Saç boyaları ve kanser riski

Saç boyaları, ülkemiz dahil tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Hem kadın hem de erkeklerde bu kadar yaygın kullanılan saç boyalarının kanser riskini arttırıp arttırmadığına yönelik tartışmalar ise uzun zamandır devam ediyor.

Haberin Devamı

 Saç boyaları ve kanser riski

Saç boyası ve saç boyamasında kullanılan kimyasal maddelerin kanser riskini arttırıp arttırmadığı konusunda yapılan bir araştırmaya göre, düzenli saç boyatan kadınların meme kanserine yakalanma olasılığı diğerlerine oranla daha fazla olduğu ortaya çıktı. Bu konu ile ilgili güncel durumu Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, şöyle anlattı:

BİNLERCE KİMYASAL MADDE BULUNUYOR

“Saç boyalarının içerisinde 5 binden fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bunların içinde paraben, amonyak gibi kanserojen olduğu düşünülen birçok madde Avrupa ve ABD’deki sağlık ajanslarının önerisi ile saç boyası içeriklerden çıkarılmıştır. Fakat bunların çıkarılmış olması tek başına kanser riskinin ortadan kalktığı anlamına gelmemektedir. Bu kimyasal maddelerin deriden emilmesi ya da nefes yolu ile içe çekilmesi sonucu kanser riskinin artabileceği düşünülmektedir.

Haberin Devamı

Saç boyaları ve kanser riski

MEME KANSERİ YÜZDE 9 DAHA FAZLA

Son dönemde bu konuda araştırmaların en çok odaklandığı kanser türü meme kanseridir. Aralık 2019 tarihinde yayınlanan ve 50 bin kadının dahil edildiği çalışmada, belirli aralıklarda saç boyatan kadınlarda meme kanseri riskinin yaklaşık yüzde 9 daha fazla olduğu gösterildi. Haziran 2020 tarihinde yayınlanan ve 117 bin kadının dahil edildiği başka bir çalışmada ise düzenli saç boyamasının hormon duyarsız meme kanseri ile birlikte bazal hücreli cilt kanseri ve yumurtalık kanseri riskini arttırdığı ortaya çıktı. Bu sonuçların yanında saç boyalarının kanser riski artışı yapmadığına da dair yayınlar bulunmaktadır. Yine idrar kesesi kanseri ve lösemi risk artışına yönelik çelişkili çalışmalar vardır. Bu çalışmaların birçoğunda özellikle saç boyayan kuaförlerde idrar kanseri riskinin bir miktar arttığı kabul edilmektedir. Bu kadar yoğun kullanılan saç boyalarındaki minimal risk artışı bile halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturmaktadır.

Haberin Devamı

Saç boyaları ve kanser riski
ORGANİK SAÇ BOYALARI DAHA GÜVENLİ

Teorik olarak düşünüldüğüne organik saç boyalarının daha güvenli olabileceği söylenebilir. Fakat piyasada tam olarak bir organik boyanın bulunması mümkün değildir. Bunlarda bir takım kimyasal maddeler içeriyorlar. Kalıcı olmayan saç boyalarında ciddi bir risk artışından bahsedemeyiz. Fakat yarı kalıcı ya da tam kalıcı saç boyalarında yapılan işlemler ile saçların üzerindeki bariyerler açılmaktadır, ardından boya ve içerisindeki kimyasallar saçın içerisine geçmektedir. Sonuç olarak saç boyaları ve kanser riski arasındaki araştırmalar devam etmektedir. Günümüzde saç boyatmanın kesin olarak kanser riskini arttırdığını söyleyemeyiz ama tam olarak ‘güvenli’ demek mümkün değildir. Mevcut verilere göre 14 gün gibi sık aralıklarla saç boyatılmasının, eski nesil ve koyu renkli boyaların tercih edilmesinin riski arttırabileceği, daha az kimyasal madde ihtiva eden organik boyların ise en azından teorik olarak riski azaltabileceğini belirtmek uygun olacaktır.”

Yazarın Tüm Yazıları