Yabancılar İzmir’i keşfetti

İZMİR yabancıların en fazla konut satın aldığı iller arasında yedinci sırada görülüyor. Dikkat çekici bir gelişme, çünkü üç yıl öncesine kadar ilk 10’a bile giremiyordu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2019’da Aydın, Muğla ve Sakarya gibi iller ilk 10’da yer alırken İzmir’in adı geçmiyordu. Ancak 2020’den itibaren İzmir birden yabancıların en çok ev almak istediği kentler arasına girip, 908 konutla yedinci sıraya yerleşti. Bu eğilim 2021’de de sürdü ve bir yıl öncesine göre yüzde 55 artışla yabancılara bin 411 konut satıldı.

Haberin Devamı


KONUT ALIYORLAR
Tabii bu sayı Türkiye’de yabancıların geçen yıl satın aldığı toplam 58 bin 500 konut ve hele İstanbul’da satılan 26 bin 500 ile Antalya’daki 12 bin 500 konutun yanında devede kulak. Ama üç yıldan beri İzmir’in ilk 10’a girmeye başlaması da önemli bir gelişme.
İçinde bulunduğumuz yılın mayıs ayı verilerine göre yabancıların en fazla konut satın aldığı illerin başında 11 bin konutla yine İstanbul başta, 7 bin konutla Antalya ikinci sırada geliyor. Daha sonra Ankara, Mersin, Bursa, Yalova şeklinde liste uzuyor. İlk beş ayda yabancıların 621 konut satın aldığı İzmir bu yıl da yedinci sırada görülüyor. Ardından Samsun, Sakarya ve Trabzon geliyor.
Bir başka dikkat çekici gelişme, Aydın ve Muğla gibi Avrupalıların çok rağbet ettikleri bölgelerin yabancılara konut satışında son iki yıldan beri artık ilk 10’a girememeleri. Buna karşılık İran, Irak gibi komşu ülkeler ve Ortadoğu’nun tercihi Marmara, Karadeniz gibi bölgelerde Trabzon gibi iller yükselişte.

Haberin Devamı

FİYATLAR ÇOK CAZİP
Ukrayna savaşının başlamasıyla Ruslar en sevdikleri bölge Antalya’ya adeta hücum ederek konut alım rekorları kırıyor bu yıl. Resmi istatistikler göstermiyor ama İzmir’den alım yapan yabancılar arasında Almanya, ABD gibi yurtdışında yaşayan Türkler’in çoğunlukta olduğu tahmin ediliyor. Kendi çevremden, yurtdışında emekli olduktan sonra yılın yarısını Türkiye’de, diğer yarısını ABD, Fransa, Almanya gibi yıllardır yaşadıkları ülkelerde geçiren çok sayıda Türk biliyorum. Özellikle kurdaki gelişmeler nedeniyle geliri döviz olanlara Türkiye’deki konut fiyatları cazip geldiğinden bu kesimlerden İzmir ve çevresine gelen talep hayli fazla. İzmir’in otoyolla İstanbul’a bağlanmasının ardından yeni kent merkezinde yükselmeye başlayan modern yapılar da yabancı satışlarının artmasında önemli bir etken. Bu yapıları üreten firmaların yurtiçi ve yurtdışı tanıtımları son dönemde yabancıların İzmir’e yönelme nedenleri arasında.

İRANLI DA VAR ÇİNLİ DE
Ev alanlara vatandaşlık verilmesi gibi uygulamaların da etkisiyle mayısta Türkiye’den ev alanlar arasında Çinliler de var, Sudanlılar da... Türkiye’yi 72 milletten renkli bir ülke haline getiren listede Ukrayna, Kazakistan, Afganistan, Çin, Filistin, Yemen, Kuveyt, ABD, Pakistan, Ürdün, Mısır, İngiltere, Lübnan, Kanada ve Sudanlılar bulunuyor.
Artık yan komşunuzdan Çince, Arapça, Habeşçe gibi pek alışılmadık dillerde konuşmalar gelirse şaşırmayın!

Yazarın Tüm Yazıları