Gebelikte vitaminler ve folik asit

Sevgili Hürriyet okurları... Bu haftayı, bana en çok gelen sorulardan birine ayırdım.

Haberin Devamı

Soru şu: “Gebelik sürecinde hangi vitamini almalıyım? Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre, anne adayının gebelik öncesindeki ilk üç ay “folik asit” alması ve gebeliğin başladığı ilk üç ay ise ihtiyacı olan günlük 400 mikrogram (mcg) folik asit alması öneriliyor. Tabii bu oranın günlük ihtiyaçla alınması, dünyada en yaygın olarak görülen “nöral tüp defekti (NTD)” riskini azaltmaktadır. Biz yine bu noktada bir soru daha ekleyelim: “Peki ‘folik asit’ desteğinin gebelik sürecindeki faydası nedir?”

Gebelikte vitaminler ve folik asit

ANNEYİ DE BEBEĞİ DE KORUYOR

Folik asit desteğinin günlük ihtiyaçlarla karşılanması, anne adayının ve bebeğin gebelik sürecindeki bilişsel gelişimini olumlu yönde etkiler. Folik asitlerin B-12 vitamini ve iyot ile kombine edilmesi de yine bebeğin bilişsel gelişimini etkilerken, zekâ geriliği ve beyin hasarını da önleme konusunda koruyucu özelliğe sahiptir. B-12 vitamini ve folik asitin kombine edilmesi, gebeliğin ilk haftalarında bebeğin santral sinir sisteminin gelişiminde önemli rol oynar. DNA ve RNA sentezini yöneten enzimler için bir ko-faktör olarak biyolojik süreçleri kolaylaştırır.
Coğrafi yapımızdan dolayı, biyolojik olarak D-vitamini eksikliği yüksek bir toplumuz. Gebelik öncesi ve sürecinde D-vitamini ihtiyacının karşılanmış olması anne adayının; gebelik tansiyonu, gebelik şekeri, gebelik zehirlenmesi, diş kaybı, erken doğum riskini azaltır. Bebeğin ise kalsiyum düşüklüğü, raşitizm, havale geçirme, büyüme geriliği, ağır seyreden enfeksiyonlar, çocukluk döneminde dikkat eksikliği ve hiperaktivite, otizm, spektrum hastalıkları, zekâ puanı düşüklüğü, kemik mineral yetersizliği, TİP 1 diyabet ve astım riskini azalttığı ile ilgili olumlu geri dönüşler klinik çalışmalarda yayınlanmıştır.

Haberin Devamı

Gebelikte vitaminler ve folik asit

Haberin Devamı

VİTAMİNLİ FOLİK ASİT SPREY

Gebeliğin ilk aylarında yaşanan en büyük sıkıntı “bulantı” konusu. Kusma nedeniyle “tablet ilaçlardan tiksinme” ya da “yutamama” gibi problemler çok yaşanır. Tam da bu noktada sprey formları, gebelik sürecinde çok iyi bir seçenektir. Hatta biz hekimlerin de sevdiği, kolay kullanım sağlayan formlardır bunlar. Önceki senelerde B ve D vitaminlerinin sprey formları zaten çıkmıştı. Şimdi yeni çıkan folik asit sprey de hem B ve D vitaminleri hem de iyot içermesiyle ayrı bir avantaj sağlıyor. Türkiye’de artık folik asit sprey formu olan ürünler, kusma ve bulantı nedeniyle tablet kullanamayan hastaların bu takviyeyi kullanabilmeleri rahatlığı sağlıyor. Tüm okurlarımıza sağlıklı, mutlu günler...

Yazarın Tüm Yazıları