İnsanlığın toplu intiharı

MISIR’ın Kızıldeniz kıyısındaki tatil kasabası Şarm El Şeyh’de dünyanın en güzel renkleriyle süslenmiş balıkları arasında yüzersiniz. Hele bir de deniz gözlüğünü takıp yeryüzüyle bağınız koptuğunda “Cennet böyle bir yer olmalı” diye düşünmekten kendinizi alamazsınız. Denizaltındaki dünyada kırmızılı beyazlı palyaço, sarılı siyahlı imparatorluk balıkları, deniz atları, mercanlar arasında ne savaş gelir aklınıza ne de iklim krizi.İnsanlık tarihinin en büyük felaketlerinden biri olan iklim kriziyle mücadele toplantıları bu yıl Şarm El Şeyh’de yapılıyor. Bir tarafta rengarenk balıklar, diğer tarafta denizin kıyısındaki otellerde gezegeni öldüren insanların birbirleriyle kavgaları.

Haberin Devamı


ÖLÜLERİNİ GÖMEMEDİLER
Bu yılki toplantılar yine küresel ısınmanın asıl sorumlusu zengin ülkelerle, çok az payları olduğu halde faturayı en ağır ödeyen yoksul ülkeler arasında geçiyor. Örneğin Pakistan sular altında kaldığında ölülerini gömecek bir karış toprak bile bulamadı. Buna karşılık bu felakete yol açan küresel ısınmadaki payı yüzde 1 bile değil.
Geçen hafta İngiltere’de yayımlanan bir araştırmaya göre ise bir milyarder, ortalama bir insandan bir milyon kat daha fazla sera gazı yayıyor.

ZENGİNLER PARA VERMİYOR
Ancak ne zengin ülkeler ne de milyarderler dünyayı kirletmelerinin bedelini ödemeye yanaşmıyor. Küresel ısınmayla mücadelenin geçiş döneminde kömür gibi kaynakların kullanımından vazgeçiliyor. Gelişmekte olan ülkelerin bu uygulamanın yol açtığı zararlarının karşılanması için 2030 yılına kadar 160 ile 300 milyar dolar gerekiyor. Ama zenginler “Tamam” demelerine rağmen şu ana kadar bu miktarın çok azını verdi.
Bu yıl ki toplantılardan da sonuç çıkması beklenmiyor. Dünya bu kafayla giderse korkarız Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin COP 27 Zirvesi’nin açılışında söyledikleri gerçek olacak. Genel Sekreter küresel ısınmayla mücadelede bugün gelinen noktada “Dünya, ya ‘dayanışmayı’, ya da ‘toplu intihar’ı seçecek” dedi.
Küresel ısınmadan kurtuluşun yolu kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtlardan vazgeçmekten geçiyor. Belki de Rus- Ukrayna savaşının yol açtığı enerji krizi hayırlı olur güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerji teknolojilerinin gelişimi hızlanır, maliyetler düşer.

Haberin Devamı

İZMİR HIZLA YENİLENMELİ
İzmir yılda ortalama 300 gün güneşi ile evlerin çatısında elektrik üretim potansiyeli en yüksek yerlerden biri. Ancak gerek döviz kuru gerekse güneş panelleri üretiminde kullanılan malzemelerdeki uluslararası kriz nedeniyle maliyetler bir türlü inmiyor. Güneşten 1 kw enerji üretmek için şu an ortalama bin dolarlık yatırım gerek. Bir konutun ortalama 10 kw ihtiyacı olsa 10 bin dolarlık yani 200 bin TL’lik yatırımdan bahsediyoruz. Böyle bir projenin geri dönüş süresi 8 ile 9 yıl olduğundan çoğu kişi yatırımı göze alınamıyor.
İklim krizinden Türkiye’de ilk etkilenecek yerlerden biri İzmir. Kasım ortasındayız hala yağmur düşmedi. Tarım bölgesi Gediz’de 38 yılın, Kuzey Ege ve Menderes’te son 21 yılın en susuz ekim ayı geçiyor. Ortalama 47.2 milimetre olan ekim yağışları bu yıl sadece 10.7 mm. Bu gerçekleri görerek güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji yatırımlarına belki de özel teşvikler gerek.

Yazarın Tüm Yazıları