Laparoskopik cerrahi

Sevgili Hürriyet okurları... Bu hafta sizlere ‘laparoskopik cerrahi’ uygulamasıyla ilgili bilgi vermek istedim.

Haberin Devamı

Laparoskopik cerrahi, hastanın ilgili bölgesine büyük bir kesi yerine küçük kesiler açarak müdahale etmeye verilen genel addır. Bu uygulama sırasında küçük bir ışıklı kamera ve ameliyat aletleri açılan deliklere müdahale gerçekleştirmek için kullanılır. Birçok tıp alanında uygulanan bu yöntem, kadın doğum ve jinekoloji cerrahisinde de yaygın olarak tercih edilir.

Laparoskopik cerrahi

JİNEKOLOJİK LAPAROSKOPİK CERRAHİ

Jinekoloji alanında birçok laparoskopik cerrahi uygulamaları bulunur. Bu uygulamalar şu şekilde sıralanabilir:
Rahim miyomlarının alınması.
Yumurtalıkların alınması.
Fallop tüplerinde meydana gelen tıkanıklığın açılması.
Fallop tüplerinin alınması.
Rahim ve yumurtalık tümörlerinin çıkarılması.
Rahim sarkmalarının giderilmesi.
Histerektomi/rahim Alınması.
Karın içinde meydana gelen yapışıklıkların açılması.
Bunun yanı sıra tanı koyma sürecinde de bu cerrahiden faydalanmak mümkün olur. Örneğin pelvik ağrının uzun süre devam etmesi ve nedenlerin diğer test yöntemleriyle bulunamaması durumunda bu cerrahi ile rahim, yumurtalık ve idrar torbası gibi pelvik bölge oranları kontrol edilebilir. Ayrıca nedeni açıklanamayan ve testlerle belirlenemeyen infertilite sorununda da bu yöntem tanı amacıyla kullanılabilir.

Haberin Devamı

LAPAROSKOPİK CERRAHİ NE GİBİ FAYDALAR SUNAR?

Açık ameliyatlarla karşılaştırıldığında laparoskopik cerrahinin en büyük faydası iyileşme süresinin azalmasıdır. Dikiş yerleri açık ameliyata göre daha küçük olduğu için hastalar daha kısa sürede iyileşir. Ayrıca estetik açıdan da olumlu sonuçlar elde edilir. Ameliyat, karın bölgesinde açılan birkaç delikten gerçekleştirildiği için ameliyat sonrası iz ve yara oldukça küçük olur.

Laparoskopik cerrahi

Yazarın Tüm Yazıları