Fiber teklif

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ABD borsasındaki 15. yıllarını kutladıkları New York’tan rakiplerine çağrıda bulundu: “Gelin hep birlikte bir altyapı şirketi kuralım. Hepimiz mevcut fiber altyapımızı bu şirkete devredelim. Ülkeyi fiber ağla donatalım.”

Haberin Devamı

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ABD borsasındaki 15. yıllarını kutladıkları New York’tan rakiplerine çağrıda bulundu: “Gelin hep birlikte bir altyapı şirketi kuralım. Hepimiz mevcut fiber altyapımızı bu şirkete devredelim. Ülkeyi fiber ağla donatalım.”

NEW York Borsası’na ilk adım attığımda tarihler 2011’i gösteriyordu. Bir yıllık gecikme ile Turkcell’in borsadaki 10. yılı şerefine gong çalma törenindeydik. 4 yıl sonra yine şirketin davetlisi olarak aynı noktada bu kez 15. yılı kutlamak için buluştuk. Ancak bir farkla. Dünyanın en büyük borsasının meşhur balkonuna çıkan şirketin yönetim kadrosu neredeyse tamamen değişmişti.


Şirkette CEO’luğu üstlenen Kaan Terzioğlu’nun, New York’ta gerçekleştirdiği basın toplantısındaki açıklamaları sonrasında diyebilirim ki şirkette sadece yönetim kadrosu değil hedefler de değişmiş.
Turkcell yıllardır kendisini ‘lider GSM operatörü’ olarak tanımladı. Terzioğlu bu anlayışı yıkan bir açıklama yaptı ve artık ‘telekomda pazar lideri’ olmak istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Terzioğlu “Toplam telekom sektörü, Turkcell’in açık ara lider olduğu mobil iletişim pazarının iki katı büyüklüğünde. Buranın en büyük oyuncusu olmak üzere yola çıktık. Şu an yüzde 35.60 pazar payına sahibiz. Türkiye’nin toplam telekom sektörünün bir numaralı oyuncusu olacağız” dedi. Bunun Türkçesi şu: Turkcell gözünü Türk Telekom’un tahtına dikti.


Çıtayı yükseltip sektördeki tüm rakiplerine meydan okuyan Turkcell aynı zamanda ülkeyi donatacak fiber ağ yatırımları için de hepsine birden ortaklık teklifinde bulundu.
Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, kentsel dönüşüm gibi dijital dönüşümün de bürokratik engellere takılmadan hızla gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çekti ve, “Türkiye’yi uçtan uca fiberle donatmak için sektörümüzdeki diğer oyunculara çağrıda bulunuyoruz; gelin hep birlikte bir altyapı şirketi kuralım ve bu şirket ülkemizin eşsiz bir fiber altyapıya kavuşması için canla başla çalışsın. Ve hepimiz mevcut fiber altyapımızı bu şirkete devredelim. Biz altyapı paylaşımına tamamen hazırız” dedi.

Haberin Devamı

RAKİPLER TELEKONFERANSTAYDI

4.5G ihalesinde 1.6 milyar Euro’luk bedelle en geniş spekturumu (frekans aralığı) Turkcell almıştı. 4.5G ihalesinde başarılı olduklarını belirten ve bunun sırrını “Dersimize iyi çalıştık” şeklinde açıklayan Terzioğlu “Bizim orada tam yetkili, tam bir ekip ruhuyla; neredeyse bir basketbol takımı gibi molalarımızı alarak, kararlarımızı verdiğimizi, yönetim kurulu başkanımızın da orada bize bizzat destek verdiğini görebilirsiniz. Karşı tarafa baktığınızda insanlar ihale sırasında zamanını telefonda geçiriyor, telekonferans yapıyor. Türkiye’nin Turkcell’i olarak orada hem bütçesiyle hem dersine çalışmasıyla hem de karar verebilme kabiliyetiyle bulunarak; yönetim kararlarını alabilen şeffaflıkta, disiplinde bir şirket olduğumuzu gösterdik. Sonuca şaşırmamam lazım aslında ama bütün bu şeyler o güzel sonucu ortaya çıkardı” dedi.

Haberin Devamı

375 MBPS HIZA ÇIKARIZ

Turkcell’in 1 Nisan 2016 tarihi itibari ile sunulabilecek en yüksek 4.5G hızı olacak 375 Mbps’i sağlayan tek telekomünikasyon şirketi olacağını vurgulayan Terzioğlu, bununla birlikte ihalenin kendileri açısından bundan daha öncelikli bir sonucu olduğuna dikkat çekti: “4.5G ihalesine Turkcell damgası vurduk, mobil internet altyapısında teknolojinin geldiği son noktayı Turkcell’lilerin hizmetine sunmak için çok önemli bir yatırım yaptık. Ancak işin esas çarpıcı kısmı bu değil. Biz, bu ihale sonucunda yalnızca 4.5G’nin en hızlısı olma hakkını değil, esas olarak 5G’ye öncülük etme hakkını kazandık. Biz sadece 4G’nin spektrumunu almadık, 4, 4.5 ve 5G’nin spektrumunu aldık. İhaledeki bu değişiklik aslında bizim ihalede alacağımız stratejiyi temelinden değiştirdi ve çok daha farklı, çok daha yüksek kapasitelere talip olmamızın da önünü açtı” dedi.

Haberin Devamı

2100 NEDEN ÖNEMLİ

Kaan Terzioğlu, 4.5G ihalesinde 5 spektrumun hepsinde frekans alan tek şirket olduklarını vurgularken 2100 MHz bandında ihaleye çıkan tüm frekansları Turkcell’in almasını da vurgulayarak şunları söyledi: “2100 MHz spektrumu mevcut mobil internet kapasitesini artırmak ve yeni nesil mobil teknolojiler için ihtiyaç duyulan kapasiteyi sağlayan bant olması açısından kritik öneme sahip. Bu bakımdan 4.5G ihalesinde bu spektrumda yetkilendirmesi yapılan tüm bantları alarak rakiplerimizin sunamayacağı bir kapasiteye sahip olmaktan memnunuz. 1000 Mbps’lere ve 5G’ye giden yolda bu bandın ne kadar değerli olduğu önümüzdeki yıllarda çok daha net görülecek.”

Haberin Devamı

FREKANSLARI RAKİPLERDEN UCUZA ALDIK

AĞUSTOS ayında gerçekleştirilen 4.5G ihalesi sonrasında Turkcell’in verdiği KDV hariç 1.6 milyar Euro polemik konusu olmuştu. Rakipler analistlere vurgu yaparak Turkcell’in aldığı frekansların pahalı olduğunu ima etmişti. Terzioğlu “Biz, ihalede toplam anlamda satılanın yüzde 48’ini aldık. Verilen paranın ise yine toplamda yüzde 47’sini verdik. Demek ki biz aynı ya da daha düşük birim fiyatla diğer operatörlerden daha fazla frekans almayı başarmışız” dedi. Terzioğlu sonrasında iki grafik paylaşarak hem frekans başına hem de abone başına ödedikleri paranın rakiplerinden daha uygun olduğunu savundu.


4.5G FİYATLARINDA SIÇRAMA OLMAZ

Terzioğlu 4.5G hizmetinin faturalara yansımasına yönelik ise “Bizler bugün olmayan bir takım yeni hizmetleri tanımlayacağız. Bugün olmayan yeni ihtiyaçlar ortaya çıkacak, bugün olmayan yeni tüketim alışkanlıkları oluşacak. Bunlar oluşurken hiç şüphe yok ki onların getireceği faydalara paralel bazı yeni fiyatlamalar yapacağız. Bunların bir kısmı daha ucuz, bir kısmı daha pahalı olacak. Kullanım miktarı daha çok artacak, dolayısıyla biz bir taraftan büyümeyi sağlarken bir taraftan da müşterilerimize doğru faydayı doğru fiyata vermeyi öğreneceğiz. Bu, bir süreç. Dünyada örneklerine baktığınızda, bilimsel anlamda çok büyük sıçramaların yaşandığı hiçbir yer görmüyorsunuz” dedi.

BİP CANLANACAK

Turkcell BİP uygulamasının yeni özelliklerini kısa süre sonra hayata geçireceklerini belirten Terzioğlu, “BİP servisimizle teknolojiyi tüketen değil üreten ülke olma yolunda dev bir adım attık. Turkcell BİP’i Almanya ve Ukrayna’ya taşıdık. İndirme sayısı 1.6 milyonu buldu. Ücretsiz veri kullanımı ve silinen mesaj özelliği ile kullanıcıların tercihi haline geldi. Çok yakında sesli ve rakiplerinden farklı olarak görüntülü görüşme imkanı da BİP’te olacak” dedi.

DÖRT OYUN DÖNEMİ

Türkiye’deki konumlarını, iletişim ve teknoloji hizmetlerinde entegre bir yaklaşımla güçlendireceklerini ifade eden Terzioğlu şunları söyledi: “Dünyanın nereye gittiğini çok iyi takip ediyoruz. Artık ‘Dörtlü Oyun’ dönemindeyiz. Müşterimizi merkeze alarak Ses, İnternet, TV ve Servisler başlıklarında tüm ekranlarda var olacağız. Yani cep telefonu, tablet, PC ve televizyon ekranları, ‘Küresel Turkcell’ için birbirine entegre birer oyun alanı haline geliyor.”

ARAMA VAR VERGİSİ YOK

Geçtiğimiz dönemlerde Google, Facebook, Twitter gibi internet siteleri Türkiye’de vergi mükellefiyeti anlamında çok tartışıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da sert tepki gösterdiği bu duruma Kaan Terzioğlu da isyan etti: “Bu harika uygulamalar, Türkiye’nin de değerlerini çalıp götüren uygulamalar. Türkiye’nin data’sı Türkiye’de olmak zorunda. Türkiye gibi bir ülkede arama motor pazarında Google’ın yüzde 95 gibi bir pazar payı var. Ve Whatsapp yatırımları... Bir kuruş da vergi ödemiyor. Türkiye’de herkes cari açıktan söz ediyor; Türkiye’nin asıl açığı data açığıdır. Biz kendi datasına sahip olmayan bir ülke haline geldik. Soyulduk. Datamız Türkiye’de değil.”

DÖVİZLE DEĞİL TL İLE İHALE!

GEÇTİĞİMİZ ay gerçekleştirilen 4.5G ihalesine vurgu yapan Terzioğlu döviz bedelleri üzerinden yapılan ihalelerin doğru olmadığını savundu. Terzioğlu “Dövizle ihale konusuna değinmek istiyorum. Bu doğru değildir. Türkiye, Türk Lirası’yla dönen bir ekonomi. Dolayısıyla bu tarz bir başka bilinmeyenin denkleme sokulması beklenmedik sonuçlara yol açabiliyor. Bu da ekonomi için sağlıklı bir şey değildir. 2023 hedeflerimize de yansır, şirketlere de yansır, istihdama da yansır, yatırıma da yansır. Bence bu gibi belirsizliklerin ortadan kaldırılmasında büyük fayda vardır. Ümit ediyorum bu yönde ileride de adımlar atılacaktır” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları