Barınaklardaki hayvanların sahiplenilmesi için ne yapabiliriz

Hafta içinde okuduğumuz ve canımızı sıkan bir haberle başlayalım. Yakın-uzak çevre fark etmeksizin yakaladıklarını dolandırarak yaklaşık 100 milyon lirayla ülkeyi terk ettikleri öne sürülen sosyal medya şöhreti Kıvanç Talu ve reklamcılık sektöründe bilinen Beril Talu, bu kez insanlıktan uzak bir tavırla gündeme geldi.

Haberin Devamı

Sosyal medyadan hayvansever Banu Aydın’ın paylaşımlarından öğreniyoruz ki Talu çifti, ülkeden kaçmadan önce 16 yaşındaki köpekleri Lina’yı bir otele terk ediyorlar. Hasta olduğu ortaya çıkan ve durumu ağırlaşan Lina maalesef yaşamını yitiriyor. Umarım bu kişiler hakkında dolandırıcılık konusunda başlatılan soruşturmaya hayvan hakları konusunda işledikleri söylenen suçlara ilişkin de soruşturma açılır. Aydın devamında bir de Dolly’nin fotoğrafını paylaşıyor ve ekliyor: “22 Mart’ta yalvar yakar benden sahiplendiği Dolly’yi, ‘Yol kenarında buldum’ diyen, aldığı hafta başka bir kişiye sahiplendirip o kişiden gelen fotoğrafları kendi çekmiş gibi bana gönderen Beril Talu’nun şokundan hala çıkamadım.” Bu haber sizi sinirlendirdiyse ifadelerinizi sesli dile getirmeseniz iyi olur, malum bu insanlar size hakaret davası açabilir sonra.

Haberin Devamı

Barınaklardaki hayvanların sahiplenilmesi için ne yapabiliriz

ARAŞTIRMANIN SONUCU

Lafı buradan alıp ulvi bir noktaya getireceğim. ABD’de Virginia ve Arizona State üniversitelerinde yapılan araştırma hayvan barınaklarındaki hayvanların sahiplendirilmesini hızlandırmak için önemli bir sonuç ortaya çıkarmış.

Virginia Tech çatısı altındaki proje Hayvan Bilimleri Okulu’nda doçent olan Erica Feuerbacher ve aynı okulda yardımcı doçent olan ve projede Arizona State Üniversitesi’nde Maddie’s Fund Araştırma Bursiyeri olarak çalışan Lisa Gunter tarafından yürütülmüş.

Buna göre hayvan barınağına yapılan kısa süreli ziyaret ya da birkaç günlük barınak tesisinde kalınarak yapılacak bakım işi, hayvanların sahiplenme ihtimalini 5 ile 14 kat artırmış. Ve bu sahiplenme oranları daha önce ya da halihazırda bir köpek sahiplenmemiş insanlarda bu seviyede. Bu da ayrıca sevindirici.

Buradan kendimize hisse çıkaralım. Topu şirketlere atalım. Çok uluslu şirketler, çalışanlarına yıllık izinleri haricinde, hayır işlerine vakit ayırmaları için fazladan izin günleri tahsis ediyor ve bu konuda onları yüreklendiriyor. Benzer uygulamayı Türkiye’de yapıp, hayvan barınaklarına gönüllü ziyaretler (Türkiye’de zorunlu olmadan işin ilerlemesi zor, farkındayım) gerçekleştirip bu farkındalığı artırmak mümkün. Hem barınaklara kendilerine çeki düzen vermeleri için tetikleyici unsur olur hem de bakarsınız barınaktaki dünya güzeli canlıların hayatları kurtulur. Fena mı olur?

Haberin Devamı

BİR ŞEHRİN TURİST ÇEKİM NOKTASIYDI ARTIK EVİ VAR

Polonya’da Szczecin şehrinde Gacek adlı bir sokak kedisi, 2020’de internette viral olan bir videosu sonrası o kadar meşhur oldu ki, şehrin turistik ziyaret duraklarından biri haline geldi. Şehirdeki Kaszubska Caddesi’nde bir kedi evinde barınan Gacek’in sosyal medya hesabı da eğlenceli paylaşımlarla ilgi çekiyordu. Google yorumlarında binlerce değerlendirme ve puan alan Gacek 5 yıllık maceranın sonunda artık bir evde yaşayacak. Gacek’in maceralarını https://www.instagram.com/kotgacekeveryday/ adresinden takip edebilirsiniz. Kilolarıyla da meşhur olan Gacek ayrıca artık diyetteymiş.

Barınaklardaki hayvanların sahiplenilmesi için ne yapabiliriz

OKUR FOTOSU

HAYATI GÜZELLEŞTİREN TARÇIN

Haberin Devamı

Okurumuz Ayten Karşit, bizimle köpeğinin fotoğrafını paylaşmış ve şu tatlı notu düşmüş: “Tarçın’ım. Oğlum, bebeğim, mutluluğum, evimin prensi. Şu an 5 yaşında ve bana hayatımın en güzel 5 yılını yaşattı. Sevmeyi, sevilmeyi, sabretmeyi öğretti. Seni çok seviyorum küçük canavarım.” İşte budur! Nice 5 yıllar diliyorum okurumuza ve Tarçın’a.

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Barınaklardaki hayvanların sahiplenilmesi için ne yapabiliriz

Yazarın Tüm Yazıları