Arama kurtarma köpeği ne yapar

Köpeklerin insanlara sağladığı fayda saymakla bitmiyor, bunun farkındayız.

Haberin Devamı

Son olarak Hawaii’deki orman yangınları vesilesiyle arama kurtarma köpekleri tekrardan gündemde ve haklı olarak övgüyle bahsediliyor kendilerinden. Olaylarla ilgili haberleri okurken denk geldiğim detayları paylaşmak istiyorum. Büyük bir adanmışlıkla, bizim anlayamayacağımız kadar önemli bir iş yapıyorlar.

Arama kurtarma köpeği ne yapar

Bir köpeğin arama kurtarma köpeği olarak başarılı olup olmayacağına bazı özelliklerine bakarak karar verilebiliyormuş. ABD’nin Nevada eyaletindeki Desert Araştırma Enstitüsü’nden Mary Cablk, yüzlerce köpeği eğitmiş, bu eğitimlerin nasıl olacağını tasarlamış, her yıl da çok sayıda arama kurtarma çalışmasına katılmış. “Gerçekten oyun oynamak isteyen, oyuncaklarına takıntılı olan, kendine güvenen, çevik, yüksek sesler ya da garip yüzeylerden korkmayan köpekler başarılı olabilirler” diyor ve köpeklerin arama kurtarma çalışmalarındaki başarılarının çiğneme oyuncaklarıyla ödüllendirildiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

YANGIN ENKAZINDA PATİLERİ ETKİLENİYOR

Maui’deki gibi orman yangınlarında yapılan arama kurtarma çalışmalarında köpekler sıcak zemin ve yangın kalıntılarıyla da mücadele ediyorlar. Koşullar ve yangın enkazı yüzünden köpeklerin ortamdaki sıcaklığı kontrol ederek hareket ettiğini söyleyen uzmanlar böyle yangınlarda vardiyalı olarak köpeklerin çalıştığını söylüyor. Sıcak nedeniyle patileri etkileniyor ve köpekler sık sık dinleniyorlarmış. Bu nedenle, son Maui yangınlarında günde 20 köpekle sahaya çıkmış mesela ABD’de Federan Acil Durum Yönetimi Ajansı olan FEMA.

Kurumun operasyon direktörü, Jeremy Greenberg, köpeklerin kayıp kişileri arama konusunda günde birkaç düzine evin yanmış izlerini tarayabildiklerini söylüyor. Peki bu yangın durumlarında köpekler arama kurtarmada ne yapıyor?

Yangın sahasında çalışacak köpekler yanmış eti tespit etmek üzere eğitiliyormuş. Üzücü detaylar bunlar ama, insan kalıntılarını evcil hayvan ya da diğer hayvan kalıntılarından ayırt edebiliyorlarmış. Bir iz bulduklarında da o izin olduğu yerde güvenli şekilde yatmaları öğretiliyormuş. Böylece heyecanlanıp zaten zor olan arazi koşullarında hem kendileri hem çevredeki diğer ekiplerin güvenlik sorunu yaşamasını önlüyorlarmış.

Haberin Devamı

Şimdi yanmış bir eve hiç girmeden, kalıntılara yaklaşmadan buldukları izi yöneticilerine haber verme eğitimi alıyorlarmış. Tüm bu çabanın sonunda köpeklere verilen maaş da çiğneme oyuncağı oluyormuş.

Köpeklerin zihnini çok merak ediyorum. Acaba gerçekten çiğneme oyuncağı için mi çabalıyorlar yoksa onların bize yaptığı iyiliğe karşılık verebilelim diye sunduğumuz hediyeyi kabul ediyor gibi mi görünüyorlar bilmiyorum. Bizi sevdiklerine şüphem yok. Ama sonuç ne olursa olsun insanlığın iyiye gitmesi için tüm çabalarını ortaya koydukları kesin. Canım köpekler.

 Arama kurtarma köpeği ne yapar

KEDİLERİN GARİP DÜNYASI

Kedilerin, ortamda bir insan yokken sadece kendi aralarında nasıl etkileşime girdiklerini merak ediyorsanız, ABD’de güzel bir çalışma yapılmış. Bu durumu sokakta gözlemlemeniz mümkün tabii ki ama sokakta değişken çok fazla. Kendi kendine oynayan bir kedi bir anda bir sinek ya da kelebek görüp ağaçlara tırmanabiliyor. Haliyle bu canlı belgesel durumu biraz kısa sürüyor. Sanal gerçeklik (VR) gözlüğüyle izlemek daha keyiflidir muhakkak ama ben VR olmadan izledim, yine de keyif aldım. Kedileri kendi oyun ortamlarında çekmişler, bunu da meditasyon videosu olarak paylaşmışlar. İzlemenizi öneririm. Şu adresten izleyebilirsiniz: canon.us/kittens

Haberin Devamı

OKUR FOTOSU

 Arama kurtarma köpeği ne yapar

BALU’NUN YAYLA TURU

Berlin’den okurumuz Meryem Turanlı, köpeği Balu’nun fotoğrafını şu notla paylaşıyor: “Berlin’den gelip Karadeniz yaylalarını gezen köpeğimiz Balu’yu sizinle paylaşmak istedim. Geçen yıl da buraya getirmiştik. Bu yıl, gezdiği yerleri hatırladı ve çok mutlu oldu.” Dünya güzeli Balu’yu kucaklıyorum. Sizden de kedinizin, köpeğinizin fotoğrafını bekliyorum.

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları