Kadınlarda miyom ve tedavisi

Sevgili Hürriyet okurları... Sizlerden gelen sorular üzerine bu hafta ‘miyom’ konusunu ele aldım. ‘Belirtileri, tanısı ve tedavi yöntemleri’ hakkında merak edilenleri yanıtladım...

Haberin Devamı

Kadınlarda miyom ve tedavisi

Miyom, kadınlarda rahim içinde kas dokusundan gelişen iyi huylu tümörlerdir. Miyomlar, rahim duvarının kas ve bağ dokusunda oluşan büyümelerdir ve kansere dönüşmezler. Genellikle 30-40 yaş aralığında çok sık görülen miyomların her zaman tedavi edilmeleri gerekmez.

MİYOM BELİRTİLERİ NELERDİR?

Genellikle belirti vermezken ve tesadüfen girilen ultrasonlarda yakalanırlar. Ancak rahmin kasılma yeteneğini olumsuz etkilemesine bağlı olarak doktora en sık başvuru nedeni ise düzensiz, uzun, şiddetli kanama ve bunun yol açtığı kansızlıktır. Çoğu zaman hastalar, kanamaların normal olduğunu düşünüp adaptasyon geliştirdiklerinden karşımıza derin anemi, erken yorulma gibi şikâyetler ile başvurmaktadırlar. Büyük miyomlar ise karında şişlik, ağrı, hazımsızlık, kabızlık, gaz şikâyetlerine sebep olmakla birlikte idrar torbasına baskı yaparak sık idrara çıkma, böbrek problemlerine neden olmaktadırlar.
Rahim içindeki saplı miyomlar ise bazen vajinadan rahim kavitesinin dışına çıkarak, ilişki sonrası kanama, enfeksiyona bağlı olarak kötü koku ve akıntıya sebep olabilirler.

Haberin Devamı

MİYOMLARIN TANISI

Tanıda öncelikle hastanın ayrıntılı hikâyesi alınır ve belirtiler sorgulanır. Sonrasında pelvik muayene ve ultrason ile çok rahat tanı alabilmektedirler. Tanı ve tedavi aşamasında üç boyutlu USG, MR ve tomografiden de yararlanılabilir.

MİYOMLARIN TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Miyomların pek çoğu herhangi bir belirti veya şikâyete yol açmaksızın, rastlantısal olarak tespit edilirler. Böyle miyomlarda genellikle herhangi bir tedavi verilmeksizin miyom periyodik olarak takip edilir. Bunun dışında tespit edilen miyomlar birtakım belirtilere yol açıyorsa ve hastayı rahatsız ediyorsa veya hızlı büyüyüp hekimde kanser şüphesi yaratıyorsa birtakım tedaviler uygulanır. Tedavi, genel olarak, cerrahi yöntemlerle uygulanmaktadır. Ameliyat kararı hastanın yaşı, şikâyetleri, miyom sayısı ve yerleşimi ile hastanın çocuk sahibi olup olmadığına göre verilir ve ameliyatın kapsamı belirlenir.
Miyom ameliyatları iki şekilde yapılabilir; açık cerrahi veya laparoskopi denilen kapalı cerrahi yöntemi. Her iki yönteme de hasta ve cerrah birlikte karar verir, hastanın gelecekteki çocuk isteği ve yaşı, cerrahi yöntem için karar verdiricidir. Her iki yöntemde de hasta çok hızlı iyileşir ve normal hayatına geri döner. Her iki yöntemde de sadece miyomu çıkarmak yeterlidir ancak ileri yaş ve menopozlu hastalarda rahimde tamamen çıkarılabilir.

Yazarın Tüm Yazıları