O uyarıyı sil dostum

İstanbul Havalimanı’nın üç ödül ile döndüğü “Airport Council International-ACI” kongresi kapsamında gerçekleştirdiğimiz Tokyo seyahati sırasında basın mensupları olarak Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Korkut Güngen’i de ziyaret ettik.

Haberin Devamı

Detayları ile aktarmaya çalışacağım ama sohbetimizde birbirine tezat iki unsur ön plana çıktı. Pozitif tarafta Türk-Japon tarihsel dostluğunun en güzel örneklerinden biri var. Büyükelçi Korkut Güngen 11 ilimizi vuran deprem sonrasında Türkiye’nin dünya çapındaki tüm büyükelçiliklerinde depremzedeler için yardım hesabı açıldığını hatırlattı ve şunları söyledi:

“Dışişleri Bakanlığımız toplanan yardımların miktarını açıklamayı uygun bulmuyor. O nedenle rakam paylaşamıyorum. Ancak şunu belirteyim ki, Tokyo Büyükelçiliğimizin açtığı hesap rekor kırdı, açık ara fark attı. Hesabı duyurduğumuz Tweetimizin görüntülenme sayısı 34 milyon etkileşimi aştı.”

O uyarıyı sil dostum

Güngen, Japonya halkının hesaba hâlâ para yatırmayı da sürdürdüğünü belirterek ekledi:

Haberin Devamı

“Japonya’nın doğusunda 2011 yılında gerçekleşen 9 büyüklüğündeki depremin ardından meydana gelen tsunami Fukuşima Nükleer Santrali’nde kazaya yol açmıştı.. Bölgeye giden AFAD ekibi risk alarak 3-4 hafta kalmış, halka yardım etmişti. Japonlar, bunu unutamıyorlar.

Japonya’daki 2011’deki deprem felaketinden sonra nükleer tehlike nedeniyle tüm yardım ekipleri ülkeyi terk ederken AFAD’ın Fukuşima bölgesindeki kurtarma çalışmalarına devam etmesi unutulmamış. Japonlar tarihsel süreçteki dostluğun da etkisiyle Türk depremzedelere yardım yağdırırken bu olumlu tablonun tersi, Türk tarafını çok üzen negatif de bir durum var.

Korkut Güngen’in verdiği bilgilere göre Japonya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı 2012 yılında rekor kırmış, 200 bin kişiye ulaşmış. 2016’dan itibaren inişe geçmiş ve geçen yıl maalesef 30 bine kadar gerilemiş. Japon turistlerin daha çok Roma ve Madrid’e gittiklerini gözlemlediklerini belirten Güngen şunları söyledi:

“Bu dramatik düşüşte Japonya Hükümeti’nin yaptığı güvenlik uyarıları etkili. Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, Japon turistlerin ilgisini çekecek önemli tarihi, kültürel varlıklarımız arasında yer alıyor. Ancak Japonya Hükümeti, Suriye sınırına yakın bölgelere seyahat konusunu yüksek frekanslı uyarı listesinde tutuyor. İstanbul bile güvenlik açısından Japonya’nın uyarı listesinde duruyor. Tamam, düşük yoğunluklu bir uyarı ama var.”

Haberin Devamı

Yine büyükelçimizden aldığımız bilgilere göre Japonlar turizm acentelerinin güvenlik uyarılarını ciddi şekilde dikkate alıyor. Çünkü güvenlik konusunda çok hassaslar ve yapılan uyarılar, Türkiye’ye seyahat planlarını doğrudan etkiliyor.

Başta büyükelçimiz olmak üzere Türk tarafı ülkemizin uyarı listelerinden çıkarılması için Japonya’daki ilgili makamlarla görüşüyor. Büyükelçi Gürgen Japonya’nın ilk aşamada İstanbul’la ilgili düşük yoğunluklu uyarısını tümüyle kaldırmasını beklediklerini o yönde sinyaller aldıklarını söyledi.

İGA İstanbul Havalimanı CEO’su Kadri Samsunlu’nun Tokyo’daki temaslarını da hatırlatan Güngen, “Gündemlerinde Japon havayolu şirketi ANA’nın İstanbul’a uçmaya başlaması konusu vardı. Belki 2024 yılında ANA’nın İstanbul’a uçuşu başlayabilir” dedi.

Haberin Devamı

Hazır bu kadar pozitif hava yakalanmışken ben de buradan Japon dostlarımıza Japonca bir çağrıda bulunuyorum: 

(Sono keikoku o sakujo shite kudasai)

Türkçesini de yazayım:

*O uyarıyı sil dostum...

‘İHRACATIMIZI ARTIRMALIYIZ’

TÜRKİYE’nin Tokyo Büyükelçisi Korkut Güngen Türkiye-Japonya arasında yıllık 4.5-5 milyar dolarlık dış ticaret hacmi bulunduğunu, bunun sadece 500 milyon dolarının bizim ihracatımızdan oluştuğunu da söyledi. Güngen, “4.5-5 milyar dolarlık dış ticaret aramızdaki iyi ilişkileri yeterince yansıtmıyor. Ayrıca, ihracatımızın büyümesi gerektiği görülüyor. Japonya Türkiye’den somon ve orkinos başta olmak üzere gıda ürünleri alıyor. Japonya’ya gıda ürünü ihracatımızı artırmalıyız. Ayrıca, sanayi ürünü ihracatına odaklanmalıyız” diye konuştu.

Haberin Devamı

JAPONYA’DA 6 BİN TÜRK

ELLERİNDEKİ kayıt ve bilgilere göre 6 bin dolayında Türkiye Cumhuriyeti pasaportlu vatandaşın Japonya’da yaşadığını belirten Güngen, “Bunların 3’te birinin Japonya’ya iltica başvurusu var. Burada ilginç bir iltica süreci işliyor. Reddedilen tekrar tekrar iltica başvurusu yapabiliyor. Başvurularla Japonya’da kalış süresini uzatanlara rastlıyoruz. Sayıları 8-10’u geçmese de vatandaşlarımızdan asayiş sorunu yaratanlarla ilgili şikâyetler alıyoruz” dedi.

3. ÜLKELER İÇİN İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

JAPONYA’nın neredeyse bütün büyük firmaları Türkiye’de iş yapıyor. Güngen’in verdiği bilgilere  göre Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerin sayıları 253’e ulaşmış. Ya doğrudan yatırımları var ya da bölge üssü gibi çalışan ofisleri bulunuyor. Japonya’nın finans kapasitesi çok ciddi boyutlarda. Büyükelçi Japonya’da faaliyeti olan şirketleri de yakından takip ediyor. Güngen, “Karsan, Japonya’ya elektrikli minibüs ihraç etmek üzere adımlarını attı. Aralık ayında burada tanıtım yapmalarını bekliyoruz. Japon firmalarla Türk firmalarının 3’üncü ülkelerde işbirliklerini artırmalarını arzu ediyoruz” diye konuştu. 

Yazarın Tüm Yazıları