Tenisçi dirseği

Sevgili Hürriyet okurları... Bu hafta tıptaki adı lateral epikondilit olan tenisçi dirseği konusunu spor hekimliği konusunda uzmanlaşmış olan Uzm. Dr. Mehmet Murat Seven ile konuştum. İşte verdiği bilgiler…

Haberin Devamı

TENİSÇİ DİRSEĞİ (LATERAL EPİKONDİLİT) NEDİR?

Dirsek tendonlarının, daha çok ağırlık kaldırmayla ilgili tekrarlayan hareketler sonucu hasarlanmasıyla oluşan ağrılı bir durumudur. Bu tekrarlanan hareketler sonucunda sık kullanılan tendonlarda yırtılmalar ortaya çıkabilir. Bu da kolları veya bilekleri kullanırken ağrıya yol açabilir. Tenisçi dirseğinde özellikle dış taraftaki dirsek tendon ve kaslarındaki küçük yırtılmalar sonucu oluşan ödem nedeniyle şiddetli ağrılar oluşur. Ağrı, dirseğin dış ve üst tarafında hissedilir ve özellikle bir ağırlık kaldırmak veya kol hareketleri yapmak için güç sarf etmek gerektiğinde şiddetlenebilir. Tedaviye istirahat, buz ve ilaç uygulaması ve egzersizler ile başlanmalı eğer geçmez ve kronikleşirse proloterapi gibi yeni hücre oluşumunu sağlayacak tedaviler denenmelidir. PRP, Ozon ve ESWT tedavileri de seçenekler arasındadır.

Haberin Devamı

Tenisçi dirseği

Uzm. Dr. Mehmet Murat Seven

TENİSÇİ DİRSEĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tenisçi dirseğinin aşağıdaki gibi birden fazla belirtisi olabilir.
* Dirsek dışında şiddetli ağrı ve hassasiyet.
* Özellikle sertleştirilmiş bir nesne kavramak veya sıkıştırmak gibi el hareketleri sırasında ağrı.
* Ağrının el, bilek ve kol gibi diğer bölgelere yayılması.
* Özellikle sabahları ve aktivitelerden sonra şiddetlenen ağrı.
* Güçsüzlük hissi veya zayıf kavrama gücü.
Bu semptomların yanı sıra tenisçi dirseği olan kişilerde dirsek kaslarında sertleşme ve şişkinlik de gözlemlenebilir. Sayılan semptomlardan bir veya birkaçını yaşıyorsanız, bir sağlık uzmanıyla görüşmeniz faydalı olabilir.

TENİSÇİ DİRSEĞİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Tenisçi dirseğinin teşhisinde öncelikli olarak fizik muayenesi gerçekleştirilmelidir. Ancak gerekli durumlarda tetkikler istenebilir. Röntgen, manyetik rezonans görüntüleme (MR), ultrasonografi ile kas, kemik ve tendonların durumu, eğer varsa hasarın şiddetinin belirlenmesi için gerekebilir.

Yazarın Tüm Yazıları