Hipertansiyon korkulacak bir hastalık değildir

Sevgili Hürriyet okurları... Bu hafta konumuz ‘sessiz katil’ olarak da adlandırılan hipertansiyon. Merak edilenleri TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş’a sordum.

Haberin Devamı

Hipertansiyon korkulacak bir hastalık değildir

İnsan ömrünü belirleyen en önemli faktör damar sağlığıdır. Damar sağlığımız ne kadar iyiyse o ölçüde sağlıklı olur ve daha uzun ve daha kaliteli bir hayata sahip oluruz. Hipertansiyon, atardamarlarımızda dolaşan kanın damar iç yüzeyine uyguladığı basıncın yüksek olması demektir. Rakamla ifadesi çok kez yapılan ölçümlerle elde edilen ortalama kan basıncı değerinin 140/90 mm Hg’nin üzerinde olması demektir. Tedavi edilmeyen yüksek tansiyon damar sağlığımızın en önde gelen düşmanlarındandır. Yıllar içinde yüksek seyreden kan basıncı tedavi edilmezse atardamarlarımızın iç tabakasında yavaş yavaş hasara neden olur. Hipertansiyon nadiren baş ağrısı, burun kanaması, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve çarpıntı gibi şikâyetlerle ortaya çıkabilir. Yüksek seyreden kan basıncı çoğunlukla hastalarda hiçbir şikâyete neden olmaz. Yani sinsice damar yatağımıza hasar vererek etkilerini yıllar içinde gösterir. Bu yönüyle hipertansiyona ‘sessiz katil’ adı da verilmektedir.

Haberin Devamı

Hipertansiyon korkulacak bir hastalık değildir
***
Hipertansiyon çok yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Erişkin nüfusun yaklaşık yüzde 35’inde hipertansiyon vardır. İlerleyen yaşla birlikte hipertansiyon sıklığında da ciddi artış görülmektedir. 50 yaşını geçen insanların yüzde 50’sinde, 60 yaşını geçen insanların yüzde 60’ında hipertansiyon görülmektedir. Görüldüğü gibi rakamlar ürkütücüdür. Bu önemli sağlık sorununa dikkat çekerken tedavi altında olan hipertansiyonun korkulacak bir hastalık olmadığını belirtmeliyim.
***
Özetle 3 şeyi yaparsak hipertansiyonu etkili bir şekilde tedavi eder ve bu önemli hastalığın getireceği riskleri bertaraf etmiş oluruz.
1) Hareketi arttırmalı
2) İlaç kullanmalı.
3) Tuzu azaltmalıyız.
Bunu “HIT” şeklinde formül olarak ifade edebiliriz.
***
Tansiyonumuzun kontrol altında olduğu, atardamarlarımızda dolaşan kanın normal basınçla döngüsünü tamamladığı sağlıklı yaşam dileklerimle..

Yazarın Tüm Yazıları