Beş yıl çabuk geçer

 İSTANBUL’daki seçim sonuçları ve itirazların heyecanından, İzmir 15 yıl sonra gelen yeni ‘Başkan’ına henüz odaklanamadı.

Haberin Devamı

Ben Tunç Soyer’i Bornova Anadolu Lisesi camiası, EXPO 2015 Genel Sekreterliği ve tabii ki, Seferihisar Belediye Başkanlığı gibi görevlerinden uzunca bir süredir tanıyorum. Oturduğu koltuğun hakkını verip, İzmir’e sınıf atlatacak çalışmalar yapabileceğine de inanıyorum.
Ancak, zaman çok hızlı akıyor. Seçimlerin üzerinden bir hafta geçti bile. Beş yıl da göz açıp kapayıncaya kadar geçer. Bir bakarsınız, bir sonraki yerel seçimlerin yapılacağı 2024 yılı Mart ayının son pazar günü gelmiş bile... Sandıklar yeniden kurulduğunda, seçmenler verilen sözlerin ne kadarının gerçekleştiğine bakarak oyunu kullanacak. O nedenle Tunç Soyer, vaatlerini yerine getirebilmek için zamana karşı yarışacağı nefes nefese beş yıl geçirecek.


SEÇMEN VAATLERE BAKACAK
Tabii, bu yarışta bazı projelerin kağıt üzerinde olduğu gibi durmadığı, bürokratik, siyasi pek çok engel aşılmaya çalışırken yeni bir seçim döneminin kapıya dayandığı bile görülebilecek. Örneğin, yoğun saatlerde düğüm haline gelen Alsancak Garı önündeki trafiği yeraltına alma projesine bakalım... İşin uzmanları, inşaat çalışmalarının uzun süre bölgede hayli sıkıntı yaratacağını dile getiriyor. İnşaat süresince mevcut trafiğe alternatif güzergahlar oluştururken doğacak zorluklar gibi zaman alacak pek çok unsur bulunuyor.
Ama beş yıl sonra sandık başına gidenler kördüğüm devam ediyorsa işin neden geciktiğini sormayacak. Seçmen Tunç Soyer’in geçen beş yılda İzmir’de yaşam kalitesini ne kadar yükselttiğine, hayatını ne kadar kolaylaştırdığına bakacak o kadar... O nedenle, gerek İzmir, gerekse ilçelerde yeni başkanların acil çözüm bekleyen sorunları öncelikle masaya yatıracaklarını düşünüyorum. İnsanlar belki ilk bir iki yıl zorlanacak, ama seçim zamanı geldiğinde projeler tamamlanmışsa çekilen bütün sıkıntılar unutulacak. Metroda, tramvayda bunu gördük...

Haberin Devamı


ULUSLARARASI AVANTAJ
Tabii, bunlar sadece altyapıyla ilgili sorunlar. Bir de işsizliği azaltma refahı eşitleme gibi sosyal vaatler var. İzmirliler bu konulardaki çalışmalardan da haberdar olmak isteyecek. Bunlar da para işi... İzmir’in, İstanbul ve Ankara gibi borca batmış belediyelerin durumuna düşmemesi için bütçesini çok dikkatli kullanması ve yeni kaynaklar yaratması gerekecek. Pek çok projeye kaynak sağlayabilecek uluslararası kuruluşlarla iyi diyalog kurabilen Tunç Soyer bu noktada İzmir’in şansı olabilir. Soyer, Seferihisar’ı, Cittaslow hareketine sokarak ‘Sakin Şehir’ gibi bir marka yaratma becerisini gösterdi. Uluslararası ilişkileri iyi değerlendirebilen, vizyona sahip yeni Başkan Soyer, İzmir’in uluslararası bir marka olmasında önemli katkılar sağlayabilir.
Beş yıl sonra neler olup bittiğine bakacağız. Başarı dileklerimle...

Yazarın Tüm Yazıları