Sanayiye evet, vahşi üretime hayır

Haberin Devamı

RÜZGARSIZ, durgun havalarda İzmir-Aliağa yolu üzerindeki çok sayıdaki fabrikanın bacasından yükselen duman bulutları gökyüzüne asılıp kalmış gibi görünür. Ben hep bunları filtreden geçmiş dumanlar olarak düşünürdüm. Ancak geçtiğimiz günlerde Başkan Aziz Kocaoğlu ile sohbet ederken çok şaşırdım. Kocaoğlu, “Bölgedeki sanayi tesislerin birçoğu vahşi ya da vahşiye yakın üretim yapıyor. Havamızı, suyumuzu, toprağımızı kirletiyor. Buna ciddi bir önlem alınması gerekiyor” diyordu.
Aslında Başkan’la sohbetimiz Aliağa’nın geleceği üzerineydi. Kocaoğlu, “2007’de yaptığımız 1/25.000’lik master plan ve stratejik plan çalışmalarımızda Aliağa’nın nüfusunun 225 bine kadar çıkacağını belirledik. Buna bağlı olarak Aliağa’nın lokomotifinin sanayi olduğunu da dikkat ederek İZBAN gibi altyapı yatırımlarımızı yaptık. Önümüzdeki günlerde Torbalı’dan tek vasıtayla Aliağa Sanayi Bölgesi’ne gidilebilecek” dedikten sonra bu güzel tabloya gölge düşüren noktalara işaret etti:

Haberin Devamı

Çocuklarımızın geleceği için

“Ben sanayi yatırımlarına ve enerjinin her türlüsüne evet diyorum. Ama bir parantez açarak... Önce çevreyi koruyarak. Aklı ve bilimi kullanarak, bacasından arıtmasına varıncaya kadar son teknolojiyi kullanıp çevreye minimum zarar vererek yapılırsa yatırımların başımızın üzerinde yeri var. Ama vahşi yatırıma göz yumup hava, su, toprak, çevreyi kirletilirse herkes ve belediye olarak biz bunlara karşı çıkmak zorundayız. Yoksa ülkemizin, çocuklarımızın, dünyanın geleceğini tehlikeye atmış oluruz. Buna kimsenin hakkı yok.”

Ortak denetim yapılsın

Kocaoğlu, çevreyi koruyucu önlemler için ise şöyle bir öneride bulunuyor:
“Aliağa ve çevresinde büyük yatırımlar söz konusu. Çevre Bakanlığı’nın oraya özel bir birim kurup 24 saat kontrol edilmesi gerekir. Ben, Sanayi Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı gibi tüm ilgili kurumların tek elden ama çok kurumlu bileşik bir birim oluşturması ve denetlemeleri yapması gerektiğini düşünüyorum. Bunlar hava ölçümlerini kontrol eder, çevreye etkilerini şeffaf bir şekilde ölçer, yayınlar, baca, filtre, arıtma tesisleriyle örnek teknolojilerini kullandırır ve o bölgenin hava değerlerini evrensel değerlerin altında tutabilir. O zaman yatırıma kimse çıkarmaz.”

Yazarın Tüm Yazıları