Bin yıllık bayram

İZMİR için koyun, koç gibi küçükbaş kurban fiyatları Diyanet’in il bazlı listelerine göre bu yıl 2 bin 700 ile 3 bin 600 lira arasında değişiyor. Dana, inek, boğa gibi büyükbaş kurbanlık fiyatları ise 33 bin ile 52 bin lira arasında. Amaçlarından biri de sosyal adalete katkı olan Kurban Bayramı bu yıl daha bir anlam kazanıyor. Alım gücü nedeniyle ete ulaşmakta güçlük çeken pek çok aile bağışlardan yararlanacak.

Haberin Devamı


BİN 400 YILLIK GELENEK
Kurban, İslam dünyasında yaklaşık bin 400 yıllık bir gelenek. İslam Ansiklopedisi’ne göre Kurban Bayramı 624’ten itibaren Hicret’in ikinci yılında Hz. Peygamber’in kurban kesmesiyle başladı.
Türkiye Diyanet Vakfı’nın yayımladığı ansiklopedi, kurbanın tanımını şöyle yapıyor:
“Kurban, tapınılan tabiat üstü varlık veya varlıklara yakınlaşma, şükran duygularını ifade etme, bir şey isteme ya da günahlara kefaret olması gibi niyetlerle sunulan varlık ve nesnelerdir.”

İNSANLIK TARİHİNDE KURBAN
Yine aynı kaynağa göre kurban insanlık tarihi boyunca çeşitli kültürlerde her zaman vardı. Örneğin, Antik Yunan dininde tanrı Zeus’a kozmik verimlilik güçlerinin simgesi olanak boğa kurban edilirdi. Kurban vasıtasıyla tanrıların, tanrılar sayesinde de insan ve tabiatın yaşadığına inanılırdı.
Eski Mısır’da rahiplerin idaresinde âyin haline getirilmiş kurban kültü vardı. Sümerlerin yaşadığı eski Mezopotamya’da kurbanlar verilerek kutlanan bayram takvimleri bulunuyordu. Hititler yardım ve günahlarının affı için kurban kesiyor ve bazı yiyecekleri tanrılara sunuyorlardı.
Bugün eski tanrılar tarihe karıştı ama kurban geleneği hala devam ediyor. İslamda kurban malî ve sosyal nitelikleri bir arada bulunduran bir ibadet halini aldı. Diyanet Vakfı’nın ansiklopedisi günümüzde kurban uygulamasını şöyle ifade ediyor:

Haberin Devamı

SOSYAL ADALETE KATKI
“Kurban, toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkânı bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkün.
Zengine malını Allah’ın rızası, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır.
Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah’a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.”
Kıymanın kilosunun 150, ortama et fiyatının 200 TL ve üstü olduğu bir zamandayız. Pandemi ve dünya ekonomilerindeki dalgalanmalar et ve kurban fiyatlarını birçok kişi için ulaşılamaz hale getirdi.
Bayram özellikle bu yıl sosyal adalete önemli katkılarda bulunabilir. Kurban için 850 bin büyükbaş, 2.5 milyon küçükbaş hayvanın pazara inmesi bekleniyor. Gücü olanların katkısıyla uzun süredir sofralarında et göremeyen pek çok dar gelirlinin yüzü gülebilir.
Kurban Bayramınız kutlu olsun.

Yazarın Tüm Yazıları