Bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz

Her yıl mevsim geçişlerinde özellikle, kış ve ilkbahar aylarına geçerken bağışıklık sistemi zayıflar.

Haberin Devamı

Zayıflayan bağışıklık sistemi ise içine girdiğimiz mevsimde vücudumuzu hastalıklara açık hale getirir. Sıcaklık değişimlerindeki ani değişiklikler sebebiyle hastalıklara açık hale gelen bedenimizi beslenmemize dikkat ederek koruyabiliriz. Bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendireceğimizle ilgili Diyetisyen Neslihan Aktepe, şu bilgileri verdi:

Bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz

ÜŞÜMEMİZİ DE ÖNLERLER

“Özellikle kış aylarında, iç organlarımızın ısısını arttıracak besinlere beslenmemizde yer vermeliyiz. Örneğin, içerdiği kapsaisin isimli pigment sayesinde kırmızı pul biber, zencefil, demir mineralini en çok içeren kırmızı et, kuru baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, acı biber turşusu, çorbalardan özellikle sebze, tarhana ve kestane, zeytinyağı, zeytin, avokado, biber salçası. Özellikle her gün bir fincan yeşil çay tüketmek ise metabolik hızı yüzde bir-iki kadar arttıracağı için üşümemizi önler ve bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur.

Bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz

NARENCİYE TÜKETİLMELİ

Elimizde vücut ısısını arttıran, bağışıklığı güçlendiren karahindiba, papatya, matcha, ginseng, zencefil, okaliptüs, nane ve ekinezya çayları gibi güzel alternatifler de bulunmaktadır. Tam şu anda narenciye dönemi ve her gün düzenli olarak tüketmek gerekli. Kolesterol ilacı kullanan kişiler hekimlerinin onayı olmadan greyfurt tüketmemelidir. Yemekleri ve salataları hazırlarken, hatta süt veya yoğurtların içine bile zerdeçal, zencefil, biberiye, fesleğen, kimyon, safran, kırmızı biber, karabiber, çörekotu ve tarçın ilave ederek bağışıklığımızı güçlendirebiliriz. İlaç gibi besinler kategorisinde soğan ve sarımsak yine başlarda yer alıyor. Her gün bir soğan ve iki diş sarımsak tüketilmesi önerilmektedir.

Bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz

RENKLERİNE GÖRE SEÇİLEBİLİR

Besinlere renk veren fito kimyasallar bizleri hastalıklara karşı korur. Hatta hastalıklardan korunmak için besinleri renklerine göre de seçebilirsiniz. *Mavi, mor, siyah renk; en güçlü antioksidandır, yaşlanmayı geciktirir, bilişsel kapasiteyi arttırır ve yaşlanmaya bağlı hafıza kayıplarını önlemeye de yardımcıdır. *Sarı-turuncu renk; gözlere, cilde iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir, özellikle de akciğer, yemek borusu ve mide kanseri riskini azaltmaya yardımcıdır. *Kımızı renk; kalp sağlığını korur, özellikle de prostat kanserini önlemeye yardımcıdır. *Yeşil renk; vücutta detoks etkisi yaratır, kansere karşı kalkan görevi yapar, özellikle maküla dejenerasyonunu engellemeye yardımcıdır. *Beyaz renk; bağışıklığı güçlendirir, inflamasyonu önler ve beyni korur.
Her daim gökkuşağı gibi renkli tabaklar hazırlayarak hem bedeninizi hem de ruhunuzu besleyebilirsiniz.”

Yazarın Tüm Yazıları