışarıdaki dünyayla buluşması bu kadar önemli işte. Bize karşılıksız sevgi sunan dünya güzellerini ihmal etmeyelim.

Bırakın stresini atsın

ISIRMADIĞI AJAN KALMAMIŞ

ABD Başkanı Joe Biden’ın Alman kurdu cinsi köpeği Commander’in faaliyet raporu ortaya çıktı. Commander, ABD Gizli Servis ajanlarını en az 24 kez ısırmış, Beyaz Saray’dan uzaklaştırılma sebebi de buymuş. Gizli Servis kayıtlarına göre Ekim 2022 ile Temmuz 2023 arasında en az 24 ısırma vakası yaşanmış ve Gizli Servis üyeleri bilek, ön kol, dirsek, bel, göğüs, uyluk ve omuzlarından ısırılmış. Daha önce bu köşede değinmiştik: Biden Ailesi’nin evcil hayvanı bir Gizli Servis ajanı ısırarak ciddi şekilde yaralanmasına sebebiyet verdiği için sonunda geçen ekim ayında Beyaz Saray’dan gönderilmişti.

Haberin Devamı

Bırakın stresini atsın
BOBİ

EN YAŞLI KÖPEK UNVANI GERİ ALINDI

Guınness Rekorlar kitabına giren en yaşlı köpeğin unvanı geri alındı. Geçen yıl ölen Bobi’nin ödüle layık görüldüğünde 30 yaşında olduğu iddia edilmişti. Bobi, Conqueiros, Portekiz’den bir Rafeiro do Alentejo cinsiydi. Bu cinsin genellikle 12-14 yıl yaşadığı biliniyor. Bobi’nin ekim 2023’te 31 yıl 165 günlükken öldüğü belirtiliyordu. Ancak yaşı konusunda şüphelerin ortaya çıkmasının ardından geçen ay unvanı kanıtlamak için kullanılan kanıtlarla ilgili bir soruşturma başlatıldı. Guinness komitesi, Bobi’nin kesin yaşını kanıtlayabilecek yeterli delil olmadığına karar verdi. Unvan geri alındı, iadei itibar sonucu bir önceki en yaşlı köpek 1939 yılında 29 yıl beş aylıkken ölen Avustralyalı Bluey’e unvan geri verildi.

Haberin Devamı

Bırakın stresini atsın

KEDİLERLE ANLAŞMAK İNSANLA ANLAŞMAKTAN KOLAY

Bir araştırma daha. Ortalama bir insan günde üç taviz veriyormuş ve bu sayı ayda 92’nin üzerine çıkıyormuş. İnsan ilişkilerini ele alan araştırma/anketin kedi-insan bağları kısmına bakacağız. Anket kedilerin huysuzluklarıyla ünlü olmalarına rağmen aslında insanlardan daha kolay anlaşabildiklerini ortaya koyuyor. Kedi sahiplerinin yüzde 44’ü kedileriyle uzlaşmayı hayatlarındaki yetişkinlerle uzlaşmaktan daha kolay buluyormuş. Kedi sahiplerinin yüzde 67’si “Evcil hayvanım için feda edemeyeceğim hiçbir şey yok” görüşünde birleşmiş.

OKUR FOTOSU

Bırakın stresini atsın
TEDDY

YAKIŞIKLI TEDDY’YE BAKIN

Okurumuz Özge Tok, ‘patili evlat’ diyerek köpeği Teddy’nin fotoğrafını iletmiş. Şöyle de tatlı bir not var: “Bu yakışıklı oğlanın adı Teddy. İki insan çocuğumdan sonra ailemize ne kadar iyi geldin. Yanlış olan inanışlarımızı kökten değiştirdin. Sen ailemize katıldığında hesaplayamadığım en büyük zorluk, bu evin sensiz nasıl olacağını düşündüğümdeki korkuymuş. Benim güzel kurabiyem sağlıkla yaşa.” Yapmamız gereken tam olarak bu: Sevgiyi çoğaltmak. Okurumuza Teddy’yle ve yavrularıyla sağlıklı upuzun bir ömür diliyorum. Sizden de kedinizin köpeğinizin fotoğrafını bekliyorum.

Haberin Devamı

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dünyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’ten bahsederek sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

 

Yazarın Tüm Yazıları